Windtunnel obráceně

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Windtunnel obráceně

Příspěvek od TomV »

Tak jsem se bavil s jedním známým a ten přišel s docela zajímavou myšlenkou. Klasický windtunnel zásobuje čerstvým vzduchem chladič procesoru. Co takhle směr proudění obrátit ? Tzn. nasávat vzduch v case přes pasiv procesoru a pak hnát ven. Větrání case je samozřejmostí, ale vzhledem k tomu, že by tam do toho nevytápěl procesor by nemuselo být tak dimenzované a tím pádem tišší. Co vy na to ?
Tom
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Jackar
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackar »

Mno, nevim, ale zda se mi to jako ptakovina. Protoze kym by ten studeny vzduch z predku, zhora nebo ja nevim odkud prisel, ohraly by ho ostatny komponenty na desce. Hlavne HDD, grafika a northbridge... Spis by bylo udelat windtunel 120mm+ do panelu, tj. bral by vzduch z vonku budovy (panelaku :) )... V zime asi takovych 20°C na cpu :D
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

No, je fakt, že ostatní komponenty topí (hlavně grafika a disky). Na grafiku ale můžeš dát VGA Silencer od Arctic Coolingu (recenze je na PCT, asi 14 dní zpátky) a jelikož fouká teplej vzduch ven, můžeš si odškrtnout grafiku (resp. GPU, paměti to nechladí). Na dalším místě jsou hadříky. Ty sice topí hodně, ale pokud jsou pěkně chlazeny vzduchem přímo zvenku (vycházím z koncepce casů Chieftech), zas o tolik ho neohřejou. A na třetím místě je northbridge. Ten netopí moc (někde víc, někde míň), a když na něj dáš větráček, tak v pohodě rozptýlí teplo do okolí. Nezapomeň, že teplota vzduchu v bedně je o dost nižší, než obvykle, protože nám tam do toho netopí CPU. No a tenhle mírně ohřátej vzduch proleze pasivem CPU, kde se ohřeje hodně a pak kšá do pryč. :) Počítejme vpředu casu dvě zpomalený osmdesátky, které chladí disky a vhánějí čerstvý vaduch, vzadu dvě vysávací osmdesátky, kde jedna napomáhá větrání celého casu a druhá je rourou napojena na pasiv CPU a saje přes něj.

Btw, s tím tunelem z panelu budeš fakt mobilní... :D
Jackar
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackar »

Mno to jo, ale zase taky uvazuj, ze teplo z toho pasivu bude salat, tzn rozptylovat se do okoli. Northbridge vetrackem = dalsi nutny windtunel, proste vono by to teoreticky slo, ale mnohem zloziteji. Kdyz mas chut, vyskousej a hod sem vysledky, uvidime, mozna se mylim :wink:
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Když si vezmeš, jakou účinnost má přenos tepla sáláním, docházelo by k ohřevu vzduchu akorát v bezprostřední blízkosti pasivu. Jenže vzduch z bezprostřední blízkosti pasivu bude okamžitě odsán skrz pasiv do pryč, takže vnitřek casu vůbec neovlivní. A proč daší windtunnel pro NB s větráčkem ? Ty máš snad v kompu kvůli všemu, co má větráček windtunnel ? Northbridge by se v pohodě uchladil (vlažným) vzduchem v casu. Nezapomeň, že počítáme s 2x80 vpředu a 2x80 vzadu...

Ale je fakt, že dokud se to nevyzkouší, tak je to polemizování o ničem.

Vyzkoušel bych to, ale teď na to mám dost blbou bednu, upek bych si komp. :( Zkusím, co se dá dělat. Ale k Vánocům si chci dát pod stromeček middle Chieftecha, takže tam to bude to pravý ořechový. :)

Tom
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Myšlenka je to dobrá ALE!! Co to udělat takto: Tunel o průměru cca 80mm by přiváděl vzduch k CPU - klasická koncepce windtunelu - a kolem pasívu by byl další tunel o průměru cca 100-110mm (podle místa kolem patice) a ten by odváděl vzduch pryč. Výjodné by bylo ho ohnout - nutno vyřešit průnik válce s kolenem - a na zadní straně case ho vytáhnout ven větrákem. To je nápad. Zdroj by nedostával od CPU takové kapky a pohoda.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Jo, to už mě taky napadlo. Zkoušel jsem si nakreslit jakýsi prstenec kolem pasivu, který by to sbíral a foukal ven a taky jsem zkoušel řešit průnik roury s kolenem. Mám ještě jeden nápad, ale to musím nakreslit a pak to sem hodím.

Tom
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

On tenhle průnik je dost důležitý při 2 soustředných tunelech, protože kdyby to bylo vyvedeno rovně do bočnice, tak vnitřní bude nasávat teplý vzduch z vnějšího. Přemýšlel jsi o materiálu? Papír? Plast? kov :o :o
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

karf píše:On tenhle průnik je dost důležitý při 2 soustředných tunelech, protože kdyby to bylo vyvedeno rovně do bočnice, tak vnitřní bude nasávat teplý vzduch z vnějšího. Přemýšlel jsi o materiálu? Papír? Plast? kov :o :o
Že není možné je vyvést soustředně ven do bočnice je jasné. To by ale řešil ten můj nápad (už jdu kreslit :) ). Je nějaký problém s použitím těch měkkých stříbrných vzduchotechnických (v podstatěn igelit na drátěné konstrukci) trubek ? Podle mně ne, jen proudění nebude ideálně laminární...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Obrázek

Sorry za kvalitu, snažil jsem se o co nejmenší velikost.

Takže asi tak - na pasiv (nejlépe tvaru krychle/kvádru) by se nasadila takováhle krabička, která má obou stran (souběžně s žebry chladiče, samozřejmě) vstup pro rouru. Vzduch, nasávaný větrákem, vleze do krabičky zprava, projde pasivem a druhou rourou (s vysávacím větrákem na konci) vyleze ven. Prostě separátní chladicí obvod pro CPU. Vzduch v tomto obvodu by v podstatě nepřišel do styku se vzduchem v case.
Samotnej zázrak :) si představ (ono to z obrázku trošku vidět je, ale stejně) jako plastovou (papírovou, kovovou, dřevěnou... to je jedno) krabičku, která má ze dvou stran 80mm díru. To by nemělo být moc těžký udělat.
g-m.name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Windtunnel obráceně

Příspěvek od g-m.name »

TomV píše:Tak jsem se bavil s jedním známým a ten přišel s docela zajímavou myšlenkou. Klasický windtunnel zásobuje čerstvým vzduchem chladič procesoru. Co takhle směr proudění obrátit ? Tzn. nasávat vzduch v case přes pasiv procesoru a pak hnát ven. Větrání case je samozřejmostí, ale vzhledem k tomu, že by tam do toho nevytápěl procesor by nemuselo být tak dimenzované a tím pádem tišší. Co vy na to ?
Tom
...ja som sa na tuto temu bavil s nasimi montaznymi technikmi aj so servisakmi. jeden povedal celkom peknu myslienku: ked je tebe horko, co je lepsie, ked na teba ventilator fuka, alebo ked od teba odsava teplo...?
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“