Windtunel a větrák?

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Vincent Vega
Začátečník
Začátečník

Windtunel a větrák?

Příspěvek od Vincent Vega »

Chtěl jsem se zeptat, jaké jsou názory na to, kdyby se mezi windtunel a bok case dal ještě větráček. Mělo by to vůbec smysl? Nemlátili by se otáčky toho větráku a chladiče na procesoru? Nebo co? Jestli má někdo vlastní zkušenosti, sem s nima...
XPM
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od XPM »

jop můžeš ho tam dát ale ve stejném směru tedy aby foukal do case
Obrázek
PROJECT: Digital Fantasy
Více na mých www
thool
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thool »

pokud mas windtunel primo do bocnice, je zbytecny ho tam davat.. leda to zvysi hluk :wink:
Better pizza than happy meal ||| It's better pizza than happy meal
Healthy food is made of steel ||| Better pizza than happy meal!
XPM
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od XPM »

třeba mu o hluk nejde :roll: může to porovnat s a bez a vybrat si
Obrázek
PROJECT: Digital Fantasy
Více na mých www
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

XPM píše:třeba mu o hluk nejde :roll: může to porovnat s a bez a vybrat si
tohle bude asi nejlepsi, pokud je to mozne zrealizovat.
pak by mohl napsat jak to dopadlo, už jsme o tom diskutovali hodnekrat, muj nazor je, ze pro pripad bocnice ten vetrak navic nutny neni

//TomV : Souhlas, podle mně je blbost tam dávat větrák navíc...
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

TomV píše:Souhlas, podle mně je blbost tam dávat větrák navíc...
já s tím taky souhlasím 8-) windtunel jsem zkoušel s jedním fanem na bočnici a pak s fanem na pasívu (jak to mam teď) a teplota je skoro stejná. možná nepatrně nižší. hluk je podstatně nižší než když je fan v bočnici (slovo podstatně je potřeba brát s rezevrou protože obojí je dost tiché)
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Oldboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oldboy »

Můj Chieftec má na boku standardně dvě díry. Horní mám na saní windunelu - ventilátor jen jeden na procesoru - dva ventilátory za sebou ve vzdálenosti cca. 5-10 cm ti budou jen kazit proudění, vytvářet turbulence a případně se akusticky projevovat - ze školní látky dynamiky kapalin, plynů a spol už si toho moc nepamatuju.... :) Na spodním otvoru je připevněn 9cm Nexus s redukovaným otáčkama a vychází to tak, že zhruba zásobuje Silencer na grafice studeným vzducem z vnějšku. Koukni na fotky, něco z nich snad poznáš, od doby jejich vzniku jsem celou boční stěnu zatlumit molitanem z krabic od MBdů a je to lepší... :listen:
E6550 (500x7) & FX-57 & XP1600+ & Pentium III 600
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Ja jsem mel tunel z 8x8 do 6*6. Teplota trochu poklesla (1-2st) a protoze tam bylo vice vzduchu mohl jsem zpomalit ten 6*6. Takze klesla hlucnost. Ted mam turbinu takze ten fan fouka na turbimu cerstvi vzduch.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
delta4
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od delta4 »

ono vindtunel opravdu od hlucni vjetrak a teplota klesne tak -1c
cau
3400 64bit 2x 1024 na 500MHz MB za tim sunka ale? NX6600GT HDD 250x2 SATA LITEON 1673 s x1 LG GSA 4167B x2
CZ je Policejni uřednicky stat pravní system je nestaven jen pro zlodeje podvodniky a lháře !!!!!!!!!!!!!!!
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

delta4 píše:ono vindtunel opravdu od hlucni vjetrak a teplota klesne tak -1c
cau
ja ti dam jeden stupeň :twisted:
ja ti dam odhluční..... :twisted:

když se dobře udělá tunel a větrák umí sát i přes filtr (pokud ho dáte), tak to leze o dost dolu, zcela individulani vec

bych ti přál slyšet box z myho staryho pentia...i přes malý otáčky díky teplotě ten tunel funguje jako amplión se všemi důsledky.

ideální kombinace = tichý chladič který saje i přes filtr a tunel, vzpominam napr. na AC super silent 4 pro , ten na mem tunelu srazil teplotu o 5 stupnu dolu a to i přes muj filtr z punčochy, tenhle box při trošce prachu saje o dost méně, přesto teplota je o 3 stupne dole, pri zasranem filtru ale klidne na puvodnim stavu nebo i výš (skřín mám dobře odvětranou)
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Kdyz to necim vycpes tak to moc navic nehluci. Spomalis Fan a jses na tom lip nez predtim.
(fotku s druhym vetrakem nemam)
Obrázek
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Vincent Vega
Začátečník
Začátečník

Tak jsem to zkusil

Příspěvek od Vincent Vega »

Byl jsem línej, ale jelikož jste mi moc nepomohli, musel jsem to vyzkoušet. Mezi windtunel a bočnici jsem nakonec ten větrák nenacpal, bo mám Zalmana a ten je docela velkej. Tak jsem odmontoval windtunel a dal místo něj na bočnici větrák a chladí to líp, asi tak o 1-2 stupně. Jinak mám case STEP207, tedy s již namontovaným windtunelem. http://www.modecom.pl/product.php?id=92 ... mageId=233 Dnes mi přišel Zalman (VF700-CU) na grafárnu, jdu montovat a taktit :twisted:
Kaldo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kaldo »

Zdravim, kdyz jste u tech windtunelu a teplot....Dneska jsem si po dlouhem rozmysleni jeden wtunel nainstaloval (na bocnici)...
Teploty: bez tunelu v klidu 62, ale nyni 53!

Jeste jsem tam ale nehodil zadnej filtr, doporucil by mi nekdo neco? zajima me treba ta puncocha ....diky :)
Oldboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oldboy »

Odpověděl sis sám, nemá to smysl a jen by se ventilátory "mlátily" jak píšeš, raděj tam dej nějakej filtr.
E6550 (500x7) & FX-57 & XP1600+ & Pentium III 600
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Kaldo píše:zajima me treba ta puncocha ....diky :)
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?p=97830#97830
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Kaldo píše:Zdravim, kdyz jste u tech windtunelu a teplot....Dneska jsem si po dlouhem rozmysleni jeden wtunel nainstaloval (na bocnici)...
Teploty: bez tunelu v klidu 62, ale nyni 53!
Furt je to hodně ! Co tam máš za CPU ?
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

53st v klidu? Byt tebou zamyslel bych se nad chlazenim. Ja mam pri plnem vykonu CPU Burn 36,5st. Jen tunel nestaci. Mas aspon vzadu na case odsavaci fan?

Kaldo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kaldo »

No..1800+(TB)@2200Ghz......pali docela hodne, ale vzhledem k tomu, ze na tom mam Artic cooling TCcko ( maximalne se toci kolem 2k/min) tak to neni tak zly.
Mozna ale bude problem v Desce (mam gigabyte a ty maj to cidlo prej nejak divne dany, ze to meri vic nez by melo..)

Jinak, teplej vzduch odvadim 8mm vetronem vzadu pod zdrojem + jsem vyvrtal obdelnikovou diru do bocnice za zdrojem (horkej vzduch od procesoru tamtudy "vyteka" ven)
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Kaldo píše:No..1800+(TB)@2200Ghz......pali docela hodne, ale vzhledem k tomu, ze na tom mam Artic cooling TCcko ( maximalne se toci kolem 2k/min) tak to neni tak zly.
Nj, tyhle Arctiky sice chladí na houby, ale zase jsou zticha. :roll:
Kaldo píše:Jinak, teplej vzduch odvadim 8mm vetronem vzadu pod zdrojem + jsem vyvrtal obdelnikovou diru do bocnice za zdrojem (horkej vzduch od procesoru tamtudy "vyteka" ven)
Můžeš to popsat nějak blíž, nějak jsem z toho nepochopil, o jakou obdélníkovou díru jde... Jinak, pokud si myslíš, že když máš ve skříni dva odsávací větráky (zdroj a zadek case), tak že vzduch někudy "vyteče", tak to ti nerad kazím iluze, ale pravděpodobnější je, že si tou dírou budou větráky přisávat vzduch zvenku (místo teplého zevnitř), spíš, než že by tamtudy teplý vzduch samovolně odcházel... :?
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Kaldo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kaldo »

No, mam dve bocnice :) ..predni (na ni je wtunel a tudy teda vedu vzduch dovnitr) a pak tu zadni bocnici (ta se vetsinou neotvira) na ktere mam vyrezanou tu diru.....Z procesoru vychazi pres mrize horkej vzduch, kterej proudi dolu (smerem k graficke karte) a nahoru do zdroje. Proto ze nemam 12tku fan dole ve zdroji, ale jen vysavaci 8mm (proste klasik zrdoj se sacim 8mm vetrakem), tak se mi tam docela hromadil horky vzduch.....vytloukl jsem teda diru do bocnice v miste mezi procesorem a zdrojem kudy ten nechteny horky vzduch vyteka. (odrazi se od zdroje a jde krasne ven, ani ho nemusim nijak vysavat.....staci sahnout rukou je to paradne citit)

Kdyby to porad nebylo jasne muzu udelat photo :o)
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“