Jak už je to v názvu, napsal sem ECO mod a tím myslím, že se snažím to udělat levně, nikoli nějak totál nekvalitně, ale uštřit max. Takovej pokus
Nebudu rozebírat všechny ceny, výroby atd, to by bylo na dýl a i s fotkama to sem hodím jindy. To podstatný:
Cíl: -Co nejtišší chlazení.
-Cena lidová (aneb JDE TO)
-Možná drobný overclock, ale jen minimálně
Realizace:
-Bloky: Vlastní výroba, přesně vysoustruženo podle výkresů, co má Erty na svých stránkách (Chladím GPU+CPU). Víčko nahrazeno plexi, materiál měď.
-Čerpadlo: Eheim Compact 300 (Ticho je ticho). Upravil jsem ho na průtokové, ale teď momentálně se mi ulomil vývod, takže mám jako ponorné. Z vlastních testů jsem zjistil, že to má dokonce o pár procent věší výkon, než originál eheim přední kryt. Good, že
-Radiátor: Ze straré škodárny, hliník, 255*125*60 mm žebrování asi po milimetru.
-A další: homemade spona, zvěšení hdd, regulace zdroje, ...
-Jedna fotka pro demnstraci - je to strašně provizorní, ale nevadí. http://godric.mysteria.cz/chlazeni.jpg
Výsledek:
Temp1: 45
Local: 42
CPU: 48
HDD0: 52
Ruční měření teploty vody: 29
Vím, není to nějak moc, co bych za to se vzduchem dal, ale tohle je voda. Jako chladící médium je použita voda s antifreezem (aby nereagovaly bloky s Al radiátorm), poměr tak cca 3:1 až 2:1. Tyto teploty jsou za mírného zatížení (hudba, internet) a pod radiátorem jsou zapnuté dva nezpomalené 120 fany od Ximy. Když je vypnu, vyleze teplota klidně o 10 - 15 stupňů postupně vzhůru, když jsem ještě před tímhle přilil do čisté destilky antifreeze, tak šla teplota asi o 5 stupňů (odebrat ho už nemůžu, takže zpětné měření nemám, ale měl jsem to v tabulce ve speedfanu). Když fany vypnu (jakože nejsou moje a mám je jen na test a budu muset brzo chladit jen pasivně, jak jsem chtěl) To leze až na 60 stupňů. Přes ty se mi to ještě vyhnat nepodařilo. Pastu jsem použil stříbrnou titan, spona CPU drží, prostě všechno se zdá být v pořádku. Tedy až na ty teploty. Doufm, že jsem nic, co to ovlivňuje, nezapomněl. Co si o tom myslíte? Kde je chyba? nebo se to dalo čekat a je to přiměřené? Všude jsem viděl jen teploty tak do 40 C takže nevím nevím...