OS na dvou SSD v PC a boot partition jen na jednom

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows 10.

Moderátor: Loki5567

Odpovědět
Thellwin
Administrátor
Administrátor

OS na dvou SSD v PC a boot partition jen na jednom

Příspěvek od Thellwin »

Možná stupidní dotaz a jen to zbytečně řeším, když řešení je jednoduché, ale pro jistotu ...

V PC byly dva SSD disky, na jednom OS na druhém nic. Po čase se na druhé SSD nainstaloval ještě jeden systém, ale bylo to při zapojeném prvním SSD, takže boot partition je stále na tom prvním. Když je teď potřeba vyndat ten původní pryč, tak předpokládám, že to z toho druhého nenabootuje ... ? Funguje tam nějaký jednoduchý postup, že se to třeba při vloženém OS image na USB dá nějak jednoduše opravit?

Trochu jsem googlil a našel tohle - https://answers.microsoft.com/en-us/win ... fe6f952044 ale zajímá mě, zda neexistuje něco "jednodušího" ve stylu -> klik, klik, ok -> bootujeme :)
Goldnoob team proud member!
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: OS na dvou SSD v PC a boot partition jen na jednom

Příspěvek od python.p »

Jestli je místo na tom druhém disku, tak tam bych si udělal botoovací oddíl a hotové vybavené.

Zkus mrknout na EasyBSD.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
zsdx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zsdx »

~300MB snad neni problem obetovat. Instalacka Win + 4-5 radku v diskpart-u a nakonec bdcboot.
Pokud ale nedopatrenim pouzivas MBR, je to jeste snazsi.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Tak záleží v jakým stavu ten disk je, viděl jsem už hrozný zvěrstva kde prostě nešlo dělat skoro nic s oddíly.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
marek16
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marek16 »

Měl jsem něco podobnýho - win na jednom disku a zavaděč na jiným. Problém je, že win si při instalaci vytváří 1-3 skrytý partition kde si cpou nějaký svůj bastl, není to kompatibilní s ničím a jejich počet a velikost se liší podle buildu win. Disk manager samozřejmě tu primární (win) partition resizovat na začátku neumí, diskpart jsem nezkoušel.

Zkoušel jsem jestli mi win setup nabídne nějakou možnost to opravit, ten to neudělal, tak jsem naznal, že nejrychlejší bude vysrat se na to, přeinstaloval jsem windows a jak jsem to instaloval, tak jsem si celej setup začal přes winget psát skript, kterej jsem nakonec nechal GPT upravit na paralelní běh.

To taky můžu doporučit jako řešení, společně s nakopírováním složek z AppData/local a Roaming je to asi nejmíň oser způsob, jak reinstal vyřešit.
A že ho s windows člověk musí řešit furt. :P
Ryzen 9800X3D | RTX 5080 16GB | 64GB DDR5 6000 CL30 | Gigabyte B650 Aero G | Samsung 990 PRO 2TB | LG BX 4K

Quis custodiet ipsos custodes?
zsdx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zsdx »

Disk manager samozřejmě tu primární (win) partition resizovat na začátku neumí, diskpart jsem nezkoušel.
Nikde neni psano, ze EFI a MSR musi byt na zacatku disku - a shrink "na konci" to umi. A v Legacy dokonce nepotrebujes ani zvlastni oddil (tedy pokud nesifrujes).
Odpovědět

Zpět na „Windows 10“