tak jsem dostal nápad. Nabízím článek do PCT, který by měl být průvodcem přetaktováním pro úplné začátečníky, kteří prostě (ač bych jim to nedoporučoval, když tomu nerozumí) chtějí mít PC přetaktované a neví, jak na to.nechceš, abychom ti to přijeli rovnou přetaktovat ? Pro jistotu, když jsi ten začátečník ?? Takhle se jako začátečník houby naučíš. Potřebuješ se naučit hledat na netu. Používej Google, tam najdeš fakt asi všechno. Čti a studuj materiály na webu, je tam toho mrtě. Můžeš začít tady na PCT fóru tím, že si pročteš starý příspěvky, pak jsou tu články na PCT, pak třeba www.pretaktovani.cz , www.pretaktovanie.sk , a pak zase Google... Kdo hledá, najde... A pak, až ti nepůjde něco, co by podle návodu jít mělo, se klidně zeptej.
O co mi jde - v žádném případě nechci odpovídat s arogancí vlastní některým přispěvatelům na různých (hlavně linuxových) diskuzích a konferách a ani to nemám v povaze , ale když tu za necelý měsíc, co jsem tu registrovaný, vidím cca pět až deset (přesně nevím, nepočítal jsem to) dotazů, které když shrnu do jednoho, se ptají vlastně na totéž - "jak taktovat ?" a tazatelé většinou nemají ani šajn, z čeho se vyvozuje frekvence procesoru, co je to násobič, FSB, north/southbridge atd., což jsou minimální znalosti potřebné pro (úspěšné) přetaktování, tak mi přece jenom začíná připadat, že tu zkušenější uživetelé musí odpovídat na ty samé dotazy až nezdravě často. Takže, trocha vlastní snahy by nikoho nezabila...
V článku bych se pokusil jednoduše popsat hlavní sběrnice a čipy na desce (NB/SB), co to je FSB a násobič a jejich vliv na reálnou frekvenci jádra procesou, co to je SDR, DDR, QDR, jak je to s čipsetama (VIA, nVidia, Intel, SiS...) a přetaktováním. Pak každopádně základní předpoklady a postupy při přetaktování, základy chlazení (postřehy a zkušenosti typu odžvejkačkování pasivu a aplikace teplovodivé pasty). Dále základní přehled jader AMD a Intelů a jejich teoretická přetaktovatelnost. A pak taky cokoliv šikovnýho, co mě ještě napadne.
Co vy na to ? Byl by zájem ? Pak by se sem někam mohl dát odkaz a aspoň by se nemuselo desetkrát týdně odpovídat na tu samou věc...