Optika od CETIN (Tmobile, O2 a dalsi)

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Optika od CETIN (Tmobile, O2 a dalsi)

Příspěvek od maXXmilian »

Zkusim co kdyby nahodou....

Uz i u nas ve meste dodelali optiku. Klasika, CETIN realizuje (a predpokladam i spravuje), pronajima to O2 i Tmobile a asi i spousta dalsich poskytovatelu.

Jake s tim mate zkusenosti, pokud to mate uz delsi dobu? Nejde mi vubec o rychlost (to je jasne, ze to pojede), jde mi ciste jen o stabilitu (treba nejaky packet loss) nebo nedejboze nejake vypadky na delsi dobu.
Puvodne jsem si rikal, ze do toho proste pujdu, protze lepsi technologie, pak jsem otevrel internet a ctu... vypadek dva dny, nikdo neresi, tri dny, atd.
Mel nebo ma s timhle nekdo problemy?

CPU: Ryzen 5900x + Fera3 RGB, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
pilarius
Začátečník
Začátečník

Re: Optika od CETIN (Tmobile, O2 a dalsi)

Příspěvek od pilarius »

Záleží, s čím srovnáváš. Pokud s DSL, tak poslední míle je spolehlivější než DSL a prvky před tím jsou společné, takže tam to máš prašť jako uhoď.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM650x; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
Jaharr
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jaharr »

CETIN je prakticky O2. Byla to původně jedna společnost, ale Kellner před několika lety oddělil služby od HW. A teď z nějakého důvodu nabízí CETIN taky služby.
Stabilita je samozřejmě lepší než WiFi, 5G vzduch nebo DLS. Není to závislé na starých schnilých drátech a počasí.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Cetin není O2.
Nejspolehlivější je 5g, pak optika/dsl, pak WiFi. Takový jedna bába povídala bych vůbec neřešil. Jen prostě někdo občas prekopne kabel a když to je páteř, tak to prostě za hodinu neopravis.
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od maXXmilian »

pilarius píše: pon 2. zář 2024, 11:29 Záleží, s čím srovnáváš. Pokud s DSL, tak poslední míle je spolehlivější než DSL a prvky před tím jsou společné, takže tam to máš prašť jako uhoď.
Momentalne jedu roky UPC/VF ve dvou mestech/lokalitach a vzdy velka spokojenost. Defacto zadne vypadky i stabilita velmi dobra. Ted me prepinali na nejaky novy tarif a mam lehky packet loss, coz me trochu znervoznuje.

Nicmene stabilni internet potrebuji k praci.

//edit prosim neresme ted technologie, vim presne co je jak "dobre", jde mi o realnou zkusenost konkretne s touto optikou...

CPU: Ryzen 5900x + Fera3 RGB, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
TomasX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomasX »

Cetin ti takhle dá jen poslední míli (a ta bude spolehlivá dokud někde nepřekopnou kabel).
Zbytek závisí na zvoleném poskytovateli - ten ti dává přístup do internetu, tranzitní operátory do zahraničí atd.
Většina dobré / špatné zkušenosti bude tak na tom operátorovi a nikoli CETINu.

Taky záleži jestli tě zajímá IPV4 veřejná, nebo kolik ti dají IPV6 - to nemají zdaleka všichni stejně a navíc to vetšinou ani veřejně nenapíšou.

Pro mě je také exUPC/VF ok ale konkurence je minimálně motivuje k lepšim cenám.
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

U te optiky bude zalezet, kdo ti to bude spravovat za ISPka. Mel sem roky UTP nasledne predelane na optiku od Centronetu v Praze a pohoda. Pak je koupil Nej.cz, zacalo to jit z kopce a to az tak, ze mi padala VPNka do prace nebo online hry klidne parkrat do hodiny disconnect a pritom treba ping na Google DNS byl stabilni. Tak jsem se po letech vratil ke kabelovce, kde mam dobrou stabilitu. U kabelovky me jen stve ten mizerny upload 50 MB, takze nahrani vetsich souboru/imagu je lepsi zajet metrem do kanclu. Druha nevyhoda kabelovky je nemoznost dual stacku IPv4+IPv6 a i to IPv6 je nejake divne. Ale aspon u IPv4 muzes modem prepnout do bridge a dostat verejku na svuj router, coz mi na optice neumoznili, ze pry potrebuji sledovat GPON a mam si pripadne zapaltit statckou verejku, kterou mi propusti z te Hnujwei krabicky dale.

V Brne sem byl spokojeny s tou mistni firmou (nevzpomenu si ted za boha na jmeno), ale tu jiz take nekdo koupil.

Orientoval bych se ted spise dle ISPka, ktery ti to bude uctovat a udrzovat.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

TomasX píše: pon 2. zář 2024, 13:15 Cetin ti takhle dá jen poslední míli (a ta bude spolehlivá dokud někde nepřekopnou kabel).
technicky vzato spíš
TomasX píše: pon 2. zář 2024, 13:15 závisí na zvoleném poskytovateli - ten ti dává přístup do internetu, tranzitní operátory do zahraničí atd.
Bohužel mám nepříjemnou zprostředkovanou zkušenost s nějákým malým poskytovatelem (sice s DSL, ale to je principielně fuk), problém s telekonferencemi do ameriky apod. Po změně na velkého operátora OK. Ono je to i logické. Vybíral bych tedy mězi těmi většími.
Ono něco řešit mezinárodně je taky na dlouhé lokte, záleží na tom, kam přesně tu stabilitu potřebuješ. Například UPC (než je koupil Vodafone) a jejich (tehdy) mateřská firma Liberty Global z NL prostě takové věci neřešili... Dneska mají tyhle firmy všechno centrálně (T-Mobile na Slovensku, Vodafone v Rumunsku) a malá firma zase na kvalitní interconnect nemá prachy, takže.....
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“