Do teď mi nás běžel na endeavour os (arch) a disky v mdadm raidu5 vše přes cli.
Chtěl jsem si to zjednodušit a posunout na os který je k tomu určený, se stavbou nového nasu cíl je ted but primary ssd + záloha do raidu = kvůli udržení rychlosti zápisu čtení na 5g sítí.
Nebo nějaká kombinace poolu se ZFS a cache.
A hlavně jednoduchá instalace aktualizaci (na což je arch super bo je rooling).
Ještě nemám plx kartu takže zatím jen install disk a 4tb ssd na test.
TrueNAS scale = super UI, I nezkušený si může vše naklikat... Ale prvotní test. Jeden pool na jednom disku s ZFS.
Rychlost zápisu na disk udrží na plné rychlosti 5g lan i díky cache v ram ale = zápis velkých souborů přes 100gb = poškozené soubory... Dohledání chyby a co je to za chybu = no tož to je mazec
A nejvíc mě dostalo ze dáš systém na 240gb ssd ale app musíš narvat do poolu a nemůžeš použít zbytek toho ssd i přes to že systém vyžaduje snad jen 3g místa. Jak app do poolu tam snad přijdou data a ne aplikace systému?
XigmaNAS = nemá ovladace pro 5g Realtek čipy (asi proto že stále běží na freebsd14) = takže ne.
Určitě by šlo zkomplikovat ale pri upgradu one zase prides (Na arch je také musíš zkomplikovat ty co sou v Linux kernelu dokážou jet max na cca 2g)
ZimaOS = ui se špatně vykresluje / nějaký problém s průhlednost a po několika otevřených věcech v ui se text všech oken míchá do sebe. Navíc strašně omezené ui = takze ne.
Openmediavalut = UI neskutečně omezené a divné... To už radši pojedu vše přes cli, nefunkční ovladace na RTL8126 = takže ne.
Rockstor = tumbleweed nejede, slowroll Ani leap se nenainstaluje korektně.
Vypadá to že skončím zpět na archu se zfs nebo freebsd.