po 6 letech nastal čas na novou sestavu, kterou bych tímto prosil zhodnotit
Využití
Pracuju jako frontend vývojář, takže 90% času mi jede hlavně Chrome (vyšší desítky záložek) + další prohlížeče kvůli testování, Figma a několik instancí VS Code nebo PHP Storm. Na pozadí pak služby jako Apache, Nginx, SQL, PHP, ElasticSearch... Vesměs je to všechno náročné hlavně na pamět.
Okrajově po práci hraju RPG (Diablo, POE), tahovky (Jagged Alliance, Homam) nebo fifu/nhl popř. nějaké auta - nic hardcore.
Nutno podotknout, že současné PC (původně Ryzen 1600 a 16 GB ram, před 3 lety upgrade na Ryzen 5500 a 32 GB ram) stále funguje a svůj účel plní. Takže důvod změny je spíš to, že bych rád už něco nového, než že by to bylo už vyloženě potřeba. Přesto doufám, že ten výkonnostní posun bude u nové sestavy znát.
CPU: největší otazník v sestavě - váhám mezi Ryzen 9900X a Ryzen 7950X

MB
ASUS ROG STRIX B850-A GAMING WIFI
alternativa: ASROCK X870 Steel Legend WIFI
VGA
Grafiku mám aktuálně Radeon 6700, což na moje občasné hraní v 1440p zatím jakžtakž stačí - nicméně až se situace trochu klidní, chci ulovit koncem roku nějaký Raden 9070
RAM
G.SKILL 64GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Ripjaws M5
popř. rychlejší 6400MT/s CL32 - ale tedy už se trochu bojím stability, jestli to za těch pár % výkonu stojí riskovat

SSD
WD BLACK SN850X NVMe 2TB
PSU
ADATA XPG CORE REACTOR II 850W
CASE
NZXT H5 Flow RGB (2024) All White
Moc děkuju za případné zhodnocení a komentáře!