Jaký HeatPipe na CPU? s939

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Jaký HeatPipe na CPU? s939

Příspěvek od Stoobi »

Přemýšlím nad chladičem CPU, samozřejmě s heatpipes. Tak nějak váhám mezi několika kousky, kdy nejlépe vychází tyto dva:

Thermaltake Fanless 103

a nebo

Thermaltake SonicTower 4in1

Ale nebráním se i jinému řešení. Dost uvažuji o tom Sonicu, protože má hodně příznivou cenu, bavil jsem se o něm se Smithem, který ho má a je spokojený a teploty jsou taky zajimavý. Takže v tuhle chvíli se asi přikláním nejvíce k němu. Ale rád bych znal i názor ostatních. Hlavně mi jde o takové ty towery - jak ty jsou na tom? Upozorňuji, že bych to chtěl provozovat úplně pasivně, jen s nějakým fanem, co by dělal trošku průvan v case, ale na chladič bych fan fával nerad...

Co myslíte?
Moli
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Moli »

Jo ty chladice jsou v pohodě. Asi bych se přikláněl k tomu Sonixovy. Původně jsem si ho chtěl koupit, ale v nebyl ještě tady u nás na trhu. Tak jsem sáhl po AC Freezer 64 a jsem naprosto spokojen. Jedu pasivně.
Řešení typu těch šílenejch kostek od Tt jsou docela špatný. Viz:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28293
Pasivně se nedaj skoro použít a musej se profukovat přímo. Šel bych do Sonixe. :D
Perfect_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Perfect_ »

http://www.pctuning.cz/index.php?option ... mitstart=0
Tady je nějakej test, ale není nic extra, tak ale snad to trochu pomůže...
pc i5, etc.
ntb i5, etc.
Oldboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oldboy »

Obávám se že tvou 3000@3800 zcela pasivně asi na rozumný teploty neuchladí ani tahle 3/4kg monstra.... :(
Já nedávno přešel z Arctic C. 2TC na Thermaltake v podpisu a teploty mi klesly o cca. 7°C - samozřejmě se to obtížně srovnává - řízené otáčky před tím a pevné nyní.... Při pokusu s vypnutým ventilátorem na chladiči (v casu mám slušný tichý průvan - nizkootáčkové Nexusy kam se oko podívá 2x80 vzadu, 1x80 vpředu, 1x90 na bočnici a 2x80 ve zdroji) jsem u mýho CPU měl při zátěži 62°C.... :( to je trochu moc... S ventil8torem a windtunelem je to rozumných 47°C

Oba tebou uváděné poněkud monstrózní chladiče mají žebra hliníková, raději bych se přiklonil k měděnému provedení, když už Thermaltake věžového konstrukce tak proč ne třeba: Tower112
Já chtěl klasický vzhled, tak jsem zvolil CL-P0006 a jsem s jeho výkonem spokojený...
E6550 (500x7) & FX-57 & XP1600+ & Pentium III 600
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Charlie Breaker píše:Obávám se že tvou 3000@3800 zcela pasivně asi na rozumný teploty neuchladí ani tahle 3/4kg monstra.... :(
Tak to bych se i hádal :wink:

A64 3000+@2655MHz krásně uchladím i pasivně s TT SonicTower. :wink:

idle : 33-34°C
burn : 47°C
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Oldboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oldboy »

Smith píše:....Tak to bych se i hádal :wink:
A64 3000+@2655MHz krásně uchladím i pasivně s TT SonicTower. :wink:
idle : 33-34°C
burn : 47°C
Díky zase jsem chytřejší, já so obával, že to neuchladí na základě domněnky/odhadu a testu se svým celoměděným chladičem. Ty s tím máš osobní zkušenost a to je určitě to co Stoobi zajímalo. Možná by nebylo od věci popsat chlazení tvýho casu, když provozuješ chladič procesoru bez větráku protože 47°Celestýna je hodně slušnej výsledek.... THX
Moli
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Moli »

Já jsem na tom taky úplně stejně. Mám a64 3200 a AC Freezera. Jedu naprosto v pohodě pasivně. 1* 120 ve zdroji, 1*120 vzadu na 700ot, 1*120 vepredu na 700ot, na grafice (6600gt Leadtek) Primecooler PC-VGAHG1 CU na 5V a na chipsetu (deska GA-K8NXP-9) pasiv.
V normálním stavu mám na procíku 37°C s vypnutym větrákem, na grafice 38°, chipset nevim. Když pracuju v Battlefieldovy 2 tak se teplota procíku vyšplhá na ňákejch 51°C, pak zapnu ventilátor na 5V a srazí se to v pohodě na oněch 37°C. Grafiku nechávám na 5V nastálo. V plnym zatížení jsem se s ní dostal nejvíc na 56°C. Asi jsem kápnul na ňákej lepší kousek.
Hodně záleží na odvětrání case. Když vypnu tu vysávací 120 tak jsou rázem teploty na procíku o 10°C vyšší.
Jo ještě. Procík jede na 2170 víc prostě nejde (zřejmě ňákej horší kousek :D ) a grafiku mám z 500/1000 na 610/1200 (žádnej Vmod)
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Charlie Breaker píše:
Díky zase jsem chytřejší, já so obával, že to neuchladí na základě domněnky/odhadu a testu se svým celoměděným chladičem. Ty s tím máš osobní zkušenost a to je určitě to co Stoobi zajímalo. Možná by nebylo od věci popsat chlazení tvýho casu, když provozuješ chladič procesoru bez větráku protože 47°Celestýna je hodně slušnej výsledek.... THX
Case mám Chieftec middletower
ve předku 3x80mm AC Fan Pro TC (cca 1200-1400ot.)
v bočnici 2x80mm (AC Fan Pro TC @max 1400ot, druhý je AC Fan Pro 2 L @1500-2000ot.)
v zadu 1x120mm @5V, a ve zdroji 120mm fan.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Cujo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

hodne dobry je podle testu TR xp120 nebo xp90
celkem se tesim az u nas bude Zalman CNPS9500
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

šel bych do sonic tower- cena je podle mě celkem slušná, oproti jak psal Cujo XP120 i 90 který stojej k 2000,- a novej zalman? čet jsem tři recenze a celkem nic moc- rozhodně by to nedal pasivně
Cujo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

Gr8 Vivec píše:šel bych do sonic tower- cena je podle mě celkem slušná, oproti jak psal Cujo XP120 i 90 který stojej k 2000,- a novej zalman? čet jsem tři recenze a celkem nic moc- rozhodně by to nedal pasivně
pokud mas vitr v penezence tak urcite sonic-za tu cenu super
xp90 je cenove dobry,neni to 2k http://www.caseking.de/shop/catalog/pro ... ts_id=2461
a k tomu zalmanu: Obrázek
myslim to mluvi za vse,vykonny je urcite,ale chtelo by to nejaky test s xp120 a sonicem
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

co prosimtě mluví za vše? jeden rádoby graf kde jsou nějaký chladiče a dokonce vodník :lol: :lol: :lol: ??? Chtěl bych vidět tak šitskej vodník kterej dává takový teploty, přece nebudeš věřit prpagačním grafům!!!
čet jsem tři nezávislý recenze a ani v jedný nedopad moc dobře, oproti Xp120 a pod má malou plochu žeber a 90mm větrák je rozhodně hlučnější naž 120mm např nexus s 1000ot.
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

No právě, že po rozhovoru se Smithem mě ten SOnic hodně nahlodal. Ta cena je skoro neuvěřitelná. Určitě pojede pasivně, i kdyby měl být CPU na default, tak raději ticho než ty takty. Takže na 95% koupím Sonica, jen bych ještě jednou poprosil Smitha o tu fotečku o které jsme mluvili...:)

Co se týká těch Towerů, právě jsem se toho bál, jsou evidentně dělaný na použítí spolu s fanama, ale zase vypadají dost zajimavě.

U toho Sonica se bojím hlavně o místo, HeatPipe nechci dát jen na procesor, ale taky na grafiku (taky pasivně) a stejně tak na místo toho hlučnýho smrada na nF4 u DFI, takže to tam bude trochu dost nahečmaný...:) Vzadu mám pomaloběžnej 120mm fan a vepředu AC 80mm s TC, před disky. Mám taky Chiefa... No a zatím je tam 120mm ve zdroji, ale uvažoval jsem taky o nějaké úpravě...uvidíme...každpádně bych se rád dostal na co nejelpší výkon při tichém provozu. Na grafiku dám snad AeroCoola viz vedlejší thread a na chipset půjde AC freezer (rozřezanej)...fotky pak klidně nahodím, ale právě ještě nejsem rozhodnute, co dát na CPU, ale Sonic asi zatí kraluje... :wink:
Skeeter
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skeeter »

Kdyz uz tady resite Heat Pipe,tak nevi nekdo o nejakym takovym chladici na chipset ? neco jako ma ABIT AN8 Ultra...
CPU:Athlon64 3800+ -Venice- ,MB:EPoX 9NPA+,VGA:ATI Sapphire X700,RAM:4x 512Mb DDR400 A-Data,HDD:Maxtor 80Gb,200Gb + WD RE2 500gb
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

tak fotku rozřezanýho freezera bych chtěl vidět, nedovedu si představit jak ho tam nacpeš
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Proč bych ho tam nenacpal? chipset je u tý desky zrovna na místě, kde vychází grafika, takže když se prořízne prostředek, tak to tam sedne, jen se uvidí, jak se tam vejde heatpipe na grafice...

Ale teď jsem si ještě přečetl ten test na PCT a musím říct, že mě dost zaujal ten tower112, pokud by se sundaly ty boční kryty a nedával se tam fan, mohlo by to být účinnější než Sonic, co myslíte? A hlavně nezabere tolik místa... :?
Moli
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Moli »

To Cujo
myslim to mluvi za vse,vykonny je urcite,ale chtelo by to nejaky test s xp120 a sonicem
Mluví to tak akorát o reklamním tahu zalmanu. Takovejch grafů ti namaluju kolik chceš.
Ještě že se to neprodava v tv-shopu. Hors Fuchs by tim zalmanem určitě uchladil i motor u auta :D
CPU: Core i7-920 Deska: Gigabyte GA-EX58-UD4 - Intel X58, VGA: GigaByte 9800GTX+ (GV-N98XPZL-1GH) 1GB, RAM:Kingston DIMM 6144MB DDR III 1333MHz,HDD:2xHitachi 500Gb SATA2, Case: Tt M9, AC Freezer Extreme, 2*120Tt
kadas152
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kadas152 »

já bych bral rozhodně Thermalright XP120 protože ten je schopnej pasivně uchladit i P4 Prescot podle testů je to nej chladič co je na trhu snad jen ten Zalman CNPS9500 by měl bejt lepší :D
Oldboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oldboy »

kadas152 píše:já bych bral rozhodně Thermalright XP120 protože ten je schopnej pasivně uchladit i P4 Prescot podle testů je to nej chladič co je na trhu snad jen ten Zalman CNPS9500 by měl bejt lepší :D
Na to jaká pověst obchází tenhle chladič od Thermalright mě docela zaráží jeho velmi nízká hmotnost 370g....
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

Stoobi píše:Proč bych ho tam nenacpal? chipset je u tý desky zrovna na místě, kde vychází grafika, takže když se prořízne prostředek, tak to tam sedne, jen se uvidí, jak se tam vejde heatpipe na grafice...
já neřikám že ho tam nedáš jenom mě zajímá JAK, hlavně mi de o přidělání k desce, sem zvědavej jak bude vypadat rozřízlej freezer :)
to Kadas: jenže XP120 stojí 2k a novej zalman bych si tip kolem 1500 a víc
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“