Zdravim, potřeboval bych poradit se zprovozněním smart kontroly. Mám MB Asus A7N8X-E a u ní dva Seagate s-ata hdd 160G a 120G. Systém je XpPro a ovladače referenční od nvidia. Testoval jsem programy Active Smart 2.42, Speed Fan4.24, Everest 2.0.
Dělám co můžu, ale bohužel se mi rozumným způsobem nepodařilo zprovoznit žádný program který by měl smart hodnoty ukazovat. Problém je, že programy detekují že mám dva disky, ale zobrazují hodnoty jen pro tu 160G která je na prvním kanále řadiče. Tu 120G to buď ignoruje (napíše že hodnoty nemůže zobrazit), nebo to zobrazí ty samé hodnoty jako u 160G. Everest tvrdí že je smart na obou discích zaplej.
Budu vděčný za cené rady nebo link kde se to řeší.
smart s-ata hdd na A7N8X-E
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- cabman
- Středně pokročilý

smart s-ata hdd na A7N8X-E
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
hmm..zkousel jsi prohodit ty dva disky mezi sebou???jako prohodit z S-ata1 na S-ata2??
Nekdy to pomuže,že vetsi kapacita je na 1 a mensi na 2...
Jinak předpokládám,že v biosu to zapnuty máš..
Jinak já jsem tohle řešil s 2*120 WD RE...a nijak jsem neprisel na to jestli se dá monitorovat každej disk zvlášt,když je v raidu.
Nekdy to pomuže,že vetsi kapacita je na 1 a mensi na 2...
Jinak předpokládám,že v biosu to zapnuty máš..
Jinak já jsem tohle řešil s 2*120 WD RE...a nijak jsem neprisel na to jestli se dá monitorovat každej disk zvlášt,když je v raidu.
- cabman
- Středně pokročilý

Disky jsem prohodit zkusil ale výsledek byl stejný ale obráceně (alspoň jsem si porovnal boot.ini ve kterém byl zmatek, ale to s tim nemá nic společného).
V biosu jsem ani povolení SMART nenašel - předpokládám že je zaplá trvale.
Já ty disky nemám v modu raid ale jako klasické disky na s-ata řadiči. Je to řadič SiliconImage3112A.
Jinak z tohodle řadiče už mám dlouho divnej pocit. Tušim že jsem s nim měl problémy i v kombinaci s p-ata diskem. Problém byl v tom že při instalaci Windows na s-ata se mi boot sektor nainstaloval na ten p-ata
V biosu jsem ani povolení SMART nenašel - předpokládám že je zaplá trvale.
Já ty disky nemám v modu raid ale jako klasické disky na s-ata řadiči. Je to řadič SiliconImage3112A.
Jinak z tohodle řadiče už mám dlouho divnej pocit. Tušim že jsem s nim měl problémy i v kombinaci s p-ata diskem. Problém byl v tom že při instalaci Windows na s-ata se mi boot sektor nainstaloval na ten p-ata
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
- Fifi
- Středně pokročilý

no mám stejnou desku, 2xMaxtor DMP9 SATA RAID 0, na řadiči silicon image xxxx, jakýkoli pokus o načtení dat z SMART protokolu vede k modré obrazovce, WinXPpro SP2 hlásí chybu na driveru řadiče (sil...).
Naposledy upravil(a) Fifi dne sob 25. čer 2005, 21:17, celkem upraveno 1 x.
- JirkaH
- Mírně pokročilý

Sorry, ale tato část problému bude mezi židlí a klávesnicí...cabman píše: Jinak z tohodle řadiče už mám dlouho divnej pocit. Tušim že jsem s nim měl problémy i v kombinaci s p-ata diskem. Problém byl v tom že při instalaci Windows na s-ata se mi boot sektor nainstaloval na ten p-ata
Již dost dlouho je známo, že při instalaci OS Win na disk na přídavném řadiči je žádoucí odpojit disky na standart IDE, viz také FAQ http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=6910 .
Jinak s SiI3112A jsem žádné problémy neměl , Everest ukazoval teploty disků bez problému (2*SATA Maxtor 120GB non-raid). Smart v biosu byl vypnutý (Epox 8RDA3+ v1.1)
- Muad'Dib
- Červená karta

-
- Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ
S tím prostě nic nenaděláš, ty SMART informace se přes ten řadič prostě "neprotlačí".
Řešením by byl ovladač od Silicon Image, který by je uměl správně předávat dál (od všech disků) a ne pouze pro 1. kanál. Ty samé totiž patrně hlásí i pro 2. kanál. Ten ovladač totiž zřejmě nepodporuje ty všechy ATAPI příkazy, které jsou k tomuto potřebné.
Řešením by byl ovladač od Silicon Image, který by je uměl správně předávat dál (od všech disků) a ne pouze pro 1. kanál. Ty samé totiž patrně hlásí i pro 2. kanál. Ten ovladač totiž zřejmě nepodporuje ty všechy ATAPI příkazy, které jsou k tomuto potřebné.