Je potřeba do této sestavy dokoupit nějaký chladič ?

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
HAL9000
Začátečník
Začátečník

Je potřeba do této sestavy dokoupit nějaký chladič ?

Příspěvek od HAL9000 »

Poraďte prosím - sestavil jsem si tuto "studentskou" sestavu, ale jsem naprostý laik v otázce kam, kde a jaké větráky či aktivní resp. pasivní chlazení. Může mi někdo poradit, než si tuto sestavu nechám komplet složit u dodavatele, zda si mám někam koupit pro jistotu nějaký větráček či chlazení :stupid: ? Je to low-endová sestava mezi 10-11 tis., takže nějaké drobné bych dle nutných doporučení obětoval - třeba i za cenu malinkého zvýšení hlučnosti, než ztráty spolehlivosti a výdrže vzhledem k přehřívání něčeho. Upozorňuji, že na PC se nebude nic taktovat ani přelaďovat- prostě PC rovnou rozjet tak, jak je to tam nastaveno. Nebo nechat sestavu, jak leží a běží :-D ? - předpokládaný chod u studentek - cca 2-3 hod denně :lol: ?

MODECOM Fresh Silver-Black (ATX,350W Fortron,USB,audio),
GIGABYTE GA-7VT600P-RZ (socketA,400MHz,3xDDR400,audio6k),
AMD Sempron 2200+BOX(1.5GHz,socketA,333 MHz),
DIMM 512MB DDR (400 MHz)BRAND,
Hitachi 40GB (7200rpm,UATA/100, 2MBcache) nebo totéž v SEAGATE-zde ještě váhám
Sapphire Radeon 9550 128MB DDR DVI AGP,
DVD±RW NEC ND-3520A (16xDVD±R) SILVER BULK,
FDD SONY 3.5"

( o té SAPPHIRE mě trochu zarazily docela rozporuplné reakce - hlavne v diskusi na svethardware :shock:, ale nechal jsem ji tam ). Díky za radu. :D
Pleshoun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pleshoun »

Ke grafice se ti vyjadřovat nebudu, je to na tvém uvážení...
Ale určitě vezmi ten disk s 8MB cache, věř mi vyplatí se to a není to o moc dražší...

Co se chlazení týče, já jsem zásadně pro plynulý průtok vzduchu v case a to i ve slabších strojích, tzn. 2 ventilátory, jeden dopředu - fouká dovnitř, druhý dozadu - fouká ven (lze vynechat pokud ten zdroj má ventilátor zespodu a odsává horký vzduch od procesoru ve)

Pokud koupíš 120mm tiché ventilátory tak ti ani hlučnost nestoupne...
např. Glacial se točí jen 950ot/min
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

Ahoj, prohlédl jsem si tvé komponenty a domnívám se, že by to s přehříváním a případnou koupí přídavných ventilátorů nemělo být až tak žhavé. Nebude však od věci, když sem do fora (pokud můžeš) vložíš i fotografii case, ve které budeš mít všechno to harampádí srovnané, protože tím pádem zatím nevíme nad čím dumat (rozmístění otvorů pro ventilátory, možnost umístit zdroj s 12 cm fanem vespod, pozice pro HDD atd.). Ale abych napsal alespoň něco rozumného, tak pro tiché (což je nejdůležitější) a relativně "chladné" pc se obecně doporučuje 1x ventilátor bez termoregulace ((odsává teplý vzduch od CPU - např. Arctic fan 3 - "www.czechcomputer.cz"), jež se připevní pod zdroj s 12 cm fanem vespod.
S pozdravem Skim
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Vzhledem k hlucnosti BOX chladice ze Sempronů doporucuju na CPU Artica... Treba. A tu GK mam a me prijde hlucna (mam v PC provizorne jinak pouze 2× 12cm FAN s omezenejma otackama). Tam bych taky trochu upravil chlazeni, napriklad zakoupenim plne pasivniho chladice na GK (kterej je ale drahej :( ), neboAC ATi silencera (nevim, jestli se na tu GK vejde).

// pokud to chces tichy...

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
HAL9000
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HAL9000 »

To Skim: nějaké obrázky jsou zde ( jen zdroj je slabší 300 W ):
http://www.alzasoft.cz/DetailPage.asp?DPG=51516
dokonce zde doporučují k tomuto case zakoupit vyobrazené dva chladiče:
Arctic Fan Pro a Primecooler PC - je to fakt "ořechové" takhle doobjednat?
Pleshoun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pleshoun »

HAL9000 píše:To Skim: nějaké obrázky jsou zde ( jen zdroj je slabší 300 W ):
Být tebou tak si ty dva ventilátory vezmu... v ceně sestavy se to ztratí a budeš to mít připravený pro případné přestavby...
Navíc ta case vypadá že bere vzduch nějakou škvírou ve spodní části čelní části (nepostav to na koberec s vysokým vlasem, nebo z toho budeš mít pec jako kamarád - viď rejčo?) a tudíž bych dopředu ten nasávací ventilátor určitě dal...
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

Já bych na tvém místě vzal jeden jeden a to 120 mm (buď ten od Ximy - foukají tiše a poměrně dost nebo od firmy glacialtech). Jinak co se týče těch ventilátorů pod disky, tak zde s pleshounem nesouhlasím, protože když dáš jedenn 120 mm doředu před disky na minimální otáčky, tak stačí dokoupit za 100 kč regulátor, tyto disky umístit ob jednu 3,5' pozici nad sebe a budou se Ti nehlučně chladit oba najednou (což se o dvou 6 cm větrácích často říci nedá). Co se týče toho zadního, tak z obrázku bohužel nepoznám, zda je v zadní straně otvor pro 8 cm nebo 12 cm fan, ale v kadém případě na odsávání je nejlepší větrák s co největším tj. co průtokem při malých otáčkách (ideální je také 120 mm, pokud tedy nemáš vertikální chladič na CPU) .Nejlepší 12 cm fany vyrábí firma PAPST, jsou však 2x až 3x dražší, než větráky kasické a z 8 cm větráků by to potom byl Arctic Cooling 3 ( model bez teplotního čidla, můžeš jej pak napojit na regulátor otáček a studentky nebudou vědět, že ho tam mají :)
Edit: Jen odstraněn odkaz na obrázky case - galerii jsem zrušil
S pozdravem Skim
Naposledy upravil(a) Skim dne čtv 31. bře 2005, 13:09, celkem upraveno 1 x.
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
Pleshoun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pleshoun »

Skim píše:
Já bych na tvém místě vzal jeden jeden a to 120 mm (buď ten od Ximy - foukají tiše a poměrně dost nebo od firmy glacialtech). Jinak co se týče těch ventilátorů pod disky, tak zde s pleshounem nesouhlasím, protože když dáš jedenn 120 mm doředu před disky na minimální otáčky, tak stačí dokoupit za 100 kč regulátor, tyto disky umístit ob jednu 3,5' pozici nad sebe a budou se Ti nehlučně chladit oba najednou (což se o dvou 6 cm větrácích často říci nedá). Co se týče toho zadního, tak z obrázku bohužel nepoznám, zda je v zadní straně otvor pro 8 cm nebo 12 cm fan, ale v kadém případě na odsávání je nejlepší větrák s co největším tj. co průtokem při malých otáčkách (ideální je také 120 mm, pokud tedy nemáš vertikální chladič na CPU) .Nejlepší 12 cm fany vyrábí firma PAPST, jsou však 2x až 3x dražší, než větráky kasické a z 8 cm větráků by to potom byl Arctic Cooling 3 ( model bez teplotního čidla, můžeš jej pak napojit na regulátor otáček a studentky nebudou vědět, že ho tam mají :) - viz .. http://forum.pctuning.cz/gallery/displa ... ?pos=-2782 .
S pozdravem Skim
Já jsem nepsal pod disky, já psal vepředu nasávat...
Samozřejmě při vhodném umístění disků je lze takto oba chladit... (mimochodem tohle doporučuju každýmu)
Skim
Začátečník
Začátečník

Re: Je potřeba do této sestavy dokoupit nějaký chladič ?

Příspěvek od Skim »

Pleshoun píše:Já jsem nepsal pod disky, já psal vepředu nasávat...
Samozřejmě při vhodném umístění disků je lze takto oba chladit... (mimochodem tohle doporučuju každýmu)
"HAL9000" se ptal, zda si má objednat oba druhy, ne dva kusy těchto ventilátorů, proto mne zarazilo, co jsi napsal, ale už si rozumíme :)
Jiank samozřejmě řešení, které navrhuješ v žádném případě neuškodí a v mnoha prospěje (samořejmě ale záleží případ od případu - u mě např. nemělo, co se chlazení týče, vliv žádný, zatímco u kamaráda, kterému jsem pomáhal s chlazením pc zase ano)
S.
Pleshoun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Je potřeba do této sestavy dokoupit nějaký chladič ?

Příspěvek od Pleshoun »

Skim píše:
Pleshoun píše:Já jsem nepsal pod disky, já psal vepředu nasávat...
"HAL9000" se ptal, zda si má objednat oba druhy, ne dva kusy těchto ventilátorů, proto mne zarazilo, co jsi napsal, ale už si rozumíme :)
Jiank samozřejmě řešení, které navrhuješ v žádném případě neuškodí a v mnoha prospěje (samořejmě ale záleží případ od případu - u mě např. nemělo, co se chlazení týče, vliv žádný, zatímco u kamaráda, kterému jsem pomáhal s chlazením pc zase ano)
S.
Důležité jsou ještě pokud možno kulaté ide kabely... aby to bylo účinné...
Pokud máš i bez těchto opatření dobře větranou case (např mřížka v bočnici a silný odfuk přes zdroj) tak uznávám že to velký význam mít nemusí... ale těm diskům to určitě pomůže
HAL9000
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HAL9000 »

Tady jsou ještě větší a podrobnější snímky case...

http://www.modecom.de/gallery.php?id=72&pageNr=2
http://www.modecom.de/product.php?id=72&pageNr=2
http://www.modecom.de/instructions.php?id=72&pageNr=2

jinak díky za rady, doufám,. že se v tom nějak vyznám :o a doplním do seznamu ten správnej ventilátor a že dodavatel už bude vědět, kam ho přesně namontovat, jestli zezadu,na bok, dovnitř... nebo :shock: - já jsem na tohle totální neználek.

Jinak jsem chtěl říct, že ten disk tam bude jeden, rozhodl jsem se nakonec asi pro ten HITACHI - ale ten je prej studenej i v chodu jak "Sněhová královna" :o , takže jsem myslel, že chladič ani nepotřebuje :cry: , a navíc vlastně nevím, kam přesně pod disky :sad:

No a ta grafika se teda jeví jako pěknej teplomet, tam mi asi nezbude než ji něčím přikrýt :shock: , pokud teda nemám místo SAPPHIRA vzít něco jiného :cry:
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

pokud si dobre vzpominam, tak firma modecom ke svym skrinim dodava standartne jeden 80mm a jeden 90mm ventilator, takze dokupovat nejaky ventiltor jen kvuli chlazeni je docela zbytecne. Navic diry pro ventilatory jsou umisteny tak, aby chladice relativne efektivne chladili.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
Adamsquare
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adamsquare »

Z komára velblouda... Jak píše Jafido, nic nekupuj, disk i grafika bude ok... nezabýval bych se tim. Jediný co bych kvůli hluku vyměnil je ten BOX, zaplácl bych to timhle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=25595
Jinak muzes zkusit rovnou koupit Semprona TRAY (bez chladice) jestli ho sezenes :wink:

EDIT: možná bude hlučet i grafika, takže težko říct jestli to má vůbec cenu měnit chladič na procesoru...
Acer AS315 | AMD Ryzen 7 3700U | 24GB 3200MHz | Vega 10 | 512GB SSD NVMe | Seagate 2TB | W11Pro | MX5500 Revolution | Acer B346CK 34" IPS
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Hlavne ze sem to psal...
Adamsquare píše:EDIT: možná bude hlučet i grafika,
Bude, mam ji.

Adamsquare
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adamsquare »

Honny píše:...
Sorry sem to nák přehlíd...

Tak vzhledem k hučící grafice bych se na výměnu BOXe vykašlal, taková hrůza to zas neni :wink:
Acer AS315 | AMD Ryzen 7 3700U | 24GB 3200MHz | Vega 10 | 512GB SSD NVMe | Seagate 2TB | W11Pro | MX5500 Revolution | Acer B346CK 34" IPS
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Adamsquare píše:
Honny píše:...
Sorry sem to nák přehlíd...

Tak vzhledem k hučící grafice bych se na výměnu BOXe vykašlal, taková hrůza to zas neni :wink:
Pokud ho bude regulovat pres desku... Tak jo... Pri 50% otacekl je celkem tichej 8-)

Odpovědět

Zpět na „Vzduch“