C++ a přístup k HW

Vývojová prostředí, aplikace, skripty, http://www... síťové programy, internet, sdílení...
Odpovědět
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

C++ a přístup k HW

Příspěvek od sovicka »

Hezký den...
no, přiznám se rovnou: v tomhle jsem úplná lama a ani s googlem jsem si moc neporadil :(
Moje komplikace spočívají v přístupu C++ k HW (konkrétně zvukové kartě), hlavními problémy jsou:

-kde najít zdroj informací (pokud možno CZ) -v mojí tlusté knize o Cčku nic není (jaké použít příkazy, třídy...)
-bude následný program kompatibilní pouze s určitým HW? (architekturou?)
-lze na program napsaný pro příkazovou řádku napsat nějakým jednoduchým způsobem přidat jednoduché windowsácké GUI?
-jaké třídy se používají pro generování grafů a podobnou grafiku?

Pro objasnění popis programu: Program zaznamenává vstup z mikrofonů, uloží vstup, vykreslí ho do grafu a potom s pomocí různých matic se vstupním signálem pracuje a vyhodnocuje ho.
Fakt mějte se mnou trpělivost - v tomhle jsem jen začátečník...

//edit: na tom céčku netrvám, jen bych potřeboval něco co by zvládlo výše určené úkoly (univerzálnost na různých PC není vůbec nutná!) - Cčko jsem preferoval, že už vím něco ze základů :)
Francie ... sladká Francie
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

Dnes se uz (nastesti) nepristupuje na HW primo ale pres ruzne mezivrstvy, ktere poskytujou abstrakci daneho hardware.

Pokud jde o Windows tak mame v zasade dve moznosti-
1) Pouzit primo API windows. Starsi ale jednodussi pristup. Je popsano v knize
Naučte se programovat počítačové hry za 24 hodin
http://knihy.cpress.cz/Book.asp?ID=1233
Teto knize jsem delal odbornou korekturu a musim rict, ze zrovna kapitola venujici se zvuku neni nejstastnejsi na druhou stranu jiny cesky zdroj neznam.

2) Pouzit DirectX - musis mit DirectX SDK a uz do programovani trochu videt protoze jinak se v tom docela snadno ztratis a je tam dost rezie okolo. Dostupnost knih a zdroju na webu o DX je dobra akorat musis dat bacha aby tam byla cast venujici se zvuku (DirectSound) protoze casto je rec jen o grafice.

Pridat jednoduche GUI slozite neni. Opet pokud se bavime o windows tak mas na vyber z nekolika moznosti. Vytvaret GUI pres API je pomerne otrocka prace takze toto vynechame a prejdeme ke "klikacim" nastrojum. Tady dominujou dva produkty- Borland C++ builder a Microsoft Visual C++. Ten prvni je snazsi a "vice klikaci".

Pokud se jedna o linux/BSD atd. tak tam je situace stejna akorat misto WinAPI a DirectX je hromada jinych knihoven (SDL, QT, GTK...). Klikacich vyvojovych nastroju je take dost napr. KDevelop.

Podle popisu aplikace mi ale spis prijde, ze bys mozna spis potreboval spis matlab a napsat to v tom...
127.0.0.1, sweet 127.0.0.1
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

Fakt díky moc za dost komplexní odpověď...

Realizace pod linuxem s největší pravděpodobností nehrozí a tak volím Visual C++...
Na tu knížku se podívám, díky moc za tip! Dotaz: je tam popsána i syntéza nahrávaného zvuku, nebo čistě jen jak se zvukovou kulisou pracovat (přehrát, ztlumit, ztišit...) ?
Co se týče toho matlabu - to je nerealizovatelné - aplikace by se měla potom prodávat a to znamená nakoupit licenci na Matlab v ceně přes 100k Kč.
GUI už jsem si vyzkoušel - je to celkem jednoduché, ale potřeboval bych najít vysvětlení jednotlivých funkcí, takže asi budu dlouho procházet MSDN :(
Ad DirectX - už mi ho poradil pavel.minarik, ale nevím, nevím - co jsem se koukal po knihách, tak je to vesměs o grafice - opět se ptám: máš nejaký tip na konkrétní knihu?
Díky moc!
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

sovicka2001 píše:Fakt díky moc za dost komplexní odpověď...

Realizace pod linuxem s největší pravděpodobností nehrozí a tak volím Visual C++...
Na tu knížku se podívám, díky moc za tip! Dotaz: je tam popsána i syntéza nahrávaného zvuku, nebo čistě jen jak se zvukovou kulisou pracovat (přehrát, ztlumit, ztišit...) ?
Co se týče toho matlabu - to je nerealizovatelné - aplikace by se měla potom prodávat a to znamená nakoupit licenci na Matlab v ceně přes 100k Kč.
GUI už jsem si vyzkoušel - je to celkem jednoduché, ale potřeboval bych najít vysvětlení jednotlivých funkcí, takže asi budu dlouho procházet MSDN :(
Ad DirectX - už mi ho poradil pavel.minarik, ale nevím, nevím - co jsem se koukal po knihách, tak je to vesměs o grafice - opět se ptám: máš nejaký tip na konkrétní knihu?
Díky moc!
Je to tam popsane maximalne zjednodusene. Ta kniha se venuje vyvoji gamesek tak tam jsou jen zaklady- prehrani wavu synchronne/asynchronne atd. Nahravani tam popsano neni. Nejjednodussi priklad jak prehrat zvuk pres WinAPI

Kód: Vybrat vše

#include <windows.h>

int main()
{
PlaySound("wave.wav", NULL, SND_FILENAME);
return 0;
}
Nahravani je o dost slozitejsi protoze musis urcit format, postarat se o obsluhu bufferu atd. Po shlednuti nekolika prikladu musim rict, ze pro nahravani WinAPI rozhodne NEdoporucuju :-(

Tady se dozvis vse potrebne jak to udelat v DirectX
http://msdn.microsoft.com/library/defau ... tsound.asp
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

miho píše:Nahravani tam popsano neni.
Tady se dozvis vse potrebne jak to udelat v DirectX
http://msdn.microsoft.com/library/defau ... tsound.asp
No, tak to v tom případě pro mě knížka nemá cenu ... základní pilíř programu je právě to nahrávání...
Tak se trochu projdu po MSDN (mmch. link nechodí - ale stejnak díky moc!)

//už jsem si ho (=ten link) opravil, super stránka, díky!
Naposledy upravil(a) sovicka dne sob 12. bře 2005, 11:38, celkem upraveno 3 x.
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

sovicka2001 píše:Tak se trochu projdu po MSDN (mmch. link nechodí - ale stejnak díky moc!)
me chodi :?

//edit: aha tak chodi jen pokud mam spravnou cookie... toto by mohlo pomoct:

http://msdn.microsoft.com/library/en-us ... tsound.asp
Odpovědět

Zpět na „Programování a web“