problem s P4 3.2GHz na ABITU IC-7
- Fillbiker
- Nováček

-
problem s P4 3.2GHz na ABITU IC-7
Cus vsichni, potreboval bych poradit. Koupil jsem si novej CPU, P4 3.2 GHz HT, 478 BOX. Mam desku ABIT IC-7 a 2x 512DDR400. Predtim jsem mel cpu P4 2.4 GHz a vse bylo tak jak ma. Ted jsem vymenil ten CPU za tu 3.2 a zapomel jsem predtim vycistit CMOS (na desce). Po spusteni se mi spocita ramka, ukaze se spravne novej processor, nactou se IDE a pak to napise "CMOS checksum error - default loaded". Kdyz teda zajedu do BIOSU a cokoli tam zmenim, nebo i kdyz nic nezmenim, tak mi to nejde ulozit. Dam Save and exit a je tam na pevno Y jako yes, ale nejde s tim nic delat, ani zmenit, ani escapovat, proste to na tom zatuhne. Tak dam CTRL+ALT+DEL a pri dalsim nacteni to napise "CPU is unworkable or changed, check your CPU SOFT MENU." (to bych udelal rad, ale stejne se z toho BIOSU s ulozenim novych nastaveni nedostanu. Ale oni se stejne ulozej, jen ho nemuzu ukoncit jinak nez CTRL+ALT+DEL. Divny. Zkousel jsem uz nekolikrat primo na desce vycistit CMOS a je to furt to samy. Kdyz tam vratim ten puvodni CPU, tak je vse v poradku. Nevite cim to a jak na to?
Taky je mi divny, ze ten novej procesor ma uz jen v biosu teplotu porad kolem 61-64 °C, coz pak bude pri zatizeni !!???? Je to normalni, nebo mam vymenit ten orig. vetrak za nejakej poradnej? (Jinak ten procesor jsem koupil novej z kramu).
Taky je mi divny, ze ten novej procesor ma uz jen v biosu teplotu porad kolem 61-64 °C, coz pak bude pri zatizeni !!???? Je to normalni, nebo mam vymenit ten orig. vetrak za nejakej poradnej? (Jinak ten procesor jsem koupil novej z kramu).
- Fillbiker
- Nováček

-
Jeste pro dodatek, kdyz tu chybovou hlasku preskocim F1, tak se normalne nactou XP a vsechno funguje tak jak ma, ale uznejte, ze to neni to nejlepsi, furt to takhle obchazet, vrta mi to hlavou.
P4 3.2 @ 3.8GHz HT (238fsb), 1024 DDR (2x 512 Geil) DUAL, Gainward GF 6800 GT GoldenSample, ABIT IC7, Arctic cooler freezer 4.
- Nordir
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- random
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Fillbiker
- Nováček

-
- random
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Nordir
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Třeba tady http://www.abit-usa.com/products/mb/bio ... =1&model=5Fillbiker píše:Myslite flashnout novou verzí biosu tenhle co mam jo? Tu asi seženu na stránkách ABITU co?
//pomalejší
Me nezajimaji zadny podmínky, jaky mel suvereni stat nekde za krale klacka
- Fillbiker
- Nováček

-
- random
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Skus tam pri flashovani dat este "stare" CPU ( ak ho stale mas ) ...
1. Abit trochu teplotu prehana ( najme ak mas sarsi BIOS ktory tvoje CPU priamo nepodporuje )
2. jadro Prescott patry medzi tie "teplejsie" CPU... takze uvidis aka bude sytuacia po update BIOSu a podla toho sa zariadis...
na tejto doeke som uz daval 3.2GHz prescota niekolko krat a teplota sa drzala bez problemu do 65 stupnou pri zatazi... ( BOX chladic + dalsi ventilator v case... )
1. Abit trochu teplotu prehana ( najme ak mas sarsi BIOS ktory tvoje CPU priamo nepodporuje )
2. jadro Prescott patry medzi tie "teplejsie" CPU... takze uvidis aka bude sytuacia po update BIOSu a podla toho sa zariadis...
na tejto doeke som uz daval 3.2GHz prescota niekolko krat a teplota sa drzala bez problemu do 65 stupnou pri zatazi... ( BOX chladic + dalsi ventilator v case... )
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
- Fillbiker
- Nováček

-
No ja mam vetrak na desce ten orig. od abitu, pak mi tam dava hezkou zimu i grafarna, ktera ma dva vetraky (Geforce 6800GT), ktery to tam chladi vsechno dohromady
, ale u takovyhleho processoru nechci nic riskovat, takze si nastavim tak na 67°C zvukovy varovani a pokud ho nekdy dosahne, tak koupim jinej vetrak. Ale je divny ze v klidu ma pres 60°C stupnu ne? Vzdyt kdyz jsem jen v BIOSu, tak ho nic nemuze nejak zvlast zatezovat ne?
P4 3.2 @ 3.8GHz HT (238fsb), 1024 DDR (2x 512 Geil) DUAL, Gainward GF 6800 GT GoldenSample, ABIT IC7, Arctic cooler freezer 4.
- random
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Az taka pravda to zas nieje.... BIOS na druhej starne nema ani ziadny setriaci rezim ... takze teplota v BIOSe moze byt v niektorych pripadoch vyssia ako v samotnom systeme ( kde moze byt aktivne napr. jednoduche softwerove chladenie, ktore vlastne obsahuje aj samotny windows ..., pripadne rozne rezimi setriace spotrebu... )Fillbiker píše:Vzdyt kdyz jsem jen v BIOSu, tak ho nic nemuze nejak zvlast zatezovat ne?
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
- Fillbiker
- Nováček

-
- Skim
- Začátečník

-
Zdravím, něco podobného jsme již probírali ve váknu "Rozdí mezi Prescotty a došli jsme k tomu, že problém ůže být i zastaralostí desky vzhedem k typu procesoru, resp. neschopností dodávat dostatek proudu, připojuji opis diskuse kde je řečeno více:
2.4 GHz, 2.8 GHz a 3.0 GHz - specifikace FMB1 (Loadline B - Mainstream)
3.2 GHz a 3.4 GHz - specifikace FMB1.5 (Loadline A - Performance)
Modely do 3.0 GHz včetně bylo možné umístit do základní desky z jara 2003. Ale modely na 3.2 a 3.4 GHz již vyžadovaly desku schopnou dodat 91A - většina takových desek se objevila až na podzim / v zimě 2003, tedy těsně před uvedením. Aby si Intel pojistil, že 91A Prescotty nezačnou hromadně ničit základní desky, implementoval do procesoru zjednodušené jednobitové ovládání násobiče - nominální násobič se zapne až v okamžiku, kdy k tomu dá BIOS příkaz nastavením mikropaměti procesoru - Model Specific Registers (MSR). V opačném případě zůstane násobič na standardní hodnotě 14x. Při frekvenci 2.8 GHz (14x 200) by i výše taktované FMB1.5 procesory měly vyhovět FMB1 a v desce fungovat. " (http://www.svethardware.cz/art_doc-7D43 ... ADF34.html)
Z čehož jasně plyne, kde byl tvůj problém (tvá, stejně jako má základní deska je schopná dodávat "jen" 78A, zatímco na 91A je již (o 13 A) nad její možnosti, tím pádem ti zákonitě dříve či později musela odejít a myslím si, že ti reklamaci budou muset uznat, jinak bych na tvém místě buď zažaloval Intel, nebo vytiskl tento článek a "mírně" jím majitele sevisu "poplácal" po hlavě. I tak ale přeji hodně štěstí.
Jinak co těch teplot v biosu týče, tak jsou i na to, že že jedná o prescott dost šílené, sám mám na své konfiguraci v biosu 40 st. a systému 35 (tento rozdíl je i potvrzením toho, co psal Jafido, fotku biosu z digitálu klidně vložím) tj. rozdí cca 20 stupňů (v klidu!!!) což je fakt dost a to píšu přesto že vím, že teplotní vyzařování mého procesoru je "Jen" 78A oproti 91A tvého (i tak by ten rozdí měl dělat maximálně 5 stupňů)
Skim
Máš recht, teď jsem se díval na web a nalezl jsem toto: "V okamžiku uvedení Prescottu v únoru 2004 byly následující modely:oregano píše:Počuvaj je obrovský rozdiel medzi tvojim 2,8 a mojim 3,2
Moj ma podstatne vyššiu spotrebu a vačšie tepelne vyžarovanie
Ja mam tiež zdroj s dvomi ventilátormi
Inač nezabudni že ja mam skryňu stále otvorenú aj tak sa veľmi prehrieval
2.4 GHz, 2.8 GHz a 3.0 GHz - specifikace FMB1 (Loadline B - Mainstream)
3.2 GHz a 3.4 GHz - specifikace FMB1.5 (Loadline A - Performance)
Modely do 3.0 GHz včetně bylo možné umístit do základní desky z jara 2003. Ale modely na 3.2 a 3.4 GHz již vyžadovaly desku schopnou dodat 91A - většina takových desek se objevila až na podzim / v zimě 2003, tedy těsně před uvedením. Aby si Intel pojistil, že 91A Prescotty nezačnou hromadně ničit základní desky, implementoval do procesoru zjednodušené jednobitové ovládání násobiče - nominální násobič se zapne až v okamžiku, kdy k tomu dá BIOS příkaz nastavením mikropaměti procesoru - Model Specific Registers (MSR). V opačném případě zůstane násobič na standardní hodnotě 14x. Při frekvenci 2.8 GHz (14x 200) by i výše taktované FMB1.5 procesory měly vyhovět FMB1 a v desce fungovat. " (http://www.svethardware.cz/art_doc-7D43 ... ADF34.html)
Z čehož jasně plyne, kde byl tvůj problém (tvá, stejně jako má základní deska je schopná dodávat "jen" 78A, zatímco na 91A je již (o 13 A) nad její možnosti, tím pádem ti zákonitě dříve či později musela odejít a myslím si, že ti reklamaci budou muset uznat, jinak bych na tvém místě buď zažaloval Intel, nebo vytiskl tento článek a "mírně" jím majitele sevisu "poplácal" po hlavě. I tak ale přeji hodně štěstí.
Jinak co těch teplot v biosu týče, tak jsou i na to, že že jedná o prescott dost šílené, sám mám na své konfiguraci v biosu 40 st. a systému 35 (tento rozdíl je i potvrzením toho, co psal Jafido, fotku biosu z digitálu klidně vložím) tj. rozdí cca 20 stupňů (v klidu!!!) což je fakt dost a to píšu přesto že vím, že teplotní vyzařování mého procesoru je "Jen" 78A oproti 91A tvého (i tak by ten rozdí měl dělat maximálně 5 stupňů)
Skim
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
- Fillbiker
- Nováček

-
Dobre, a pokud to tak tedy bude, co mam dělat? To si mam koupit novou desku, kdyz tahle je v poradku?
Ja myslel, ze deska jako tahle nema s nicim takovym problemy, ale asi jsem se zmylil. Ja nevim, zkusim kouknout jeste nekde do diskuse o abitu ic-7. Kazdopadne diky.
- random
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Doska.... aj ked je pripadne starsieho data pojde s jadrom Prescott bez problemu... na tejto doske som sa dostal s timto jadrom cez 4GHz.... je dostatocne naddimezovana... v tomto sa da na Abit celkom spolahnut... 
- Fillbiker
- Nováček

-
Prolezl jsem par diskuzi a je to docela castej jev. Doporucujou update biosu, prehozeni CMOS jumperu do 2-3 na alespon 1min, (ja to delal vzdy tak na 20s), vyzkouset ruzny rucni nastaveni pameti a nedavat BySPD, vymenit baterii biosu (nevim co to, a jak na to) a mozna jeste dalsi veci. Ale nikdo neprisel nikde s konkretnim resenim. Dneska to zkusim a uvidime.
- Fillbiker
- Nováček

-
Tak jsem flashnul bios (verzí 28), rovnou z XP tim Flashovacim programkem od ABITU, vse probehlo uspesne, pak jsem vycistil na minutu CMOS, v BIOSu jsem si vse zkontroloval a konecne uz to slo ulozit, a pak jsem netrpelive cekal pri bootu a ejhle, vse probehlo tak jak ma
)))) . Vse funguje, jsem naprosto spokojenej. Jeste si koupim radnej vetracek a casem se pustim do OC. Diky moc vsem, za vase rady.