u AMD platformy se kritizuje vysoká idle spotřeba.
viz
https://www.techpowerup.com/review/amd- ... 3d/22.html
Tady má intel 58W a Ryzeny 90W
Samozřejmě i dual CPU může mít o něco vyšší spotřebu ,ale nemyslím že by ten rozdíl měl být velký když jádra v idle se uspávají a co je úplně zvláštní aby single CPU viz v tom testu měl stejný idle odběr jak dual CPU ,to by vlastně dokazovalo že mám pravdu že ty uspané jádra téměř nic neberou a že v tom testu je něco špatně.
Idle beru jako stav kdy PC nic nedělá. Jakýkoliv menší load nebo pohnutí s myší spotřebu samozřejmě zvedne ,ty jádra jsou opravdu extrémně citlivé ,ale zaměřuji se jen čistě na to když je PC nečinnosti, například když přes noc stahujete ze steamu nějakou velkou hru.
Několik příčin vyšší spotřeby:
Základní deska s vyšším čipsetem X870E (Dual-Chip) bude brát víc než B850/B840/870 (Single-Chip). x870E tu nemám ,takže nemůžu změřit ale myslím že přes 10W tam určitě rozdíl bude, skoro všichni to testují na nejdražších (Dual-Chip) deskách.
Už použití EXPO může zvednout o pár W spotřebu ,protože se zvedne napájení IO čipu ,proti defaultu.
Během léta ještě vyšlo pár nových ovladačů které upravují spotřebu čipsetů.
Pár mých poznatků z praxe:
U IO čipu mám sníženou voltáž na 1.128 - 1.144V , při použití EXPO vyskočí na 1,280V
PCI Express - Řízení stavu linky - Maximální úspora. Toto nastavení mi udělalo -10W
Vypnutí RGB na šesti ventilátorech, vodní pumpě a grafické kartě udělá -15W.
Když zapnu bílou RGB barvu +30W
Připojený IPhone 13 + 11W
Software
Steam který je stáhnutý v liště nežere skoro nic.
CPU-Z, GPU-Z každý z těchto programu zvedá v nečinnosti spotřebu o pár wattů. Discord klidně i 10W.
Tady přikládám obrázek. Na pozadí běží HW info které spotřebovává cca 3W + 8 otevřených tabů v Edge a Steam.

Můj idle je nyní cca 45W, což je polovina oproti TPU.
Je to můj drobný návod jak snížit spotřebu na AM5 pro ty co nevypínají počítač. Snad se mi v budoucnu povede pořídit nějakou intel platformu a otestovat, tam bych řekl že ty jádra nejsou tak citlivá na nízký load jako u Ryzenu.