RTX 3080 Hotspot - 107 C
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- AdamProg
- Nováček

-
RTX 3080 Hotspot - 107 C
Ahoj,
mam Palit Gamerock RTX 3080 a posledni dobou zacal byt nestabilni MSFS, ostatni hry chodi OK. Nejprve jsem resil drivery, nastaveni MSFS a podobne, ale zjistil jsem, ze mam ve MSFS HotSpot na 107 C, ale GPU a RAM jsou na cca 75 C.
Predpokladam, ze bude potreba grafarnu prepastovat, je to tak? Rad uvitam rady, nez se do toho pustim, jeste jsem GK neprepasovaval(pouze CPU). Na co si dat pozor atd.
Predpokladam, ze je nutne menit i thermalpady?
Podpora Palitu mi poslala i parametry pasty (TC5026 (conductivity 2.9 W/mK)) a thermalpadu ( tloustky 2.25, 2, 1, 0.75 tvrdost 30-40 5-8W W/mK).
Jakou konkretni pastu a pripadne konkretni thermalpady by jste doporucovali?
Premyslim zda to ma vubec cenu kupovat kvuli jedne GK, 4 druhy thermalpadu a pastu. Kolik by prepastovani stalo v servisu?
mam Palit Gamerock RTX 3080 a posledni dobou zacal byt nestabilni MSFS, ostatni hry chodi OK. Nejprve jsem resil drivery, nastaveni MSFS a podobne, ale zjistil jsem, ze mam ve MSFS HotSpot na 107 C, ale GPU a RAM jsou na cca 75 C.
Predpokladam, ze bude potreba grafarnu prepastovat, je to tak? Rad uvitam rady, nez se do toho pustim, jeste jsem GK neprepasovaval(pouze CPU). Na co si dat pozor atd.
Predpokladam, ze je nutne menit i thermalpady?
Podpora Palitu mi poslala i parametry pasty (TC5026 (conductivity 2.9 W/mK)) a thermalpadu ( tloustky 2.25, 2, 1, 0.75 tvrdost 30-40 5-8W W/mK).
Jakou konkretni pastu a pripadne konkretni thermalpady by jste doporucovali?
Premyslim zda to ma vubec cenu kupovat kvuli jedne GK, 4 druhy thermalpadu a pastu. Kolik by prepastovani stalo v servisu?
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: RTX 3080 Hotspot - 107 C
Vem Artcit MX-4 nebo novější, případně Noctua pastu a máš klid. No a místo thermalpadu vém thermal putty, není to úplně ono, ale vzhledem ke stáří karty bych to už neřešil.
Klidně ti to udělám, ale počítej cenu kolem 1000kč...
Klidně ti to udělám, ale počítej cenu kolem 1000kč...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Pady vydrží věčnost. Spíš tam budeš mít nános prachu, takže nejdřív vyčistit a odmastit, a novou pastu na jádro.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Pady pokud nejsou v háji tak neřeš, nech původní a místo pasty použij PTMko, to je long-term good. Soilikonový polívky (mainstream dostupný pasty) vždy časem začnou degradoval a začne se z nich odseparovávat ten silikonovej olej a za pár měsíců až let to skončí zase takhle.
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Pady budou buď tvrdý a potrhají se mu, nebo výtečeny. Není to dva roky stará karta předpokládám...
Ohledně past, pokud nepoužije levný čínský sráče, tak mu to pár let zase vydrží.
Ohledně past, pokud nepoužije levný čínský sráče, tak mu to pár let zase vydrží.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Po pěti letech budou pady jako nový 
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Vše od Noctuy nebo thermal Grizzlyho a i artic a tak je bohžel "čínskej sráč" category, na holym čipuv už po pár měsích holé plochy a kapky komplet odseparovaného oleje.
Mam doma GTX480 co jsou 16 let starý a pady se měnit nemusej... U padů je extrémní šance že to kor nezkušenej člověk podělá. Stačí aby tam dal někam o chlup více tlustej a hned bude něco někde ve vzduchu bez doteku a shoří to. Pokud se při sundavání roztrhaj do nepoužitelnosti tak to pak neni na výběr no.
- mouldy
- Pokročilý

U karty s GDDR6X bych uplně nečekal, že pady budou ok.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-35CO/2,2GHz FCLK|| Arctic Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 Timing OC|| RTX 5080 GAMING OC 16G@~3,25GHz/36GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tak na teplotu VRAM se může kouknout už teď, doporučuji project unigine Superposition benchmark 8K optimized preset a na pozadí nechat monitorovat GPU-Z. U first-gen GDDR6X pokud to během tohoto testu bude pod 95 tak je to ok, topěj jak blázen a moc pod 90 se stejně uchladit většinou nedaj.
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Však píše že paměti mají 75 stupňů, takže v pohodě určitě jsou... Nikdy se neřešila výměna padu do doby, než se začalo ve velkým těžit a ještě navrch s oc vram. To je prostě věčná záležitost u běžných PC.
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
DOC_ZENITH píše: ↑pát 5. čer 2026, 15:49Vše od Noctuy nebo thermal Grizzlyho a i artic a tak je bohžel "čínskej sráč" category, na holym čipuv už po pár měsích holé plochy a kapky komplet odseparovaného oleje.
Mam doma GTX480 co jsou 16 let starý a pady se měnit nemusej... U padů je extrémní šance že to kor nezkušenej člověk podělá. Stačí aby tam dal někam o chlup více tlustej a hned bude něco někde ve vzduchu bez doteku a shoří to. Pokud se při sundavání roztrhaj do nepoužitelnosti tak to pak neni na výběr no.
Ad pasty, nesouhlasím. Měl bych desítky reklamací, kdyby to byla pravda. Pokud je vše dobře nastavený a není na CPU / GPU 90°C a více, tak to vydrží léta...
Thermal Grizzly je sráč to jo, ale MX-4 bez problémů. To stejný Noctua.
A vážně budeme srovnávat GDDR6X a kartu typu GTX480?! Kde pokud vím ani čidla na VRAM nejsou a stejně tak v té době spousta karet neměla ani pořádný chlazení na VRAM. Tohle srovnání bych od tebe nečekal. Bez ohledu na příkony těch VRAM a jejich takty.
Btw, nemluvím o tom že je to nutný, jak jsem psal, budou nejspíš ok - teploty má v cajku. Jen při manipulaci může dojít k poškození.to je vše.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ono taky VRAM neni to jediný co padama chladíš. Kor ty moderní co svou teplotu interně měřej a když je něco zle tak to vidíš. Hlavní jsou VRM resp mosfety a tam často nevíš a neni zde ňákej velek posun či overkill oproti kartám dekády dozadu. Z mejch zkušeností vyplívá že thermal pady jsem obecně nemusel měnit nikdy. Ano existujou shity ze kterejch začne vzlínat olej, ale většinou zlíná kolem nich a nestává se okažitě fatálnim problémem pro přenos tepla jako je to u špatnejch past.
Já nevim co se změnilo co se týče past ale něco se 100% změnilo k horšímu. Dříve byla realita taková že pasty na GPU byly tuhé. Taková ta tuhá drolivá hmota která jak šly roky dále tvrdnula. Většinou šedá, někdy žlutá či růžová. Jak tvrdla tak se ale její transfer tepla nijak kriticky neměnil. Problém nastával když se s kartou ťuklo nebo něco a jádro odskočilo, protože jak byla tvrdá tak už pak byl kontakt vždy zlej a poznalo se to hned a musela se hned vyměnit.
Moderní GPU ale (začalo se to dít masově cca od Turingu myslim) maj obyč pastu, tekutou silikonovou polívku která se separuje na olej a zbytek a časem dělá problémy. Můžeš si hodit korunou jak rychle se to stane, případně to ovlivní faktory jako teploty, rozdíly min/max pro pump-out efekt, vlhkost vzduchu různé takové faktory, ale prostě to neni good.
Třeba tenhle tejden jsem musel u jedné 5090tky nasadit TPMko protože měla problémy a masivní hotspoty. Nvidia si od Blackwellu přidala kurvítko tim že GPU už nereportuje hotspot teploty, ale interně je stále měří a snaží se podle toho chovat. Tzn i přes malé reportované teploty chaotické chování chladiče, pády boostu/spotřeba až k 400W i když GPU bylo full loaded a pod. Pod linuxem i nestabilita protože ten driver tam nedokázal korektně throtlovat. Když jsem jí rozebral tak samo sebou, silikonová polívka a části jádra už úplně holé. Po nasazení PTMka už karta běží a chová se zase normálně. Karta je jen rok stará. Ale mam jich tu tuny a většina zatim OK, většina 3,5 let starejch 4090 rovněž OK. Ale většina 3090tek už neni ok a musej se přepastovat pokud ještě žijou. Všechny karty se porovozujou v ok podmínkách/teplotách. To je masivní rozdíl oproti starejm GPU kde často dekády pryč a pasta stále ok.
Turingy jsou vesměs všechny vyseparované, mam tu pár Quader RTX5000 co jsou ještzě bez zásahu ale jinak prakticky vše herní už jsem musel řešit. Pascally ale méně, tam ma spoustu 1080tek který jsou na původní pastě a OK. Fermi se nemusela řešit nikdy žádná. Tzn někdy mezi Fermi a turingem, u různých výrobclů v různej moment, došlo k citelnému zhoršení pasty. Začali tam dávat něco co asi v dobré víře mělo pomáhat, ala při testech to dávalo lepší teploty, ale je to silikonová polívka co trpí na separaci a časem strašně zdegraduje.
Já nevim co se změnilo co se týče past ale něco se 100% změnilo k horšímu. Dříve byla realita taková že pasty na GPU byly tuhé. Taková ta tuhá drolivá hmota která jak šly roky dále tvrdnula. Většinou šedá, někdy žlutá či růžová. Jak tvrdla tak se ale její transfer tepla nijak kriticky neměnil. Problém nastával když se s kartou ťuklo nebo něco a jádro odskočilo, protože jak byla tvrdá tak už pak byl kontakt vždy zlej a poznalo se to hned a musela se hned vyměnit.
Moderní GPU ale (začalo se to dít masově cca od Turingu myslim) maj obyč pastu, tekutou silikonovou polívku která se separuje na olej a zbytek a časem dělá problémy. Můžeš si hodit korunou jak rychle se to stane, případně to ovlivní faktory jako teploty, rozdíly min/max pro pump-out efekt, vlhkost vzduchu různé takové faktory, ale prostě to neni good.
Třeba tenhle tejden jsem musel u jedné 5090tky nasadit TPMko protože měla problémy a masivní hotspoty. Nvidia si od Blackwellu přidala kurvítko tim že GPU už nereportuje hotspot teploty, ale interně je stále měří a snaží se podle toho chovat. Tzn i přes malé reportované teploty chaotické chování chladiče, pády boostu/spotřeba až k 400W i když GPU bylo full loaded a pod. Pod linuxem i nestabilita protože ten driver tam nedokázal korektně throtlovat. Když jsem jí rozebral tak samo sebou, silikonová polívka a části jádra už úplně holé. Po nasazení PTMka už karta běží a chová se zase normálně. Karta je jen rok stará. Ale mam jich tu tuny a většina zatim OK, většina 3,5 let starejch 4090 rovněž OK. Ale většina 3090tek už neni ok a musej se přepastovat pokud ještě žijou. Všechny karty se porovozujou v ok podmínkách/teplotách. To je masivní rozdíl oproti starejm GPU kde často dekády pryč a pasta stále ok.
Turingy jsou vesměs všechny vyseparované, mam tu pár Quader RTX5000 co jsou ještzě bez zásahu ale jinak prakticky vše herní už jsem musel řešit. Pascally ale méně, tam ma spoustu 1080tek který jsou na původní pastě a OK. Fermi se nemusela řešit nikdy žádná. Tzn někdy mezi Fermi a turingem, u různých výrobclů v různej moment, došlo k citelnému zhoršení pasty. Začali tam dávat něco co asi v dobré víře mělo pomáhat, ala při testech to dávalo lepší teploty, ale je to silikonová polívka co trpí na separaci a časem strašně zdegraduje.