Problém s Ai oc a dynamic oc switcherem
Moderátor: Eddward
- Mike81h
- Nováček
-
Problém s Ai oc a dynamic oc switcherem
Zdravim. Prosim o pomoc. Mám mb asus rog strix x670e-e s procesorem Ryzen 7 7800x3d, bios verze 2308. Muj problém je, že v biosu nemám možnosti nastavení ai overclocking, dynamic oc switcher.
- alienGT
- Začátečník
-
Re: Problém s Ai oc a dynamic oc switcherem
Také deska to nemá, minimálně ne v téhle verzi BIOSu. Myslím, že to přišlo az teď s poslední 2401 beta.
9800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
- Mike81h
- Nováček
-
Tak dle stránek výrobce to deska má a na youtube jsem to viděl i se staršim biosem.
- AllowedCry
- Mírně pokročilý
-
A co si představuješ, že ten OC switch udělá u CPU, který nelze nijak taktovat? Imho ta volba tam nemůže být dostupná.
- mouldy
- Pokročilý
Nemá protože tenhle procesor nic z tohohle nepodporuje.
Mám X670E-TUF, s 7900X tam ta funkce byla, s 7800x3D není.
Každopádně dle mých zkušeností je AI OC naprosto k ničemu.
Dynamic OC switcher i kdyby fungoval, tak nemá šanci na jakékoliv zlepšení. Ten procesor je limitován ze všech stran už na defaltu.
Mám X670E-TUF, s 7900X tam ta funkce byla, s 7800x3D není.
Každopádně dle mých zkušeností je AI OC naprosto k ničemu.
Dynamic OC switcher i kdyby fungoval, tak nemá šanci na jakékoliv zlepšení. Ten procesor je limitován ze všech stran už na defaltu.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-38CO/2,2GHz FCLK|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || Sapphire RX7900 XTX@3GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || ROG STRIX 1000W GOLD || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell S3422DWG
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Jasný, že tam Dynamic OC Switcher není, když tam jaksi není možnost přepínat mezi CCX, že...
On dělá to, že přepíná mezi limity PBO a napětím a to mezi CCX, takže u CPU s jedním CCX, to jaksi nepůjde. /otestováno to nemám, na téhle desce jsem měl vždy CPU s více CCX/
AI Overclock se musí učit. Je k tomu jasně napsanej návod a kroky které je potřeba dodržet, takže pokud ses rejpal v BIOSu, tak je možný, že tam to tam není a nebo nefunguje.
"There are three steps to enabling AI overclocking. First, reset the BIOS to default settings. Then, reboot and enter the operating system. Run a couple of heavy workloads such as OCCT, Prime95, Realbench, or Cinebench R23 for 10 to 30 minutes. Then return to the BIOS and enter the AI OC Guide menu from the top. Make sure to read through the explanation and click Enable AI when ready.
enable AI overclocking"
AI OC je dobrý, nějaký výkon to přidá, manuálním OC získáš víc, ale pokud si s tím nechceš nuteně hrát a ztrácet čas, tak to zapneš a hotovo.
On dělá to, že přepíná mezi limity PBO a napětím a to mezi CCX, takže u CPU s jedním CCX, to jaksi nepůjde. /otestováno to nemám, na téhle desce jsem měl vždy CPU s více CCX/
AI Overclock se musí učit. Je k tomu jasně napsanej návod a kroky které je potřeba dodržet, takže pokud ses rejpal v BIOSu, tak je možný, že tam to tam není a nebo nefunguje.
"There are three steps to enabling AI overclocking. First, reset the BIOS to default settings. Then, reboot and enter the operating system. Run a couple of heavy workloads such as OCCT, Prime95, Realbench, or Cinebench R23 for 10 to 30 minutes. Then return to the BIOS and enter the AI OC Guide menu from the top. Make sure to read through the explanation and click Enable AI when ready.
enable AI overclocking"
AI OC je dobrý, nějaký výkon to přidá, manuálním OC získáš víc, ale pokud si s tím nechceš nuteně hrát a ztrácet čas, tak to zapneš a hotovo.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
- mouldy
- Pokročilý
Dynamic OC switcher je pouze přepínač mezi manual all core taktováním a PBO. Je to jediná možnost jak využít maximální přetaktování pro všechny jádra a nepřijít o boost v PBO, stačí pouze vychytat vhodně nastavený threshold proudu pro přepínání. Počet CCX myslím nehraje roli.
https://skatterbencher.com/asus-dynamic-oc-switcher/
Každopádně i kdyby na x3D CPU fungoval, tak nemá co dělat, ty procesory jsou silně omezené přes PPT, teplotu i boost.
Jediná možnost jak z X3D CPU něco vymáčknout je snížit napětí SOC pro snížení teplot a PPT limitu a nastavit CO. Případně ASUS Medium Load Boostit, který přinutí držet CPU na vyšším boostu, ale zase jde přímo proti CO.
Co se týče mých zkušeností s AI OC, nechal jsem jej běžet v režimu učení a zátěže několik týdnů, či měsíců a nastavil jen drobné hodnoty pro OC dynamic switcher, na boost v PBO ani CO nesáhl, i když tam potenciál byl.
//edit Wilik - promaz, vyjadřujeme se slušně!
https://skatterbencher.com/asus-dynamic-oc-switcher/
Každopádně i kdyby na x3D CPU fungoval, tak nemá co dělat, ty procesory jsou silně omezené přes PPT, teplotu i boost.
Jediná možnost jak z X3D CPU něco vymáčknout je snížit napětí SOC pro snížení teplot a PPT limitu a nastavit CO. Případně ASUS Medium Load Boostit, který přinutí držet CPU na vyšším boostu, ale zase jde přímo proti CO.
Co se týče mých zkušeností s AI OC, nechal jsem jej běžet v režimu učení a zátěže několik týdnů, či měsíců a nastavil jen drobné hodnoty pro OC dynamic switcher, na boost v PBO ani CO nesáhl, i když tam potenciál byl.
//edit Wilik - promaz, vyjadřujeme se slušně!