FAQ: Vše o DMA ... jak ji zapnout, kde ji najít v OS atd.
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Bathory
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
FAQ: Vše o DMA ... jak ji zapnout, kde ji najít v OS atd.
Protože dotazy ohledně DMA neustávají a pravidelně několikrát týdně je tady zodpovídáme, zakládám tento thread, kam piště svoje postřehy, tipy a rady.
Co to vlastně je DMA? Je to anglická zkratka Direct Memory Access, což volně přeloženo znamená - přímý přístup do paměti.
Jedná se o schopnost sběrnice posílat data přímo z připojeného zařízení (např. pevný disk, optická mechanika) do paměti, bez účasti CPU. Na starosti to má tzv. řadič přímého přístupu do paměti (DMA-řadič). Ten zajišťuje přenos dat po sběrnici přímo mezi vstupně-výstupními zařízeními a pamětí, bez dočasného ukládání těchto dat v pomocných registrech a bez účasti a zprostředkování CPU.
Řadič DMA se musí umět také dohodnout s CPU, protože v jednom okamžiku může i CPU chtít pracovat s pamětí. Proto je to udělané tak, že o využití paměti rozhoduje CPU a řadič DMA ve chvíli kdy to potřebuje, požádá CPU o přidělení sběrnic a s nimi i o přístup k paměti. Když CPU této žádosti vyhoví, tak řadič DMA má plně pod kontrolou paměti i sběrnice a může zprostředkovat přímý přenos dat mezi vstupně-výstupním zařízením a pamětí. Po skončení činnosti se kontrola vrací zpět CPU.
Pokud vás zajímá schéma, stáhněte si tento PDF soubor, má asi 0,5 MB. http://home.zcu.cz/~dudacek/Pot/dma_kanal.pdf
Co to vlastně je DMA? Je to anglická zkratka Direct Memory Access, což volně přeloženo znamená - přímý přístup do paměti.
Jedná se o schopnost sběrnice posílat data přímo z připojeného zařízení (např. pevný disk, optická mechanika) do paměti, bez účasti CPU. Na starosti to má tzv. řadič přímého přístupu do paměti (DMA-řadič). Ten zajišťuje přenos dat po sběrnici přímo mezi vstupně-výstupními zařízeními a pamětí, bez dočasného ukládání těchto dat v pomocných registrech a bez účasti a zprostředkování CPU.
Řadič DMA se musí umět také dohodnout s CPU, protože v jednom okamžiku může i CPU chtít pracovat s pamětí. Proto je to udělané tak, že o využití paměti rozhoduje CPU a řadič DMA ve chvíli kdy to potřebuje, požádá CPU o přidělení sběrnic a s nimi i o přístup k paměti. Když CPU této žádosti vyhoví, tak řadič DMA má plně pod kontrolou paměti i sběrnice a může zprostředkovat přímý přenos dat mezi vstupně-výstupním zařízením a pamětí. Po skončení činnosti se kontrola vrací zpět CPU.
Pokud vás zajímá schéma, stáhněte si tento PDF soubor, má asi 0,5 MB. http://home.zcu.cz/~dudacek/Pot/dma_kanal.pdf
Naposledy upravil(a) Bathory dne čtv 24. bře 2005, 20:58, celkem upraveno 3 x.
Bathory
- Bathory
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- traxi71
- Nováček
Upřesnit nastavení tam není
Všechno sedí až po Vlastnosti, tam mám pouze karty Obecné, Ovladač, Podrobnosti a Prostředky a jinak tam nikde nic takového ani podobného nevidím. Jako OS mám WinXP prof. ver.2002 SP2.
- Sentenced
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Upřesnit nastavení tam není
Pokud máš čipset Intel a máš nainstalovanej IAA, tak informace hledej přímo v něm.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
- Sentenced
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- vlastoVlasta
- Nováček
-
DMA
Ahoj,
jak jsem zjistil dma funguje v po nějakých kanálech.Každé zařízení má svůj kanál.Mám dvě mechaniky a obě jedou na stejném kanále.Je to dobře nebo to je špatně?Má mít každá svůj kanál?Jak popř.toto upravit?
vlasto

jak jsem zjistil dma funguje v po nějakých kanálech.Každé zařízení má svůj kanál.Mám dvě mechaniky a obě jedou na stejném kanále.Je to dobře nebo to je špatně?Má mít každá svůj kanál?Jak popř.toto upravit?
vlasto

- obywan
- Začátečník
- Bathory
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- Bathory
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- obywan
- Začátečník
Tak porad mi to DMA nejede
Ja uz opravdu nevim co s tim!
Nemelo by se to nastavit nekde v biosu treba?
Kde je k***a chyba?
http://img209.imageshack.us/my.php?image=dma1yo.jpg

Nemelo by se to nastavit nekde v biosu treba?
Kde je k***a chyba?
http://img209.imageshack.us/my.php?image=dma1yo.jpg
bzzz
- Bathory
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- obywan
- Začátečník
- Bathory
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- obywan
- Začátečník
- Bathory
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- obywan
- Začátečník
Tak jsem to tak udelal, ale porad to nejede
. Ve stavu zarizeni je napsano: Toto zařízené nelze spustit. (Kód 10)
Kabel mam ten co byl k mechanice, tj asi 40 zilovej (aspon jsem jich tolik napocital
).
// o muj boze uz to jede
, jsem stastnej jako blecha
Spravil jsem to asi tim ze jsem vyhrabal ze supliku 80 zilovej kabel a vymenil ho za ten 40 zilovej. To bych tomu ani neveril ze to bylo tim
.
Dik moc Bathory

Kabel mam ten co byl k mechanice, tj asi 40 zilovej (aspon jsem jich tolik napocital

// o muj boze uz to jede

Spravil jsem to asi tim ze jsem vyhrabal ze supliku 80 zilovej kabel a vymenil ho za ten 40 zilovej. To bych tomu ani neveril ze to bylo tim

Dik moc Bathory
bzzz
- Azzz
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- Bathory
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele: