Tisknute fotky 10*15 z fotaku maji okraje, vi nekdo co s tim
- kaimaster
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Tisknute fotky 10*15 z fotaku maji okraje, vi nekdo co s tim
Mam dig. fotak olympus C-725 a tiskarnu HP psc 1350, a kdyz tisknu foto ktere jsem si v programu, dodavanem tiskarnou, upravil na 10*15, tak mi to tam necha takovej byli prouzek z jedne strany. Celkem zacinam z timhle tim a nevim presne o co jde. Nekdo mi rikal ze je to nejakym formatem fotek co dela fotak, ze pry dela 4:3 a klasicka fotka je 3:2 takze mi to udela fotku o neco kratsi a zustane tam byli pruh. Ale nevim jestli je to presne takhle a pokud jo tak prosim o radu jestli to nejde nejak spravit popr. jestli se mam preorientovat na 9*13.
AMD Athlon 64 X2 4400+, 2GB DDR2, NVIDIA GeForce 8600GT 256MB, 320 GB HDD, atd.....
- Stanley
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Nejspis to bude presne tak, jak ti "nekdo rikal". Ja mam Olympus C300 a tam se da nastavit (je to u vyberu rozliseni fotek (kvality)) i pomer stran. Bud klasika (tedy 4:3) a nebo muzu dat format 2:3. Ovsem vetsina novych fotaku uz tuto moznost nema a foti jen v pomeru 4:3 (jako je pomer stran na monitoru). Potom kdyz si nechas fotky vyvolat (nebo si je tisknes sam) tak ti ve fotolabu bud fotku oriznou, a nebo na ni nechaji bile pruhy.
Pak je asi nejlepsi fotky pred tim, nez je nechas vyvolat upravit doma na pomer stran 2:3. Nejlepe oriznout, protoze pokud bys menil strany, tak se ti fotka muze mirne zdeformovat.
Navrhujes, ze bys presel na fotky 9x13cm, jenze to ti nepomuze, protoze i to je pomer (ne tedy presne) 2:3.
Ja to nechapu, proc nove fotaky nemaji moznost fotit rovnou v pomeru stran 2:3??
Pak je asi nejlepsi fotky pred tim, nez je nechas vyvolat upravit doma na pomer stran 2:3. Nejlepe oriznout, protoze pokud bys menil strany, tak se ti fotka muze mirne zdeformovat.
Navrhujes, ze bys presel na fotky 9x13cm, jenze to ti nepomuze, protoze i to je pomer (ne tedy presne) 2:3.
Ja to nechapu, proc nove fotaky nemaji moznost fotit rovnou v pomeru stran 2:3??
- kaimaster
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- sx02
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Nejlepsi moznosti je oriznout to v pocitaci. Veskere novejsi graficke editory jiz tuto moznost maji.
At uz placene - Trebas Zoner Media Explorer
nebo ty zdarma - Picasa2
Je lepsi si to orezavat primo v editoru - muzessi vybrat kterou oblast tam nechces - typicke trebas az moc oblohy apod.
Strihat fotky mi prijde imho dost blbost...
nebo ty zdarma - Picasa2
Je lepsi si to orezavat primo v editoru - muzessi vybrat kterou oblast tam nechces - typicke trebas az moc oblohy apod.
- kaimaster
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Nejak to nechapu ja psal ze budu fotky rezat, tam jde o ot ze ten vyslednej print bude mensi nez fot. papir 10*15 a zbude tam okraj kerej oriznu orezavackou na papir. Tak jak to prej delaji ve fotolabu. Kamos mi rikal ze kdyz si necham udelat dig. fota nekde v kramu tak ze mi to bud daji z okrajem nebo to orezou. Nikde v programu nemuzu zvetsovat fotku do jedne strany, pac by slo o deformaci. Aspon tak sem to pochopilsx02 píše:Nejlepsi moznosti je oriznout to v pocitaci. Veskere novejsi graficke editory jiz tuto moznost maji.
nebo ty zdarma - Picasa2
AMD Athlon 64 X2 4400+, 2GB DDR2, NVIDIA GeForce 8600GT 256MB, 320 GB HDD, atd.....
- kaimaster
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Hm no ja mam ten c725 UZ ale nikde sem tam nenasel neco o pomerech stran.Stanley píše:Nejspis to bude presne tak, jak ti "nekdo rikal". Ja mam Olympus C300 a tam se da nastavit (je to u vyberu rozliseni fotek (kvality)) i pomer stran. Bud klasika (tedy 4:3) a nebo muzu dat format 2:3. Ovsem vetsina novych fotaku uz tuto moznost nema a foti jen v pomeru 4:3 (jako je pomer stran na monitoru).
- Vasekpasek
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
No je to opravdu tak. Klasický foto formát je 3:2, ale digi foťáky mají (kvůli monitorům) 4:3. Takže když kus tý fotky ufikneš zhora nebo zdola, nebo to skombinuješ, tak dostaneš též 3:2. Klasický formát fotopapíru je 15x10, což ale v poměru 4:3 dává asi 13,2x10, takže ti ně něm zbyde z obou stran asi 0,9 cm. Mimochodem, není pravda, že většina nových foťáků poměr 3:2 nepodporuje, je to přesně naopak, podporuje ho právě většina těch nových...