Jak se to s hlučností u Hitachi? - VYSVĚTLENO

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Jak se to s hlučností u Hitachi? - VYSVĚTLENO

Příspěvek od Muad'Dib »

Zdravím,
mám 80 GB SATA disk od Hitachi. Všichni tady říkají, že jak jsou ty disky tiché, ovšem tento je při seeku slyšet opravdu hodně, tedy o dost více než třeba u WD 80 GB SATA. Oba disky mají, pochopitelně, nastaveno AAM na Quiet, tuším, že je to hodnota 128 (jako třeba v hdparm -M 128 /dev/discs/disc...). Oba byly přišroubovány na plech (ve skříňce, prostě klasika).

Zrovna uvažuji o tom, že bych si pořídil nějaký 160 GB disk. Ten od Hitachi se mi sice dost líbí, ale... opravdu jsou tak tiché? Třeba tišší než... Všude čtu, že ano atd., ale realita - docela takový menší šok. Nevím, jak si to mám vysvětlit - všude se píše, ale je tichý, ale realita u mě... Je to pouze náhoda? To se mi moc nezdá... Jinak, disk je v pořádku...
Děkuji všem za ochotu.
Naposledy upravil(a) Muad'Dib dne pát 1. črc 2005, 12:01, celkem upraveno 1 x.
RomanOn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RomanOn »

Blbost. Hitachi, aspon co ja mam 80Gb su hlucne dost, pohyb hlav je dost pocut.
CPU: AMD Ryzen 5 5600X MB: ASUS TUF Gaming B550-Plus, RAM: 4x8Gb Gskill Trident RGB 3200Mhz, Storage: Samsung 970 EVO Plus 1000GB, GK: EVGA GeForce GTX 1080 FTW Hybrid, Zdroj: Seasonic Gold 650W, Monitor: 27" AOC U2790PQU, OS: Win10/64
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

záleží co máš za typ disku .... 80GB bude asi jeden z těch starších disků a ty byly právě při seeku dost slyšet ... ale nové Hitachi jsou jedny z nejtišších když si k tomu přidáš že jsou i nejvýkonější a minimálně topí ...teda oprti seagate je to sakra rozdíl :)
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Muad'Dib »

Díky.
Jinak, mohu vám říci, že ty od Seagate byly jediné hlučnější.
Ten můj byl vyroben asi někdy loni koncem srpna. (A je to verze s 8 MB cache, jiné snad ani nebyly.)

A od kterého data, tak zhruba, by měly ty disky být "ty tiché"? Jaké jsou vaše zkušenosti?

//edit: Nebo jinak: ty pro SATA 2 by již měly být tiché (jestli jsem to dobře pochopil), že?
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Muad'Dib píše:Díky.
Jinak, mohu vám říci, že ty od Seagate byly jediné hlučnější.
Ten můj byl vyroben asi někdy loni koncem srpna. (A je to verze s 8 MB cache, jiné snad ani nebyly.)

A od kterého data, tak zhruba, by měly ty disky být "ty tiché"? Jaké jsou vaše zkušenosti?

//edit: Nebo jinak: ty pro SATA 2 by již měly být tiché (jestli jsem to dobře pochopil), že?
SATAII jsou trochu jiné kafe mají jiná ložiska (většina) a další technologie ...NCQ atd. :) .... SAMSUNG a HITACHI jsou v současnosti špička :) jejich výkon je dokonce takový že už nějakou dobu nemá cenu uvažovat vůbec o 10 000ot disku :) ale prý se chystají nové :)
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

imho problem je v tom, že pro WD je quiet mode už od 128, kdežto pro htachi je to až od 127, někdy dokonce až od 64...takže v tvém případě s největší pravděpodobností porovnáváš WD na quiet, a hitachi na normal :lol:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Muad'Dib »

MaWa píše:pro WD je quiet mode už od 128, kdežto pro htachi je to až od 127, někdy dokonce až od 64
No tak tohle by mě pak vážně zajímalo... Totiž, v dokumentaci k hdparm-u se píše, že rozsah je 128-255. Je pravda, že jsem lamer a nezkoumal jsem to hlouběji, nekoukal jsem do zdrojáků, nečetl jsem ani žádnou specifikaci o tomhle (příkazy ATAPI), takže to ani nemohu nějak potvrdit. Prostě jsem se pořád spoléhal na to, že je to od 128 do 255, přičemž 255 znamená AAM vypnutý; od 128 do 255 roste hlučnost. Zdá se mi, že WD má tenhle rozsah rozdělen na 2 intervaly a Hitachi na 3 (možná, pokud si dobře pamatuji).

Jenomže já jsem to zkoušel i pomocí Hitachi Feature Tool - a tam byl také rozsah pouze od 128 do 255. A nastavil jsem to pomocí něj na obou discích.
MaWa píše:takže v tvém případě s největší pravděpodobností porovnáváš WD na quiet, a hitachi na normal
No to bych neřekl, poněvadž Hitachi na v nastavení na "Normal" byl docela hlučný. A při nastavení "Performance" (nebo něco takového, prostě AAM: off) to bylo téměř jako rotační kulomet. Alespoň já jsem měl takový pocit, když jsem ho měl na 1/2 m od hlavy. Ten WD sice byl pak také hlučný, ale pořád méně než ten Hitachi. I když to možná bylo subjektivně způsobeno takovým zvláštním přidruženým cvrlikavým zvukem, když se ty hlavičky pohybovaly.

[OT] Prostě když už můj táta všiml, že je to hlučné, tak to už musí být hlučné, protože ten má komp, co hučí jako vysavač a nevadí mu to. ;-) [/OT]
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

No Hitachi má sice se Samsungem nejtišší chod motoru, ale hlavičky jsou slyšet zřetelně(u Hitachi)

Pokud je Hitachi přišroubován na plech, tak jsou slyšet hlavičky dost.
Pokud jsem dal teď nové 80GB Saty2 do košíčku u Chiefa, a pustil average access v Aidě 32, tak to byl rachot.

Ta 80GB Pata je podle mě nejtišší.

Hluk hlaviček u těch 160GB patří mezi průměr.

Měl jsem doma Hitachi 2 x 160GB SATA, 2 x 80GB SATA2....teď mám 2x 160GB SATA2 a 1x 80 PATA. U všech jsou hlavičky slyšet více než u Samsungů či Seagate. Hitachi mají ale nesrovnatelně lepší přístupovku a spolu se Samsungem patří mezi nejméně hřející disky.

Oba 160GB disky mám v sillentmaxech a na hluk si vůbec nestěžuji :-D

Jinak podle mě je pro usera snesitelnější větší hluk, když disk pracuje, než neustálý hlasitý hluk při otáčení disku.

Jinak Hitachi na quiet má o dost horší přístupovku(logicky).....to radši koupit Samsunga než trápit Hitachi na quiet :wink:
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta

Díky

Příspěvek od Muad'Dib »

Jo, tak velký dík za informaci, hlavně co se týče tých nových T7K250.

Jinak s tebou souhlasím, co se týče snesitelnosti různých zdrojů hluku pro lidi, také z lékařského hlediska.

Myslím, že vše bylo vysvětleno.

[OT] Promiň, ale nemohu si pomoci: přesně takhle (jako od Butche) by měli vypadat ideální příspěvky. [/OT]
vladomir
Nováček
Nováček

a čo maxtor

Příspěvek od vladomir »

kam by ste z pohľadu hluku zaradili maxtor?
...asi najlepšou voľbou čo sa týka pomeru hlučnosť a výkon je dnes samsung, len ja potrebujem aspon 250 gb disk , a tento samsung nemôžem na slovensku nikde zohnat..., uvažujem ešte o maxtore dm10 300gb, len čo sa týka hlučnosti som počul dosť protichodné názory, niekomu hučí pri seekovaní a niekto bol spokojný, máte niekto skúsenosť?
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: a čo maxtor

vladomir píše:kam by ste z pohľadu hluku zaradili maxtor?
...asi najlepšou voľbou čo sa týka pomeru hlučnosť a výkon je dnes samsung, len ja potrebujem aspon 250 gb disk , a tento samsung nemôžem na slovensku nikde zohnat..., uvažujem ešte o maxtore dm10 300gb, len čo sa týka hlučnosti som počul dosť protichodné názory, niekomu hučí pri seekovaní a niekto bol spokojný, máte niekto skúsenosť?
maxtor je jedna z nejhorších variant ... hlavně co se týká spolehlivosti :( hluk ani tak moc ne ale ty výkyvy ve spolehlivosti jsoustrašný jedn ařada OK a další řada jde 10% disků na reklamku ...

Takže vybírej Hitachi, samsung maximálně WD (velmi tiché a chladné ale výkon průměr)
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Nevím přesně. Měl jsem 160GB SATA 10 řadu. Docela hlučné ložiska, ať jsou tam jakékoliv, je to slyšet jako kdyby byly kuličkové. Celkově Maxtory spíše nebrat.
250GB Hitachi SATA2 na Slovensku není? Dále nejsou špatné nové řady Seagate, ale ta přístupovka nic extra tedy. Hlavně 250GB Hitachi mají jen 2 plotny!!! tedy to má i Samsung, ale tam je problém se sehnatelností.
Takže prostě Hitachi rulezz.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
mirkee
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mirkee »

klikni si na www.xcomputers.sk

maju tam aj SATA SAMSUNG. za 99Sk s DPH ti ho poslu sloveskou postou po celom Slovesku

Kupoval som u nich uz mnoho veci a 100% spokojnost, odporucam.

Ja som u nich tymto sposobom kupoval aj Hitachi T7K250, poslali mi to velmi kvalitne zabalene aj so zarukou a vsetkym potrebnym.

Inac maju tam asi najlepsie maloobchodne ceny na Slovensku. :twisted:

edit: ups v ceniku maju len 200GB SATA Samsung a ty zhanas 250 SATAII

napis im cez ICQ alebo mail ci nevedia zohnat aj SATAII Samsung, alebo este mozno nemaju aktualizovany cennik

ale Hitachi SATAII 250Gb maju 8-)
matooo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matooo »

ako ked ti mozem poradit maxtor v zidnom pripade nekupuj ked chces tich disk!! mozem z vlastenj skusenosti povedat ze seek je hrozne hlucny v idle je krasne tichy nepocutelny

ked chces tichy a vykonny 250GB disk tak mas len 2 moznosti: Samsung SpinPoint SP2504C - 250GB SATA II
link na vyrobcu: http://www.samsung.com/Products/HardDis ... 04C_sp.htm

alebo za cenu hlucnejsieho seeku (pocutelneho) mozno o nejake % pomalsieho (len malo) mezes kupit HITACHY T7K250 sataII 250GB

tak si vyber ja idem do toho samsungu len musim cakat na dodanie
i7-920 D0 | ASUS P6T6 WS Revolution | 12 GB Corsair Dominator DHX | Gainward 8800GTS 512MB | 30" DELL 3008WFP LCD | Adaptec 5805Z |
SAMSUNG 840 PRO 256GB & 5x WD2003FYYS RAID10 | CM Stacker 830 NVIDIA Edition | Enermax Infinity 720W | Logitech G11 & G9 |
AIRCooling – CPU: Noctua NH-D14 | VGA: AC Accelero S1 rev.2 + 2x Noctua NF-S12-1200 | HDD: 2x XILENCE | 4x Noctua NF-S12B FLX |
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“