Pokud nemáš aspoň trochu osahaný Mac, tak to neriskuj. Budeš chtít pracovat tak jak ve Windows a jenom ti to bude komplikovat práci. Lepší je mít to zažité, tak Windows budou pro tebe lepší.
Co se týká CPU, klidně vezmi 7900X nebo když se ti podaří z bazaru 7950X za lepší peníze, velký rozdíl ve výkonu to zas tak není (viz
https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-9-9 ... toshop.png) a určitě je lepší být na AM5. Dle rozpočtu aby ses vešel. Na AM5 určitě vyjde ještě další generace CPU, tak pak tenhle prodáš a koupíš novější.
Pokud nepotřebuješ USB4, tak je zbytečné si připlácet za X870. Můžeš vzít levnější ASUS ROG STRIX B650E-F, pokud ti stačí jeden PCIE slot, nebo verzi E-E se dvěma. RAM bych vzal klidně ty stejné co máš ale s CL30 (asi o 15E dražší). Lepší časování = rychlejší přístup CPU pro data do paměti. Pro tyhle CPU jsou právě nejlepší kombinací 6000 / CL30.
Ohledně grafiky, tady to bude na tenkém ledě, neb tady si každý bude chválit svou oblíbenou značku. Já bych šel do AMD, vzal bych SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G, která je levnější než ta 4080, má víc VRAM, na rastrové věci je lepší (ne nadarmo Apple do Intel Macu dával AMD a ne nVidia grafiky ...). Ale jak říkám, tenhle web je nVidia friendly tak ti tady moc lidi AMD doporučovat nebudou. Já ji mám, problémy nemám žádný, Sapphire je hlavní výrobce grafik pro AMD, tahle verze navíc s perfektním chladičem. Na rovinu je potřeba počítat s tím, že AMD ti sežere i svačinu na stole, když jí necháš aby si prostě cucla (ve hrách). Na práci to bude stejný cca.
SSD je v pohodě, pokud ti stačí kapacita, předpokládám, že data asi budeš mít externě, pak je otázkou to USB4, jak jsem psal výše. Disky se dají snadno vyměnit, doplnit, to je asi jedno. Zdroj a case ok.
Chladič by stačil i vzduchový, já úplně nejsem příznivcem AIO, tisíc věcí, které se můžou rozbít ... Vzduch je vzduch a bude makat deset let a víc. Namátkou Noctua NH-D15, která stojí půlku toho co ten Kraken (ale neměřil jsem, jestli by se ti vešel do case, ale Noctua má i menší, který to CPU v klidu uchladí).