Návod k taktování pro začátečníky

Zde budeme zveřejňovat, co se chystá v časopise - pište náměty, stížnosti, budeme se snažit vyhovět.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Návod k taktování pro začátečníky

Příspěvek od TomV »

Když jsem psal tenhle svůj příspěvek :
nechceš, abychom ti to přijeli rovnou přetaktovat ? Pro jistotu, když jsi ten začátečník ?? Takhle se jako začátečník houby naučíš. Potřebuješ se naučit hledat na netu. Používej Google, tam najdeš fakt asi všechno. Čti a studuj materiály na webu, je tam toho mrtě. Můžeš začít tady na PCT fóru tím, že si pročteš starý příspěvky, pak jsou tu články na PCT, pak třeba www.pretaktovani.cz , www.pretaktovanie.sk , a pak zase Google... Kdo hledá, najde... A pak, až ti nepůjde něco, co by podle návodu jít mělo, se klidně zeptej.
O co mi jde - v žádném případě nechci odpovídat s arogancí vlastní některým přispěvatelům na různých (hlavně linuxových) diskuzích a konferách a ani to nemám v povaze , ale když tu za necelý měsíc, co jsem tu registrovaný, vidím cca pět až deset (přesně nevím, nepočítal jsem to) dotazů, které když shrnu do jednoho, se ptají vlastně na totéž - "jak taktovat ?" a tazatelé většinou nemají ani šajn, z čeho se vyvozuje frekvence procesoru, co je to násobič, FSB, north/southbridge atd., což jsou minimální znalosti potřebné pro (úspěšné) přetaktování, tak mi přece jenom začíná připadat, že tu zkušenější uživetelé musí odpovídat na ty samé dotazy až nezdravě často. Takže, trocha vlastní snahy by nikoho nezabila...
tak jsem dostal nápad. Nabízím článek do PCT, který by měl být průvodcem přetaktováním pro úplné začátečníky, kteří prostě (ač bych jim to nedoporučoval, když tomu nerozumí) chtějí mít PC přetaktované a neví, jak na to.
V článku bych se pokusil jednoduše popsat hlavní sběrnice a čipy na desce (NB/SB), co to je FSB a násobič a jejich vliv na reálnou frekvenci jádra procesou, co to je SDR, DDR, QDR, jak je to s čipsetama (VIA, nVidia, Intel, SiS...) a přetaktováním. Pak každopádně základní předpoklady a postupy při přetaktování, základy chlazení (postřehy a zkušenosti typu odžvejkačkování pasivu a aplikace teplovodivé pasty). Dále základní přehled jader AMD a Intelů a jejich teoretická přetaktovatelnost. A pak taky cokoliv šikovnýho, co mě ještě napadne.

Co vy na to ? Byl by zájem ? Pak by se sem někam mohl dát odkaz a aspoň by se nemuselo desetkrát týdně odpovídat na tu samou věc...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Takovej clanek by se fakt dost hodil, protoze dotazu typu mam CPU "XY" a desku "UV" jak to mam pretaktovat ? je jak maku.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
Lord
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lord »

jen do toho, taky uz nas dotazy na toto tema zacinaji unavovat a bude lepsi pouze poukazat, kde to maji hledat
....ze by to byl MELOUN
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Tak dobře, pustím se do toho. Kdyby měl někdo nějaké návrhy a nápady ohledně obsahu článku, jsem jedno velké ucho (spíš oko :-) ).
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

takové velmi zhrubé shrnutí op takteni mam v intelu...
m1ra
Začátečník
Začátečník

overclocking

Příspěvek od m1ra »

Tak to není vůbec špatnej nápad.
g-m.name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od g-m.name »

vyborny napad! aj ked tomu clovek ako-tak rozumie, vzdy sa aj v takychto clankoch dozvie nieco nove.
kahi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

jasny

Příspěvek od kahi »

Jasne, jen do toho!
liquidfunk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Hmmm

Příspěvek od liquidfunk »

No draku sem s nim, klidne ti pomuzu, pokud se ale chces hecnout, klidne ho udelej sam. :-) valek@pctuning.cz abys vedel kde ho pak poslat. Kdyztak se ozvi na icq 250428830, muzem to probrat ale myslim ze by to byl perfektni darek pro nase ctenare. 8)
liquidfunk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

pod jedli samozrejme, po novem roce uz budou vsichni pretaktovani :-D
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Už se na tom pracuje... :-)
pavduf
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavduf »

TomV píše:Už se na tom pracuje... :-)
Kdy to bude asi hotové??
Toshiba Satellite
rupius
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

HELP?

Příspěvek od rupius »

Zdares,
napad je to vice nez dobry. Pokud bys chtel s necim pomoct, hlasim se do klubu. :)

SL-75FRN2-RL, D 700@890 (127*7, 1,75V), Spire FalconRockt II, 128MB, ST 80GB, TNT2 PRO 32MB, 17", Hercules DV Action PRO.

SL-75FRN2-RL, B 2500+@3200+ (11*200, 1,65V), Spire WhisperRock IV, 512MB, IBM 60GB + ST 40GB, GF4 mx440, TVout, 19" Hansol, Hercules Smart TV, Plextor 48 24 48, Toshiba 1712
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

pavduf píše:
Kdy to bude asi hotové??
Teď přes týden jsem nevěděl, co dřív :-( , ale v pátek a o víkendu na to vlítnu. Chtěl bych to zveřejnit na Štědrej den, snad to stihnu.
pavduf
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavduf »

TomV píše: Teď přes týden jsem nevěděl, co dřív :-( , ale v pátek a o víkendu na to vlítnu. Chtěl bych to zveřejnit na Štědrej den, snad to stihnu.
Už jsi ten článek vytvořil?? Zatím jsem ho nikde nenašel. :wink:
Toshiba Satellite
Fx
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fx »

Neco podobneho ma Chocen na svem webu uz dost dlouho... Viz. http://www.pcarea.org/modules.php?name= ... cle&sid=52
Svět je neskutečně proměnlivá záležitost...
Howkey
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Howkey »

Neni to spatnej napad, ale lidi jsou tak lini a blby, ze se nas stejne budou ptat :evil:
AMD R7 9800X3D FCLK 2200Mhz + Artic Freezer III 360 | Asus ROG Strix B650E-E | 2x16GB 6000Mhz CL28 Team Group T-Create | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | SAMSUNG SSD 256GB | 27" LG ultragear 27GL83A-B | EVGA SuperNOVA 750 G2, 80+ Gold 750W | NZXT H7 flow | WIN 10 64bit

See my build online https://builds.gg/builds/open-air-build-25179
Io
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Io »

Ale blbost. Lidi, kteří v životě netaktovali (to jako já) a svůj procesor přetaktovali až pod taktovkou :) PCTunningu je hafo.
Kolikrát já už jsem četl články v herních časopisech typu "Výkon navíc", "Začalo to Mendocino" a nikdy se k tomu neodhodlal. Na webu (tomhle, nejlepším) jsem nic nenašel, a když jsem procházel fóra, kde TomV vehementně a zdařile popisoval úskalí overclockingu, šel jsem do toho.
Ale fóra (třeba "Kam až jste dostali Durona 1") budou dále hlavním vodítkem. Článek by byl celkem fajn. Do toho!
A taky si TomV něco přivydělá :-D
Fx
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fx »

Io píše:A taky si TomV něco přivydělá :-D
No tak to chci videt :lol:
Svět je neskutečně proměnlivá záležitost...
liquidfunk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Hele FX bud soudnej a neodrazuj lidi. Vsak vis co tim chci rict. :wink:
Odpovědět

Zpět na „PCtuning - webový magazín“