ROG Maximus Z890 Extreme/Hero/APEX (LGA1851) - infa, zkušenosti

Patice LGA 1700 a 1851 pro Intel Celeron, Pentium, Core i3, i5, i7, i9 a z nich odvozené Xeony.

Moderátoři: Eddward, PKBO

Odpovědět
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

ROG Maximus Z890 Extreme/Hero/APEX (LGA1851) - infa, zkušenosti

Příspěvek od flanker »

Desky ROG Z890 obecně

Maximus Z890 Hero
Obrázek

Maximus Z890 Extreme
Obrázek

Maximus Z890 APEX
Obrázek
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
KingGustavo
Nováček
Nováček

Re: ROG Maximus Z890 Extreme/Hero/APEX (LGA1851) - infa, zkušenosti

Příspěvek od KingGustavo »

Ahoj všem,

rozhodl jsem se s vámi podělit o zkušenosti s novou funkcí, kterou lze nalézt na některých základních deskách Asus. Tato funkce se nazývá Asus DIMM FIT a měl jsem možnost ji otestovat na základní desce Maximus Z890 Apex společně s procesorem Intel Core Ultra 9 285k a čtyřmi kity operačních pamětí.

Testované operační paměti:
  • XPG 8000 MHz CL36 2x16GB (čipy SK Hynix A-die)
    XPG 6000 MHz CL30 2x16GB (čipy SK Hynix A-die)
    Kingston HyperX Fury 6000 MHz CL36 2x16 GB (čipy SK Hynix A-die)
    Kingston HyperX Fury 6000 MHz CL40 2x8GB (čipy SK Hynix M-die)
Pro optimální fungování funkce DIMM FIT je zapotřebí co nejagresivněji přetaktovat operační paměti a zároveň zajistit jejich stabilitu bez chyb v memtestu. K testování stability jsem používal test operačních pamětí TM5 – který sice trvá jen několik minut, ale pro ověření základní stability se mi osvědčil. Na celodenní zátěžové testy operačních pamětí nebyl čas.

Po nastavení nejvyšší stabilní možné frekvence a rozumného časování operačních pamětí jsem v BIOSu aktivoval funkci DIMM FIT. Nastavení trvalo přibližně 3–4 hodiny, během kterých počítač opakovaně restartoval a zkoušel různé možnosti nastavení, aby zvolil to nejlepší možné. Po dokončení se na obrazovce zobrazil oznam o úspěšném nastavení DIMM FITu.

První, co mě zajímalo, bylo, k čemu vlastně tato funkce slouží, protože jsem na internetu nenašel mnoho informací. To jsem zjišťoval na prvním kitu operačních pamětí. Zjistil jsem, že se časování pamětí nezměnilo, a otestoval jsem výkon pamětí jak ve hře, tak v testu pamětí v programu AIDA64. Testy ukázaly, že se výkon nezměnil.

Rozhodl jsem se tedy otestovat vyšší bootovací frekvenci, protože na 8600 MHz bez DIMM FITu boot nebyl možný. S aktivní funkcí DIMM FIT nebyl boot na 8600 MHz problém a dostal jsem se dokonce až na 8800 MHz. Rozdíl v možnosti nabootování s a bez funkce DIMM FIT tedy činil 266 MHz, což se může zdát málo, ale ve skutečnosti je to poměrně značný rozdíl. Na 8800 MHz bohužel nebyly operační paměti v testu TM5 stabilní s původním časováním, takže jsem musel frekvenci snížit na 8600 MHz, kdy test TM5 proběhl bez chyb.

Obrázek
Bez DIMM FIT funkce
Obrázek
S DIMM FIT funkcí

Obrázek
Bez DIMM FIT funkce
Obrázek
S DIMM FIT funkcí

Obrázek
Bez DIMM FIT
Obrázek
S DIMM FIT funkcí

Z obrázků je patrné žew bez DIMM FITu a s DIMM fitem není žádný rozdíl ve výkonu DIMM FIT bez dalších úprav tedy neslouží k navýšení výkonu!

Zjistil jsem, že funkce DIMM FIT slouží hlavně ke zlepšení stability a možnosti bootování na vyšších frekvencích. To se může hodit především v případě osazení například 4x 48 GB nebo 4x 32GB moduly, kdy by mohl být problém s rozběhnutím i XMP profilu s vyšší frekvencí. Testovaná základní deska Maximus Z890 APEX má pouze 2 sloty a je určená k překonávání rekordů, takže je logické, že se tato funkce hodí i na tuto desku, přestože nebude osazena více než 2 moduly operačních pamětí, protože to není fyzicky možné.

U druhého kitu pamětí jsem již věděl, co zkoušet, a tak jsem rovnou nastavil maximální možnou frekvenci a opět více utáhl časování. Výsledkem je maximální možná frekvence DDR 8133 MHz bez DIMM FITu. S aktivním DIMM FITem se tato frekvence posunula na 8300 MHz s požadavkem na bezchybný test TM5. Maximální možná bootovací frekvence se posunula z 8133 MHz na 8400 MHz. Opět se tedy jedná o velmi slušných 267 MHz pro maximální bootovací frekvenci a o 167 MHz pro maximální stabilní frekvenci.

Obrázek
BEZ DIMM FIT
Obrázek
S DIMM FIT

Třetí kit jsem záměrně nastavil s nestabilním nastavením pro test TM5 – konkrétně na 8677 MHz s velmi agresivním časováním – abych zjistil, zda DIMM FIT dokáže vyladit nastavení tak, aby memtest proběhl bez chyb. Bohužel se to nepovedlo a systém byl ještě méně stabilní než předtím. Z toho plyne doporučení nastavovat DIMM FIT s již stabilním nastavením ověřeným memtestem bez chyb.

Poslední kit jsem použil tentokrát s čipy SK Hynix M-die (16Gb), které mají horší vlastnosti než A-die (16Gb) a M-die (24Gb). Nastavil jsem maximální možnou frekvenci, nechal jsem volnější časování a několikrát jsem spustil test TM5, abych ověřil správné fungování operačních pamětí. Bohužel memtest zobrazoval velké množství chyb. Následně jsem opět použil funkci DIMM FIT a nechal paměti otestovat. Poté, co jsem spustil memtest s nastaveným nastavením DIMM FIT, se počet chyb v testu TM5 výrazně snížil.
Obrázek
MEM test bez DIMM FITu
Obrázek
MEM test s DIMM FITem

Obrázek
Obrázek
DIMM FIT nezměnil žádné časování pro zajímavost přidávám nastavené časování automatikou.

Závěr:

Funkce Asus DIMM FIT se ukázala jako užitečný nástroj pro dosažení vyšších frekvencí operačních pamětí a zlepšení stability systému, zejména při osazení více modulů nebo modulů s vyšší kapacitou. Její přínos se projevil především ve zvýšení maximální bootovací frekvence a snížení počtu chyb při zátěžových testech pamětí. Pro uživatele, kteří se zabývají přetaktováním pamětí a chtějí dosáhnout maximálního výkonu a stability, může být DIMM FIT cenným pomocníkem. Je však důležité nastavit DIMM FIT s již stabilním nastavením pamětí.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: ROG Maximus Z890 Extreme/Hero/APEX (LGA1851) - infa, zkušenosti

Příspěvek od flanker »

Díky za test, velmi přínosné, že to někdo v CZ vyzkoušel. Mám dojem, že to je na vícero deskách včetně snad i Strixek (nejsme si nyní z hlavy jistý)
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
Odpovědět

Zpět na „Socket V a V1 (LGA1700 a LGA1851)“