Mám desku MSI 915GM (soc. 775, microATX, PCIx, integr. grafika). Sestava je tato deska + Celeron 2,93 + 2x512 MB RAM dual channel (DDR 400).
Problémy typu zamrznutí instalace Windows XP na souboru pci.sys jsem vyřešil upgradem BIOSu, mám nyní nejnovější. Dalším problémem je/byla obtížná detekce IDE zařízení - zjistil jsem, že deska nedetekuje třeba HDD a CD-ROM na jednom IDE řadiči, zatímco v jiném PC (a stejném nastavení) se zařízení najdou. Po dlouhé době strávené v BIOSu jsem stroj donutil, aby našel co je třeba (musím ovšem použít CD mechaniku k jednomu ze dvou HDD, druhý ji u sebe na téhle desce nesnese!). Ale hlavní problém je následující (a na řešení jsme nepřišli ani s technikem MSI na telefonu):
Při instalaci Windows XP jsou, jak známo, kontrolovány disky. Na začátku probíhalo vše tak, že scandisk nahlásil chybu, že zařízení je neopravitelně poškozeno a nelze pokračovat. Další pokud však proběhl úspěšně, disk jsem sice musel naformátovat (NTFS), ale pak vše OK. Po instalaci Windows bylo jakžtakž vše v pořádku (až na drobnosti typu nemožnost UDMA reřimu na sekundárním IDE), ale už po několika spuštěních začal systém padat (spouštěl se checkdisk, později už "nebyl nalezen soubor Windows\system32\config a systém už prostě nenaběhl). Tak jsem zkonstatoval, že je zřejmě špatná nějaká systémová oblast disku (checkdisk na jiném PC ale nic nenašel) a vyměnil ho za jiný. Na ten jsem systém normálně nainstaloval (spolu s CD-ROM na primárním IDE) a všechno šlapalo - až do doby, kdy jsem na sekundárním IDE připojil další, úplně nový (naformátovaný NTFS) disk do HDD šuplíku.
Několikrát jsem systém zapnul a vypnul, přičemž jsem tam někdy dal ten druhý disk, jinak vše bez změny jakékoli konfigurace, a systém nakonec padnul. Může mi někdo vysvetlit, jak je možné, že po připojení disku, který již v systému před deseti minutami byl v naprosto stejné konfiguraci, windows na systémovém disku prostě totálně zkolabují? A navíc, nyní už mi i kontroly druhého disku v pořadí vykazují chyby podobné těm prvním - nevěřím tomu, že by byly oba disky stejně vadné.
Tento postup jsem zkoušel celkem asi 4x s různými disky, ale pokaždé to dopadlo stejně - systém asi 2-4x naběhne normálně, a pak začíná padat. Podotýkám, že jsem to zkoušel i načisto - bez jakékoli instalace čehokoli mezi jednotlivými restarty.
Jen pro přesnost, následuje krátký výčet chyb, na kterých krachoval systém:
modrá obrazovka při bootu "STOP"
modrá obrazovka při bootu "UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME"
modrá obrazovka při bootu "PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA"
harddisk uprostřed spouštění WIN parkuje, systém se restartuje
systém nemůže najít soubor Windows\system32\config (nebo jiný podobný), restart nepomůže.
Omlouvám se za délku - tohle jde těžko zkrátit. Doufám, že mi poradíte, protože s tímhle jsem se za svou asi dvanáctiletou PC kariéru nesetkal.
//edit Wilik - presunuto do spravne sekce
deska MSI 915GM a neustále kolabující WinXP a disky
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- ravie
- Začátečník

- fue
- Začátečník

-
tak na zaciatok skus svoj dred umiestnit na http://forum.pctuning.cz/viewforum.php?f=60 alebo http://forum.pctuning.cz/viewforum.php? ... 4c642d4a47.. ja by som to videl na konflikt dosky (skus novy BIOS) a suflajzu, skus sa vybodnut na ten suflik a zasun tam ten disk uplne normalne...
a kebyze som kuzelnik, tak LOCK
a kebyze som kuzelnik, tak LOCK
nejaky desktop
ASUS Z87-PLUS :: Intel Core i5-4670K :: SCYTHE Mugen 4 :: MSI GTX 1080 Armor OC :: CRUCIAL 16GB (Kit 2x 8GB) Ballistix Sport 1600MHz CL9 :: LiteOn IHAS124-19 :: Coirsair RM750X :: Samsung 960 EVO NVMe M.2 SSD 500GB :: Fractal Design DEFINE R4 :: Dell U2412M
ASUS Z87-PLUS :: Intel Core i5-4670K :: SCYTHE Mugen 4 :: MSI GTX 1080 Armor OC :: CRUCIAL 16GB (Kit 2x 8GB) Ballistix Sport 1600MHz CL9 :: LiteOn IHAS124-19 :: Coirsair RM750X :: Samsung 960 EVO NVMe M.2 SSD 500GB :: Fractal Design DEFINE R4 :: Dell U2412M
- ravie
- Začátečník

vyzkouseno
Tak BIOS mám nejnovější a zkoušel jsem to samozřejmě i s jiným šuplíkem i bez něj.
Ještě jednou vyzkouším IDE kabely a jinak jde deska do reklamace..:-/
ravie
Ještě jednou vyzkouším IDE kabely a jinak jde deska do reklamace..:-/
ravie