Sestava na CAD s dualcore cpu (intel vs amd) atd

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Sestava na CAD s dualcore cpu (intel vs amd) atd

Příspěvek od karf »

V dohledný době hodláme upgradovat (spíš postavit) komp. V současnosti máme P4 2,53GHz na Asus P4PE s 2x512MB DDR400 Kingston HyperX CL2, FX5900XT, WD800JB, LG 4163B, Samsung 1200NF 22". Kreslíme v Solid Edge v15 (v dohledný době budeme upgradovat na Solid Edge v17) a AutoCAD LT2000+Mechsoft. Jinak MS Office xp na poštu (outlook) a nejoblíbenější činnost podnikání (psaní faktur) - word. Win XP SP1 Profi.
I přesto, že je SE v17 podstatně rychlejší na stejném hw chci, aby bylo pc s dual core (amd nebo intel), rychlou grafikou (nechápu rozdíl mezi "herní" a profi) a jedním popřípadě dvěma raptorama v raid 0.
Zatím se mi nepodařilo z nikoho, kdo se zabývá solid edgem, vypáčit, jeslti podporuje více cpu - přece jen to neni Pro Engineer ani Catia. Ale to se dá snadno nahradit spuštěním další instance. Nejvíce nás trápí dokončování dokumentace, kdy se pracuje na celé sestavě. Při pak jde cpu na 100%. Dist by se osvědčil hlavně při načítání sestav. Modely mají průměrnou velikost v řádu desítek nebo stovek kB. Výjimečně do 2MB. Velké soubory jsou výkresy - i 20MB. takže nízká přístupová doba bude přínosem - snad.

ceny mam z CC
První sestavu si představuju takhle:
Asus P5WD2 Premium - 6848
Intel Pentium D 830 3,0GHz 2MB 800MHz 775pin BOX - 10689
Kingston DIMM 2048MB DDR II 533MHz Dual Channel Kit CL4 - 6739
Western Digital Raptor WD740GD - 74GB SATA - 5651
Leadtek Winfast PX6800GT TDH 256MB, PCI-E - 11017

a druhou takhle:
DFI LanParty UT NF4Ultra-D - nForce4 Ultra - 4401
AMD Athlon 64 X2 4400+ Toledo BOX, 939 - 19385
Corsair DIMM 2048MB DDR 400MHz TwinX2048-3200C2PT - 9948
Western Digital Raptor WD740GD - 74GB SATA - 5651
Leadtek Winfast PX6800GT TDH 256MB, PCI-E - 11017

z recenzí jsem vyčetl, že u amd je lepší použít paměti s nižší latencí.

zdroj LC power 480w Scorpio - už mam
dvd LG4163B - už mam
wdc800jb - už mam
wdc600jb - už mam

prosím konstruktivní návrhy, zkušenosti (pokud někdo má s SE, Academ nebo jiným CADem) dík
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

na CAD je všeobecně lepší intel ale nejsem si jistej jak obstojí dual core Intel vs. X2...využije ale CAD dual core? Já si myslim že zas tolik ne...
navíc uchladit Pentium D je o hubu-> bral bych spíš Athlon X2 (možná A64 4000+, ekvivalent fx53 po nataktování klidně i fx57)
a s grafárnou bych počkal do uvedení 7800GT (teda jestli nechceš comp hned teď)
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

:? no neviem, ale ak dual core len kvoli tomu aby sa tam mohlo robit viac veci naraz, tak Intel, imho o dost lacnejsi a to chladenie,,,aj to sa nejak da :)
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

Joži píše::? no neviem, ale ak dual core len kvoli tomu aby sa tam mohlo robit viac veci naraz, tak Intel, imho o dost lacnejsi a to chladenie,,,aj to sa nejak da :)
hmm, ty si asi s CADem a pod. nikdy moc nedělal co???
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Gr8 Vivec píše:navíc uchladit Pentium D je o hubu
co to je zase za blbosti :twisted: že vás to nepřestalo bavit u prescottů .....
to se to jako rozteče, nebo co?

informoval bych se na to, jestli ty softy to umi vubec využít

// a to X2 si zaplať sám :twisted:, nebo nevíš, kolik ta hračka stojí?

bez vyjasnění jak ty programy pracují s CPU nemá cenu vybírat...to bych radši vsadil na jedno velmi výkonné jádro
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

s BOXem to bude dost hlučný a autor nepíše jestli bude kupovat lepčího větroně- ale máš pravdu- uchladí to v pohodě
jak už jsem psal výše- nejsem si jistej jestli CAD využije dual core proto bych spíš uvažoval o A64 4000+ popř. 3700+, možná i nějaký P4 3,4Ghz
ale hlavně kvalitní desku a ramky- třeba takový Muschiny red line :twisted:
Mattho
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mattho »

naco taka grafika?
nemyslim, ze na taketo veci treba taku extra grafiku...
MB * CPU * RAM * GK * HDD
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

Gr8 Vivec píše:
Joži píše::? no neviem, ale ak dual core len kvoli tomu aby sa tam mohlo robit viac veci naraz, tak Intel, imho o dost lacnejsi a to chladenie,,,aj to sa nejak da :)
hmm, ty si asi s CADem a pod. nikdy moc nedělal co???
:? ani neviem k comu presne je CAD, mari sa mi ze 3D,,,ale nie som si isty,ja len blender :oops:
jasne povedal ze mu ide o to aby mohol napr konvertovat video a pritom robit v tom CAD akoby nic
davat za RAM kvoli lepsiemu casovaniu pri AMD 3nasobnu cenu je taktiez hovad*na
AMD X2 je netusim komu a na co, za tolke peniaze ked Pentium D 820 ma pod 10k a rozdiel vo vykone je akosi v nepomere v rozdiele cien

a ma prist na trh i Pentium D 805 na 2,4Ghz,,,ak to pojde na OC ako prescotty 2,4 tak to bude surove za taku cenu :)

:) k tej VGA,,, no ked sa vrazia tazke prachy do CPU tak by si to zasluzilo aspon 5k pre VGA, nie je to zas tak velka investicia a to pc bude celkom slusne aj na hry,,, mozno ho chyti Lineage,,ktovie :)
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

jak jsem psal. nevím, jestli SE využívá více cpu ale SE v17 je dost optimalizovanej oproti v15 co máme teď tak snad. Pořád je tu ale možnost pustit SE vícekrát a nebo nechat počátat výkres a něco kutit jinde (acad, a jiné aplikace.)
chlazení by neměl být problém. nějakej lepší chladič za 1500 to zvládne v mezích normy.
jde mi spíš o paměti a jestli někdo máte zkušenosti s grafikou. nemáme na to kupovat wildfira za 100000 takže grafika musí být odpovídající sestavě. 7800GTX by byla možnost. Jde mi o to, jestli sáhnout po 7800 za +- 15kkč nebo za stejné peníze koupit "profi" kartu, která nebude mít zdaleka takové parametry jako 7800GTX a přímou podporou driverů pro solid edge ten výkon asi nezíská.

//edit:
2Mattho: při porovnání 2,53GHz, 1024RAM 9200SE 128MB (64bit), 2,53GHz, 1024RAM 5900SP 128MB a P43,0GHz, 1024RAM, Quadro 128MB (cenově kolem 12000) jsem dospěl k závěru, že při oáčení modelu je nejsvižnější sestava s FX5900SP. Zdá se, že natočení modelu do určitého pohledu neni produktivní, ale jeví se mi to napopak. Při otáčaní a zoomování se to dost trhá - proto rychlá grafika.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

ja mam zkušenost s vypočtem počítačového modelu proudění a HT není využito (já vím HT není dualcore, ale jista ekvivalence tu je). Spuštění druhého výpočtu je u mě fikce, protože využito je 100% fyzické a 50% virtuální paměti, nejde na tom dělat už nic kromě netu, winampu a mozna i WMP.
Takže pokud by soft nevyužil obě jádra v jednom výpočtu, soustředil bych se asi na jednojádrový brutální procesor + hafo paměti.
Sám teď vidím, že prescot 3.0 se mi poflakuje, zatímco WDčko maká 7 hodin v kuse :o , potřeboval bych 2 (mozna 4) GB RAM a ten RAID by byl pro jistotu. Takže toť moje zkušenost
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

:? ja si nie som isty ci ta VGA ma vobec nieco do cinenia s otacanim modelu ak robis v 3D alebo co to je ten CAD :?
Peta
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Peta »

Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

Joži píše::? ja si nie som isty ci ta VGA ma vobec nieco do cinenia s otacanim modelu ak robis v 3D alebo co to je ten CAD :?
auto CAD je program pro profesionální strojae/stavaře, rýsujou se v něm 3D modely všech možný věci...asi ten nejbanálnější popis

jinak souhlasim se Slezmanem- jeden brutální singlecore a hafo ram, a počkal bych na 7800GT
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

pro upřesnění - autocad lt2000 je pseudo3D - třetí rozměr je u něho jen do počtu - na potrubí a tak. využíváme ho pouze na 2D.
Solid Edge je klasickej 3D parametrickej modelář. Vyžaduje OpenGL grafiku.
Mattho
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mattho »

ale to, ze to seka podla mna sposobuje skor pomala pamat, procesor.. tam asi nebude problem v grafickej... aj ked ju na to treba :) ale nie 7800GT ... staci aj nejaka zo strasich rad (urcite netreba vseliake shadre, atd) s kvalitnymi pamatami... a usetrene peniaze zase vlozit do ram :)
MB * CPU * RAM * GK * HDD
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Mattho píše:ale to, ze to seka podla mna sposobuje skor pomala pamat, procesor.. tam asi nebude problem v grafickej... aj ked ju na to treba :) ale nie 7800GT ... staci aj nejaka zo strasich rad (urcite netreba vseliake shadre, atd) s kvalitnymi pamatami... a usetrene peniaze zase vlozit do ram :)
ale při srovnání 9200SE a 5900SP na P4 2,53, 1024RAM CL2 333MHz, a zbytek stejnej to bylo svižnější s tím FXkem. Proto tam chci grafiku aspoň za 10kkč, která bude 2x rychlejší (hrubý výkon, je mi jasný, že odelsky a stíny nepotřebuju - asi).

ok. takže teď paměti. 2GB bude asi minimum tak jaký vybrat? U AMD píšou v recenzích, že nízká latence je znát stejně jako vysoká frekvence u Intelu.
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

:? preco mas v tej prvej zostave 533Mhz pamate?
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Platí že dualcore Intel je rychlejší v multitaskingu a dualcore AMD je rychlejší ve zpracování jednotlivých aplikací. Výhodnější pro vás bude AMDčko.
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Fifi píše:Platí že dualcore Intel je rychlejší v multitaskingu a dualcore AMD je rychlejší ve zpracování jednotlivých aplikací. Výhodnější pro vás bude AMDčko.
u jednotlivých aplikací...záleží jakých, myslím že tohle nemůže platit obecně, stačit se mrknout na superPI, kde defaultni a64 jsou na tom stejne jako P4, spis o nejakej to procenticko pomalejsi.
Ja jsem zastancem teorie, že ty CPU jsou rovnocenné. I tenr ozdil pro AMD u her neni moc velky dle testu na svethardware, max. 12% u tech nejvykonnejsich karet
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Rozdíly opravdu nejsou příliš velké. Vycházel jsem z testů THG a ty vyšly podobně.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“