Zasíťování zámku
Moderátor: Don
- Jericho
- Nováček

-
Zasíťování zámku
Za nedlouho budu stát před úkolem dát svůj poradní hlas ve volbě, jak zasíťovat zámek, v současné době užívaný jako zdravotnické zařízení.
Zámek má na délku cca 150m (případně změřím), tři patra, a metrové zdi. Kanceláře jsou rozesety po celé budově po obou křídlech na obou stranách a ve všech třech patrech. Objekt je památkově chráněn - lištování je krajní až nemožná varianta - nelze vrtat klenby, ani zdi, lišta na zámecké zdi také nic moc.
Signál eurotelu, který má venku 4 čárky z 5ti uvnitř místy není vůbec.
Bude potřeba propojit cca 20 počítačů včetně asi 5 notebooků různého stáří a OS, nasdílet cca 4 tiskárny a to celé připojit na internet. ADSL tu není (a bohužel ví Bůh kdy bude) a tak způsob připojení je ve hvězdách.
Bylo by dobré, aby síť nabízela další přípojné body do budoucna. Také je nutností data pacientů důvěryhodně zabezpečit. Bude potřeba zvolit, zda se budoucí www stránky zařízení budou nacházet uvnitř na serveru, či bude lepší využít něčí hosting.
Kritéria jsou pořizovací cena, co nejmenší nutnost údržby, spolehlivost, bezpečnost.
Zatím jsou ve hře drátové propojení prostrkané potrubím bývalého telefonního (trubkového) systému, bezdrátové připojení, rozvod skrz 220V síť (rozvody jsou staré, elektroměr digitální). Telefonní přípojky na většině míst jsou.
Mé pochybnosti - dostane se bezdrát z jednoho konce budovy na druhý? A na zadní stranu budovy? Není příliš nespolehlivý, vyžadující častou údržbu a nebezpečný na odposlech? Je technologie rozvodů skrz 220V síť dostatečně rozvinutá, aby byla spolehlivá a bylo by to vhodné řešení? Je jiné vhodné řešení? Byla by řešením kombinace technologií?
Nejsem z IT a v síťích žádný odborník.. tak jestli mátě někdo nápad, názor, uvítám to.
Zámek má na délku cca 150m (případně změřím), tři patra, a metrové zdi. Kanceláře jsou rozesety po celé budově po obou křídlech na obou stranách a ve všech třech patrech. Objekt je památkově chráněn - lištování je krajní až nemožná varianta - nelze vrtat klenby, ani zdi, lišta na zámecké zdi také nic moc.
Signál eurotelu, který má venku 4 čárky z 5ti uvnitř místy není vůbec.
Bude potřeba propojit cca 20 počítačů včetně asi 5 notebooků různého stáří a OS, nasdílet cca 4 tiskárny a to celé připojit na internet. ADSL tu není (a bohužel ví Bůh kdy bude) a tak způsob připojení je ve hvězdách.
Bylo by dobré, aby síť nabízela další přípojné body do budoucna. Také je nutností data pacientů důvěryhodně zabezpečit. Bude potřeba zvolit, zda se budoucí www stránky zařízení budou nacházet uvnitř na serveru, či bude lepší využít něčí hosting.
Kritéria jsou pořizovací cena, co nejmenší nutnost údržby, spolehlivost, bezpečnost.
Zatím jsou ve hře drátové propojení prostrkané potrubím bývalého telefonního (trubkového) systému, bezdrátové připojení, rozvod skrz 220V síť (rozvody jsou staré, elektroměr digitální). Telefonní přípojky na většině míst jsou.
Mé pochybnosti - dostane se bezdrát z jednoho konce budovy na druhý? A na zadní stranu budovy? Není příliš nespolehlivý, vyžadující častou údržbu a nebezpečný na odposlech? Je technologie rozvodů skrz 220V síť dostatečně rozvinutá, aby byla spolehlivá a bylo by to vhodné řešení? Je jiné vhodné řešení? Byla by řešením kombinace technologií?
Nejsem z IT a v síťích žádný odborník.. tak jestli mátě někdo nápad, názor, uvítám to.
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
na bezdrát zapomeň, leda jako doplňkovou věc, musel bys to mít APčkama poseté a ty musíš mít nějak (kabelama) propojena, zaměřil bych se na dráty skrze to zmiňované potrubí, bude to rozhodně nejlevnější, nejspolehlivější a nejbezpečnější řešení
takže pořádnej switch někde doprostřed baráku, abys každel kábl měl do 100m délky a je to
takže pořádnej switch někde doprostřed baráku, abys každel kábl měl do 100m délky a je to
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Asi tak, jak říká Pavel... Mně osobně to připadá, že zadavatel je tak trochu sadista... Nezapomeň taky, že síť potřebuje server/router. Budeš muset najít nějakou místnůstku, kam nacpeš rack s patchpanely, switchem a serverem... Ty trubky vypadají použitelně, to by asi šlo... 
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou

- voodoo
- Nováček

No, podla normy je maximum pred dlzku pevne ulozeneho TP kabla 90m (tych 100m sa uvazuje aj patchcordami). V reale ti switche zmaknu pre fastethernet aj raz tolko, ale nebude to podla normy, takze ta za to moze niekto zvozit.
V objekte, co popisujes, jednoznacne kabel. Ak ti ide o cenu, tak netienenu Cat5e kabelaz, to je to najlacnejsie, co zozenies. AP-cka by si aj tak musel poprepajat kablom (plus napajanie, ak by si nemal PowerOverEthernet) a pri tom pocte zariadeni a problemoch so signalom, ake spominas, by ta to stalo urcite viac...
V objekte, co popisujes, jednoznacne kabel. Ak ti ide o cenu, tak netienenu Cat5e kabelaz, to je to najlacnejsie, co zozenies. AP-cka by si aj tak musel poprepajat kablom (plus napajanie, ak by si nemal PowerOverEthernet) a pri tom pocte zariadeni a problemoch so signalom, ake spominas, by ta to stalo urcite viac...
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
norma je norma, ale stejně Ti nikdo kabel ve zdi nezměří, s tím dvojnásobkem délky bych byl opatrný, to fungovat opravdu nemusí, 120m mám ověřeno bezpečně
zmiňovaná nestíněná kabeláž je dostačující, na gigabit to zřejmě nedostaneš, ale to je stejně zbytečné, možná by bylo fajn místy kombinovat s nějakým tím AP pro jednoduché zpřístupnění sítě notebookařům
no a co se týče připojení k internetu, tak cdma pusť rovnou z hlavy a začni se zajímat o jiné možnosti (nějaký rádio na střeše, metalický datový okruh na drátech ČT - docela drahý, atd.)
zmiňovaná nestíněná kabeláž je dostačující, na gigabit to zřejmě nedostaneš, ale to je stejně zbytečné, možná by bylo fajn místy kombinovat s nějakým tím AP pro jednoduché zpřístupnění sítě notebookařům
no a co se týče připojení k internetu, tak cdma pusť rovnou z hlavy a začni se zajímat o jiné možnosti (nějaký rádio na střeše, metalický datový okruh na drátech ČT - docela drahý, atd.)
- voodoo
- Nováček

ale zmeriapavel.minarik píše:norma je norma, ale stejně Ti nikdo kabel ve zdi nezměří
Ak to nepremerias, tak nikdy nebudes mat zaruku, ci ta kabelaz je naozaj ok. Bud ti to nepojde vobec (zle zapojene zily, preseknuty kabel...), alebo ti bude viaznut komunikacia (vyssie straty paketov atd.) aj napr. z dovodu dlhsieho kabla, ako to zvladne (dovodom moze byt aj viac ohnuty kabel hocikde na trase - ale to u Cat5e nebyva problem, az pri vyssich frekvenciach (napr.Cat6))... Samozrejme, kable ti natiahne a zapoji hocikto, ale ak to nepremeria, tak sa mozes modlit, ci to bude vsetko ok....
Nechcem robit mudreho, len robim v tejto oblasti a aspon trochu chcem pomoct
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
2 p.m. : Voodoo má pravdu. Když děláš nějakej větší rozvod strukturky, měl bys to nakonec projet měřákem spoj po spoji, abys zjistil, jestli to vyhovuje Cat5e (případně Cat6), nebo ne. A měřák už ti zjistí, jestli jsou parametry v pořádku, nebo ne. Pokud tam najdeš spoj, kterej ti měřák neschválí, tak bys správně neměl tu síť předat, dokud nebude stoprocentní.

- Jericho
- Nováček

-
Děkuju. Teď k tomu připojení - ADSL tam není a možná ani nebude. Ani jeden mobilní oprátor tam nemá pokrytí EDGE nebo CDMI. Přes modem se dá připojit nejvýše 26000 b/s a i to často padá. Kabelové TV nět. ..
Jediná naděje svítá z Kleti - tam mají vysílač České radiokomunikace, ale ti chtějí za hlasové a datové služby celkem 23 000Kč bez daně/měsíc, což státní zařízení nezaplatí. Je možné, že je na Kleti ještě něco jiného, ale zatím se mi nepodařilo najít co (nebo jestli). Víte někdo, jak se takový poskytovatel připojení hledá?
Jediná naděje svítá z Kleti - tam mají vysílač České radiokomunikace, ale ti chtějí za hlasové a datové služby celkem 23 000Kč bez daně/měsíc, což státní zařízení nezaplatí. Je možné, že je na Kleti ještě něco jiného, ale zatím se mi nepodařilo najít co (nebo jestli). Víte někdo, jak se takový poskytovatel připojení hledá?
- Joži
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- simhap
- Nováček

Pokud by skutecne byl problem s trasovanim kabelaze (a to je v pamatkove chranenych objektech vzdy), tak stoji jeste za uvahu reseni pres silove rozvody 230V. Je to technologie spise na doma tj. zadna slava, cena adapteru je take relativne vysoka ale alspon neco...vice treba zde http://www.homeplug.com/en/index.asp
- Stanley
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No já se domnívám, že pokud je to v historické budově, se silným zdivem, tak el. rozvody asi nebudou zrovna moc kvalitní a tudíž bych kabeláž el. sítě radši zavrhnul. AP pro bezdráty bys musel mít skoro v každé místnosti a to není zrovna ideální řešení. Já bych doporučil použít ty zmiňované trubky ve zdech po tel. kabelech. To je přeci ideální, pokud už tam ty trubky jsou. Nemusí se tolik vrtat
Jen asi nebudou mít zrovna moc velký průměr a to může být problém.
Takže bych se asi klonil k možnosti kabely, kombinované s bezdrátem. Ovšem to chce kvalitní plány rozvodů těch trubek a místností.
Jak to tak autor píše, tak to vypadá, že se na to chystá sám a to mi přijde jako holej nesmysl!! Sám říká, že není žádný odborník a ještě ke všemu se jedná o historickou budovu, čili budou problémy s památkářema.
Myslím, že by se to mělo svěřit nějaké osvědčené firmě!!
Takže bych se asi klonil k možnosti kabely, kombinované s bezdrátem. Ovšem to chce kvalitní plány rozvodů těch trubek a místností.
Jak to tak autor píše, tak to vypadá, že se na to chystá sám a to mi přijde jako holej nesmysl!! Sám říká, že není žádný odborník a ještě ke všemu se jedná o historickou budovu, čili budou problémy s památkářema.
Myslím, že by se to mělo svěřit nějaké osvědčené firmě!!
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
no s měřeními chlapy máte pravdu, já jen že v našich docela amaterských podmínkách se nic moc takového čekat nedá, osobně měřák na kabely mám, ale nic světoborného, prostě meřím je to ok/není to ok
hlavně jsem to myslel tak, že tu délku Ti změří málokdo, většina měří prostě zda kabel kvalitou signálu vyhovuje nebo ne, jak je dlouhej se až tak moc neřeší
profi firma je jiná věc, což jsem s ohledem na požadavek minimálních nákladů neradil, protože vím kolik si takový firmy účtujou
hlavně jsem to myslel tak, že tu délku Ti změří málokdo, většina měří prostě zda kabel kvalitou signálu vyhovuje nebo ne, jak je dlouhej se až tak moc neřeší
profi firma je jiná věc, což jsem s ohledem na požadavek minimálních nákladů neradil, protože vím kolik si takový firmy účtujou
- Jericho
- Nováček

-
Situace se začíná tříbit - našel jsem firmu www.forpsi.com, která má na Kleti hot spot a protelefonoval to s nimi - vypadá to, že připojení wifinou by bylo realizovatelné. Přímá viditelnost je, vzdálenost 4,4km podle mapy.
- Jericho
- Nováček

-
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
A o čem mluvíš ? Nám řekne víc název programu...Jericho píše:"program, který vám umožní připojit starý počítač k modemu nebo ISDN a tak z něj vytvořit širokopásmový router" - vysvětlíte mi prosím vás někdo, co to znamená a na co se to používá ? Jde to použít jako router při připojení přes wifi?

- Jericho
- Nováček

-
Jméno programu neznám, má být součástí knížky Stavíme si bezdrátovou síť Wi-fi
autor: Thomas Köhre
a už předtím jsem si všiml, že někdo stavěl wifi router ze starého počítače - nic o tom nevím..
Je literatura, kterou byste mi doporučili, abych se vzdělal alespoň teoreticky? (sítě, wifi sítě)
Samozřejmě že to sám síťovat nebudu, netroufal bych si na to. Ale budu mít skoro hlavní slovo v tom kdo a jak to bude dělat (což mě trochu děsí).
Budu nás přes wifinu připojovat ke Kleti - to budu dělat asi sám. Zatím to plánuju následovně - na stožáru vedle tv antény směrovou anténu na Kleť (dá se spočítat jak silnou, když tudy má téct 256/256 a je to vzdušnou čarou 4,4 km?) odtud cca 5m kabel pod střechu, tady AP (jaké?) odtud cca 50m kabel k prvnímu pc (stačí nestíněný?) a odtud do levého a pravého křídla svodama od telefonu (prý jsou dost široké) a dále po místnostech v trubkovém systému bývalého telefonu. Ten první pc po 50m by mohl být ten WIFI router, nebo by to mohlo být to AP hned pod střechou?
A ještě úplně jiná varianta - ze střechy pustit wifi na protější budovu a tam ho zachytit a pustit zpět z úhlu cca 30stupňů zpět na celou přední stranu objektu, kde nastrkat externí anténky do oken a kanceláře zasíťovat jen ty, které jsou na odvrácené straně budovy od sigálu?
autor: Thomas Köhre
a už předtím jsem si všiml, že někdo stavěl wifi router ze starého počítače - nic o tom nevím..
Je literatura, kterou byste mi doporučili, abych se vzdělal alespoň teoreticky? (sítě, wifi sítě)
Samozřejmě že to sám síťovat nebudu, netroufal bych si na to. Ale budu mít skoro hlavní slovo v tom kdo a jak to bude dělat (což mě trochu děsí).
Budu nás přes wifinu připojovat ke Kleti - to budu dělat asi sám. Zatím to plánuju následovně - na stožáru vedle tv antény směrovou anténu na Kleť (dá se spočítat jak silnou, když tudy má téct 256/256 a je to vzdušnou čarou 4,4 km?) odtud cca 5m kabel pod střechu, tady AP (jaké?) odtud cca 50m kabel k prvnímu pc (stačí nestíněný?) a odtud do levého a pravého křídla svodama od telefonu (prý jsou dost široké) a dále po místnostech v trubkovém systému bývalého telefonu. Ten první pc po 50m by mohl být ten WIFI router, nebo by to mohlo být to AP hned pod střechou?
A ještě úplně jiná varianta - ze střechy pustit wifi na protější budovu a tam ho zachytit a pustit zpět z úhlu cca 30stupňů zpět na celou přední stranu objektu, kde nastrkat externí anténky do oken a kanceláře zasíťovat jen ty, které jsou na odvrácené straně budovy od sigálu?
- shadow Walker
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Jak si to tak ctu tak docela slozitej problem. 4.4km je docela dost protoze kdyz bude bourka tak to bude problem ja ale predpokladam ze 256/256 je ale docela malo pro tolik pc. to by chtelo aspon 1Mbit no ale to je podle toho na co mate. Jinak bych doporucil asi toto http://www.wifishop.cz/DetailPage.asp?DPG=36926 je to asi nelepsi pomer cena/vykon. jinak co se tyce cesty od anteny k ap bych doporucil koaxialni kabel belden jsou to asi nejkvalitnejsi koaxialy na trhu.
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele: