SATA disk a tuhnutí XP SP2

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
Rumcajs
Nováček
Nováček

SATA disk a tuhnutí XP SP2

Příspěvek od Rumcajs »

Mám následující problém - protože mám SATA disk Seagate (200GB), musím při instalaci WinXP natahovat ovladače z diskety pomocí F6 (ovladače jsou z orig CD od ASUS P4S800D).
Nedávno jsem přeinstalovával XP (mám ještě instalačky bez service packů) a tak jsem při té příležitosti chtěl přidat i SP2. Jenže ouha - po nainstalování čistého (!) systému jsem dal instalaci SP2 - proběhla ok a pak následoval povinný restart - a potom přišlo překvapení - objevila se obrazovka se startovacím logem XP, ukazatel nabíhání (ten posouvací pruh) se kousek pohnul ... a KONEC! Prostě to tak zůstalo, nepomohlo najet ani v nouzovém režimu - ani tak to nenajelo.
Z toho, že to byly na 100% čisté windows a jedinný (!) ne M$ ovladač tam byl ten SiS RAID SATA ovladač od ASUSu - ten který se při instalaci WIN XP natahuje přes F6 - usuzuji, že SP2 si zřejmě nahradil tyhle ovladače disku svými, ale nějak "to nezvlád". Podotýkám, že se SP1 nemám žádné potíže.
Zkoušel jsem pak i následující postupy - nejdřív řisté XP a pak SP1 a pak SP2, dále nejdřív čisté XP, pak včechny ovladače HW, pak SP2, apod... ve všech příápadech to po instalaci SP2 ztuhlo a už nešlo oživit ... reinstalace.

Proto se ptám, jestli má někdo desku ASUS P4S800D a zároveň HDD Seagate ST3200822AS - narazili jste na takový problém?

Nějaké nápady jak to řešit? Já už nemám žádné, ale dost rád bych to vyřešil...

Předem díky všem za odpovědi, Rumcajs

Moje konfigurace:
P4@3.0GHz (nepřetaktovaný), 1GB RAM
ASUS P4S800D
HDD ST3200822AS (200GB serial ATA)
GeForece FX 5900XT
Asus Wifi@Home karta
Winfast TV 2000 XP
SB PCI128 + ještě integrovaná zvukovka
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

zkus si updatovat BIOS, pokud nemas nejnovejsi
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Co update BIOSu?

//EDIT: (Dony byl rychlejší)
Rumcajs
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rumcajs »

No, Bios nemám nejnovější, mám 1004 a nejnovější je 1011, jenže mám trochu obavy, jestli to proběhne OK - přece jen to nedělám tak často - nejradši bych použil utilitu Asus Update pro update BIOSu z Windows.

Než se do toho pustím - nějaké jiné řešení zatím nikoho nenapadá?
To se nikdo nesetkal se stejným problémem? Přece SATA disky a ASUS MB s SiS chipsetem jsou dost rozšířené...

hmmm, že bycxh byl jediný? Komu to chodí a jaký máte BIOS?

Díky, R.
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

ja se setkal s podobnymi problemy a pricinou byl prave BIOS
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
Rumcajs
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rumcajs »

OK, asi se do toho pustím.
Na téhle desce jsem to ještě nikdy nedělal - naposledy na starém Chaintechu ještě přes DOS.

Proto bych se chtěl zeptat - jak riziková operace update BIOSu dneska je? V minulosti to bylo dos "o ústa".
Díval jsem se na potřebné utility - přímo k mojí desce se dodává Asus Update Tool pro update BIOSu přímo z prostředí windows XP.
Zkoušel to někdo? Doufám, že s tím nezařvou data nebo něco jiného.

Rád bych nějaké zkušenosti, pokud mi je může někdo napsat.

Předem díky, R.
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

ubdate biosu jsem uz delal snad 100x a nestalo se mi, ze by neco nefungovalo, dobre si precti postup od vyrobce a pokud ti nevypadne proud, nemel by byt problem.
Hlavne se nepokousej na tu desku nacpat BIOS od jineho typu (nastesti to vetsinou nejde :) )
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“