Chlazení pomocí otvoru na horní straně case

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Ivanek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Chlazení pomocí otvoru na horní straně case

Příspěvek od Ivanek »

jde mi o chalzení, takže to snad nepatrí do case moddingu :) ... mohl by mi někdo poradit, jaké je nejlepšé řešení?

1) case má otvor nahoře, na něm jen mřížku, takže horký vzduch může stoupat ze skříně ven

2) opět otvor nahoře, ale v s větráčkem, který fouká teplý vzduch ven

3) zase větráček, ale fouká chladný vzduch dovnitř

Můj dojem je, že nejlepší by asi bylo 2) ... jinak o otvoru v bočnici neuažuju, kdyby mi to tu někdo chtěl navrhnout. Díky
Naposledy upravil(a) Ivanek dne ned 3. črc 2005, 21:47, celkem upraveno 1 x.
CPU: AMD Athlon XP 2600+ RAM: A-Data 2x512MB DDR400 MB: MSI KT6 Delta-LSR VIA KT600 VGA: ATI RADEON 9800PRO 128MB/256bit HDD: Samsung 120GB, 8MB; Seagate 80GB, 2MB CD-R: Samsung CDRW/DVD
LuckeR
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LuckeR »

2) opět otvor nahoře, ale v s větráčkem, který fouká teplý vzduch ven :wink:
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

:) ja mam otvor hore a 12fan,ktory fuka dnu :)
Ivanek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivanek »

Joži píše::) ja mam otvor hore a 12fan,ktory fuka dnu :)
kolik ot/min má ten 12cm větráček? a jakou máš +/- teplotu ve skříni?
CPU: AMD Athlon XP 2600+ RAM: A-Data 2x512MB DDR400 MB: MSI KT6 Delta-LSR VIA KT600 VGA: ATI RADEON 9800PRO 128MB/256bit HDD: Samsung 120GB, 8MB; Seagate 80GB, 2MB CD-R: Samsung CDRW/DVD
Lamicz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Chalzení pomocí otvoru na horní straně case

Příspěvek od Lamicz »

Ivanek píše:jde mi o chalzení, takže to snad nepatrí do case moddingu :) ... mohl by mi někdo poradit, jaké je nejlepšé řešení?

1) case má otvor nahoře, na něm jen mřížku, takže horký vzduch může stoupat ze skříně ven

2) opět otvor nahoře, ale v s větráčkem, který fouká teplý vzduch ven

3) zase větráček, ale fouká chladný vzduch dovnitř

Můj dojem je, že nejlepší by asi bylo 2) ... jinak o otvoru v bočnici neuažuju, kdyby mi to tu někdo chtěl navrhnout. Díky
Neni problem - bud das vsechny vetraky aby foukaly do bedny a pak nekde udelas diru, kterou bude vzduch volne vychazet, nebo vetraky otocis a udelas nasavaci diry, co chces, aby se chladilo (mam to ja, protoze to nenasava prach). Toto je nejucinnejsi chlazeni vubec - nejaky vetraky ven a nejaky dovnitr je totiz kravina a delaji se akorat turbulence a vzduchovy kapsy.
:: DESKA :: Asus A8V-XE (VIA K8T890) :: CPU :: AMD Athlon 64 3700+ :: VGA :: ATI Asus GF7600 512MB - passive solution :: RAM :: 4x 256MB Samsung :: HDD :: 80GB Maxtor PATA ::
Ivanek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivanek »

Lamicz píše: Neni problem - bud das vsechny vetraky aby foukaly do bedny a pak nekde udelas diru, kterou bude vzduch volne vychazet, nebo vetraky otocis a udelas nasavaci diry, co chces, aby se chladilo (mam to ja, protoze to nenasava prach). Toto je nejucinnejsi chlazeni vubec - nejaky vetraky ven a nejaky dovnitr je totiz kravina a delaji se akorat turbulence a vzduchovy kapsy.
ovšem dost často se doporučuje právě třeba to, že jeden fan fouká dovnitř (např. vpředu), další ven (u zdroje) ... to je pak proud vzduchu, který dovnitř jde chaldný, zahřeje se a jde ven, to vypadá jako dobré řešení ...
ty máš teda vše ven?
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

Ivanek píše:
Joži píše::) ja mam otvor hore a 12fan,ktory fuka dnu :)
kolik ot/min má ten 12cm větráček? a jakou máš +/- teplotu ve skříni?
:roll: 2400-2500- davam ho ale na 40% pri normale, nech to nehuci :)
chladi to celer D @3,6 a pri zatazi max 62C a v skrini chlad, akurat chladic na CPu je horuci :)
Iguka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Iguka »

A co říkáte na tento způsob chlazení?

http://svetpocitacu.com/forum/viewtopic ... 41&start=0
3600 + Ninja2, B450 Tomahawk, A-data S11pro 512MB, 4x8GB DDR4 crucial 3000 cl15@3600 cl16, GTX 1050Ti KalmX, KC400 240GB, Fractal R4, Corsair RM650x, LCD 22" W2220P, Win10Pro
soundstorm
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od soundstorm »

jednoznacne hore mriezka s fanom ktory fuka von....najlepsie je chladit vpredu fan na nasavanie, vzadu fan na vyfukovanie/minimalne otacky/ a hore fan alebo pripadne len otvor na odvetranie tepleho vzduichu...lebo teply vzduch stupa hore a presne tam treba mat neico kade moze vyjst...dobre to maju vyriesene Thermaltake skrinky Armor a Gandalf
MB: LanParty UT nF4 Ultra-D CPU: Opteron 146@FX-57 + TT Big TyphoonRAM:2x512GB 500MHz ADATA VGA: Gainward Bliss 7900GT@640/1860 Volt mod +Zalman VF900 AUDIO: SB Audigy 2 Platinum EX + Logitech X-530 5.1 HDD: 2xHitachi SATA 160GB + Hitachi IDE 7K250 120GB & Barracuda 40GB CDROM: LG 4163B DVD-+RW TV Card: Aver Hybrid TV+FM Card Case: Thermaltake Armor Silver
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

mam nahoře 2x80mm. Nefoukají nic moc ale nahoře to stačí. točí tak 1500.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Lamicz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lamicz »

Ivanek píše:
Lamicz píše: Neni problem - bud das vsechny vetraky aby foukaly do bedny a pak nekde udelas diru, kterou bude vzduch volne vychazet, nebo vetraky otocis a udelas nasavaci diry, co chces, aby se chladilo (mam to ja, protoze to nenasava prach). Toto je nejucinnejsi chlazeni vubec - nejaky vetraky ven a nejaky dovnitr je totiz kravina a delaji se akorat turbulence a vzduchovy kapsy.
ovšem dost často se doporučuje právě třeba to, že jeden fan fouká dovnitř (např. vpředu), další ven (u zdroje) ... to je pak proud vzduchu, který dovnitř jde chaldný, zahřeje se a jde ven, to vypadá jako dobré řešení ...
ty máš teda vše ven?
Ja vim, ze se to tak dela, ale pak jsem se podival, jak se chladi prumyslove, napr. 1kW koncove stupne vysilacu. Tam je vetsinou ta metoda, ze se nasava pres filtry a nekde je dira ven, kde vzduch volne vychazi - vetsinou logicky nahore zarizeni. Ja mam v case 3 120 pomalubezne vetraky vcetne CPU (grafika ma pasiv) a vsechny foukaji ven vcetne zdroje, i ten dole. No, pak jsem utesnil bednu (zalepil vsechno mozne perforovani naprd a oddelal zaslepku pod VGA, takze se tim nasava a ochlazuje pasiv. Druha dira je u HDD, kterej je misto FDD. Jeste tam jsou vzadu a v bocnici, ale ty se prekryji plexi. Viz:

Obrázek
:: DESKA :: Asus A8V-XE (VIA K8T890) :: CPU :: AMD Athlon 64 3700+ :: VGA :: ATI Asus GF7600 512MB - passive solution :: RAM :: 4x 256MB Samsung :: HDD :: 80GB Maxtor PATA ::
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

:roll: tak som sa v noci nudil a trochu sa s tym pohral
ci vysaval vzduch, alebo fukal dnu, teploty boli rovnake
vzduch sa mal skadial do case dostat ale aj tak, prax je proti teorii :)
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

2Lamicz: to neni špatný, ale myslím, že kdybys dal na cpu tunel, disk dal níž před spodní přední fan (kterej by nasával) tak bys měl možná lepší výsledky.
Já jsem dával 2 fany nahoru kvůli RAM...RIMM ehm :-) který na 960MHz dost topí a v létě s nima byl problém. Fany vzadu měli celkem pozitivní vliv na teplotu cpu (55* uzavřená case s fanem ve zdroji, 51* s fanama vzadu a 43* s windtunelem) Teď mam na cpu při load asi 47* (protože 1400 1,75v@1680 1,8v :twisted: )
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“