Jak posutpovat pri instalaci Mandreke 10.2 ?

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Jak posutpovat pri instalaci Mandreke 10.2 ?

Příspěvek od Jan Machalík »

Caue,

zatim sem pouzival jen wokna a ted si tam chci dat Mandrake 10.2 RC2, ale nevim jak to rpovest.Hlavne nevim, s jakym systemem souboru Linux pracuje.Disk mam rozdeleny na dva.Na tom jednom bych chtel nechat wokna a na druhy dat prave Linux.Jak se to bude chovat kdyz na ten druhy dam linux ?Budu mit pri bootovani vyber mezi systemy ??Pls poradte nekdo.

Diky
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Coololooser »

ano, pri bootovani budes mit automaticky na vyber (tusim ze mdk pouzi LILO, ale to jen tak bokem)
Linux ti ovsem nepracuje na filesystemu pro win (fat/ntfs), takze ten jeden free oddil budes muset smazat/prerozdelit a vytvorit ext3(popripade jiny typ) oddil a swap oddil (ja pouzivam +/- 500 - 1000MB). vse se ti samozrejme nabidne uz behem instalace mdk, ovsem pokud si disk "naformatujes" pomoci PM tak taky nic nezkazis.

i kdyz imho pro zacatek by mozna nebyla spatna fedora , ja s mdk nebyl moc spokojenej , melo to takovej zlozvyk nefungovat :roll: (ovsem vetsinou po nejakem mem zasahu :oops: )

(ber tyto informace trochu s rezervou, sem v linuxu jeste vetsi lama nez ty :) )
0118 999 881 999 119 7253
nanuk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nanuk »

jj, mdk ma defaultne LILO (LInux LOader) no a problemy mat nebudes, hlavne instaluj linux ako druhy os, instalacia win automaticky prepise mbr bez opytania, ale neni problem pouzit daky "neutralny" zavadzac.
Ale pokial sa chces v linuxe "naucit robit" bude lepsie ked skusis nieco menej klikacie, napriklad slackware :), predsa len ked nemas klikacie nastroje na spravu systemu tak Ta to prinuti hrabat sa v konfigoch a prehladavat /etc :)
no a ten file system, linux ich pouzyva viacero, ext2,ext3, reiserFS, linuxswap pre swap, a z linuxu sa mozes dostat taktiez na velke mnozstvo filesystemov. Moj subjektivny nazor je ze taky reiserFS je velmi dobry :). Dokonca sa mi zdalo ze hdd bezi tichsie pri reiserFS ako pri dakej ext3.
CPU: Intel C2D E6550 + AC Freezer7 Pro - MB: MSI-P6N SLI Platinum VGA Saphire Radeon HD 4670 RAM: DDR2 6GB 800 MHZ RAID0 2xHDD: SAMSUNG 500GB SATA2 16MB HD501LJ - CD-RW: MSI - CD-RW 52x32x52x - DVD-RW: LG GSA-4163B - LCD: Samsung 204B - Samsung 2243nw - Samsung LE40A656 - Keyboard: Logitech Iluminated Keyboard - Mouse: Microsoft Wireless Lase Mouse 6000 Case: Thermaltake Armor JR WC3000SWA - Notebook: HP Pavilion DV6670 - Handheld: BlackBerry 8900 - Phone: Apple iPhone 3GS 32GB - Operator: O R A N G E
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Osobně bych pro začátek zvolil spíš nějakou Live distribuci, která se nemusí instalovat. Tam můžeš člověk zjistit, jestli se mu to líbí, nebo ne a podle toho se zařídit a případně si ušetřit instalaci na disk.

Jinak, pro Linux je potřeba minimálně dvou oddílů - jeden jako kořenový (doporučuju ReiserFS) a jeden jako swap. Swap do souboru opravdu nedoporučuju... :-)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
ThomasK
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Linux 10.1

Příspěvek od ThomasK »

Lidi mám podobný problém.Mám disk rozdělen na 2 části, 10 GB a 9 GB
a chci na tu druhou část dát Linuxi, ale nechci aby jsem přišel o ty data na tom disku na tý části kde je win98. Jak to udělat? Nebo si to udělaj sami linuxi při tý instalaci?
Nebo to mám udělat přes Partition Magic, ALE JAK? pls díky.
nanuk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Linux 10.1

Příspěvek od nanuk »

ThomasK píše:Lidi mám podobný problém.Mám disk rozdělen na 2 části, 10 GB a 9 GB
a chci na tu druhou část dát Linuxi, ale nechci aby jsem přišel o ty data na tom disku na tý části kde je win98. Jak to udělat? Nebo si to udělaj sami linuxi při tý instalaci?
no ak som spravne pochopil, tak ten 10gb je pre win98?
ak hej tak pri instalacii v dotycnom instalatore urcis tu 9gb particiu na nainstalovanie linuxu, v mdk ci fedore staci na tu particiu len kliknut :), o tie data na 10gb particii samozrejme neprides
CPU: Intel C2D E6550 + AC Freezer7 Pro - MB: MSI-P6N SLI Platinum VGA Saphire Radeon HD 4670 RAM: DDR2 6GB 800 MHZ RAID0 2xHDD: SAMSUNG 500GB SATA2 16MB HD501LJ - CD-RW: MSI - CD-RW 52x32x52x - DVD-RW: LG GSA-4163B - LCD: Samsung 204B - Samsung 2243nw - Samsung LE40A656 - Keyboard: Logitech Iluminated Keyboard - Mouse: Microsoft Wireless Lase Mouse 6000 Case: Thermaltake Armor JR WC3000SWA - Notebook: HP Pavilion DV6670 - Handheld: BlackBerry 8900 - Phone: Apple iPhone 3GS 32GB - Operator: O R A N G E
ThomasK
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Linux 10.1

Příspěvek od ThomasK »

nanuk píše:
ThomasK píše:Lidi mám podobný problém.Mám disk rozdělen na 2 části, 10 GB a 9 GB
no ak som spravne pochopil, tak ten 10gb je pre win98?
ak hej tak pri instalacii v dotycnom instalatore urcis tu 9gb particiu na nainstalovanie linuxu, v mdk ci fedore staci na tu particiu len kliknut :), o tie data na 10gb particii samozrejme neprides
jj, ta 10 GB je pro win98 .
No a až zvolim instalaci na tu 9 GB, nebude tomu vadit že je to FAT32, ono si to samo ten Linux převede?
dík.
nanuk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nanuk »

jj, ta 10 GB je pro win98 .
No a až zvolim instalaci na tu 9 GB, nebude tomu vadit že je to FAT32, ono si to samo ten Linux převede?
dík.
nebude, sam si to prevedie do toho svojho :), odporucam reiserFS:)
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

Nejlepsi je pred instalaci linuxu udelat volne misto na disku - partition, kterou na to mas vyhrazenou, proste smaz. Linux si ji ochotne vytvori sam (resp. te necha ji vytvorit), nebudes se muset drbat s nejaky mazanim apod. Nepouzivej ext3 souborovy system, spise Reiserfs nebo XFS. Swap udelej na zvlastni partition, velikost minimalne jako RAM, spise RAM+100MB (kdybys nekdy chtel zprovoznit hibernaci...).
AMD Athlon XP 2000+ se snizenym napetim 1.6V | chladic Spire WhisperRockIII | MB Soltek SL75DRV-2 | 1GB CL2 RAM | 320GB Hitachi | DVD-RW NEC 3520A | DVD-ROM Pioneer 106S | GK ATI 9800 128MB | SoundBlaster Live 5.1 | sitovky Via-Rhine II a Realtek 8139 | TV+FM tuner Genius Video Wonder III Pro | bedna YeongYang YY-5601, 120mm vetrak| zdroj Chieftec 350W | monitor ADI E75 | OS Debian sid
ThomasK
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ThomasK »

tosuja píše:Nejlepsi je pred instalaci linuxu udelat volne misto na disku - partition, kterou na to mas vyhrazenou, proste smaz. Linux si ji ochotne vytvori sam (resp. te necha ji vytvorit), nebudes se muset drbat s nejaky mazanim apod. Nepouzivej ext3 souborovy system, spise Reiserfs nebo XFS. Swap udelej na zvlastni partition, velikost minimalne jako RAM, spise RAM+100MB (kdybys nekdy chtel zprovoznit hibernaci...).
čus, díky za radu, ale jsem začátečník a z tvojeho příspěvku je mi jasná tak 1 polovina věcí.
nevim co je to ta Hibernance, swap , atd.. nemohl by jsi nějak podrobněji pro začátečníka ? :) dík
Pan.Susenka
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pan.Susenka »

Tak swap je nejaky diskovy oddil nebo taky muze byt soubor, ktery se pouziva ke zdanlivemu zvetseni pameti ram, ktera je dostupna pro linux.

Je to vlastne misto, do ktereho se premistuji data pri preplneni operacni pameti.
Jednou z toho linuxu vážne zešílím Obrázek
ThomasK
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ThomasK »

Lidi tak jsem si stáh tu verzi 10,1 Mandrake a je to na 3 CD , ale v instalaci mi to píše že to může bejt na 4 CD a to poslední že je to KDE. Já potřebuju aby to byl ten okení systém, protože tohle sem si nainstaloval a je tam jen ta obrazovka (jako DOS) a tomu moc nerozumim, jak to mám udělat, dá se někde to grafické prostředí dotáhnout?
Poradíte mi dyžtak někdo přes ICQ ? 306550017
dík a čus
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“