nForce4 SLI a (ne)stabilita desek...

Pro procesory AMD Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon FX, Opteron, Sempron a další.

Moderátor: Eddward

radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

nForce4 SLI a (ne)stabilita desek...

Příspěvek od radekhulan »

Jak jsem zkoumal na různých fórech, tak nejsem sám, pro koho NFORCE4-SLI, tedy top produkt pro AMD, nerovná se stabilní řešení. Tento post by měl pomoci lidem, co řeší podobné problémy jako já.

V počítači mám:
- 2x 6800ULTRA karty
- 3x SATA-II HDD
- Audigy 2 ZS karta
- Avert DVB-T karta
- USB myš, klávesnice, tiskárna, scanner, Bluetooth, GamePad, čtečka karet
- 2x DVD-RW

Nutno říci, že tyto problémy nejsou závislé jen na desce, ale spíše na chipsetu. Desek s NFORCE4-SLI jsem měl dost (4 kusy, 2x Asus, 1xDFI, 1xMSI), ale koncepční problém měly všechny. Zůstal jsem u Asus A8N-SLI Premium, protože má nejlepší layout (jen zde se dají uchladit dvě karty v SLI), a je vhodná i na super overclock.

Příznakem problémů byla nestabilita počítače, náhodné restarty. PRostě normálně člověk pracuje, spuštěno 10-15 programů, včetně Apache a MySQL serveru, a po 2 hodinách to všechno jen tak zatuhne. Průser.

Toto mi pomohlo:

1. první problém dělal Silicon SATA-I/RAID řadič, ten jsem v BIOSu celý odpojil,
2. dal jsem v BIOSu pryč druhý PATA port, jeho IRQ se bije s druhou kartou v SLI, pro dvě DVD-RW vypalovačky mi první PATA port postačí,
3. zakázal jsem v BIOSu interní audio a Firewire (mám jej na Audigy ZS kartě), uvolnilo se další IRQ a kolize v NVIDIA chipsetu,
4. zakázal jsem v BIOSu sériové/paralelní/game/midi porty, je pak zase o něco více IRQ,
5. zásadně nepoužívám horní dva USB porty přímo na desce, dělají pořád problémy se stabilitou; navíc, pokud do nich připojím Bluetooth USB dongle, nefunguje, chybí zjevně IRQ; ostatní USB porty většinou fungují,
6. odpojil jsem NVIDIA LAN, Marvel LAN dělá méně problémů; ten NVIDIA chip toho prostě tolik zjevně nestíhá, a hlavně NVIDIA LAN má stejné IRQ jako SATA-II port 1 a 2, a potom zatuhával počítač při zápisu na HDD na 1 portu SATA-II řadiče,
7. rovněž se nesmí instalovat NVIDIA LAN manager, zprasí to celé Windows (tím ovšem člověk přijde o NVIDIA hardwarovou akceleraci firewallu),
8. navíc je pro Athlon X2 dobré dát do boot.ini dát přepínač /usepmtimer a instalovat AMD CPU 1.2.2.2 driver, poté neblbnou hry (třeba GTA: SA jinak běžel 3x rychleji),
9. rovněž je nutné mít v BIOSu vypnutý Cool&Quiet, s tím nastávají zcela náhodné problémy u řady her,
10. disky je nejlepší mít připojené na SATA-II port 3 a 4 (NVIDIA), problém je se třetím diskem, ten mám připojen na SATA-II port 1, a občas se to sekalo, jak jsem ale vyhodil NVIDIA LAN, tak je to lepší (NVIDIA LAN a SATA-II port 1/2 mají totiž stejné IRQ),
11. doporučuji instalaci nForce4 driverů verze 7.13 (ano, je to verze pro Intel, ale jede i pro AMD a asi nejvíce spolehlivě), samozřejmě není nutné instalovat LAN a audio drivery,
12. aktualizujte si BIOS základní desky na poslední verzi, v případě Asus A8N-SLI Premium desky je to v době psaní tohoto článku verze 1008-001 BETA,
13. aktualizujte si BIOS grafických karet na poslední verzi, pokud máte 2 karty v SLI, je to dokonce naprostá nutnost, ani dvě karty stejné revize jednoho výrobce nemusí mít bohužel stejný BIOS,
14. pomoci Hitachi Feature TOol si je vhodné zapnout SATA-II/NCQ na discích, Hitachi jinak běží na SATA-I a bez NCQ; nicméně jsou lidé, co mají s SATA-II/NCQ problém se stabilitou a jede jim stabilně jen SATA-I/noNCQ, takže asi kus od kusu..
15. funkční jsou NVIDIA SATA-II drivery, dá se nastavit přenosová rychlost 3Gb/s a NCQ, doporučuji k instalaci, naopak místo PATA driverů je lepší ponechat ty Microsoftí

Prostě když člověk 50% věcí povypíná, začne to nějak fungovat, ale stejně je to od AMD+NVIDIA pěkná prasárna, toto prodávat... Intel prostě zapojím a jedu, vše funguje na 100%.

Pokud někdo má jen pár komponent, na uvedené problému nenarazí, pokud ale zkusíte vytížit NFORCE4-SLI desku na maximum, je to porod. Nestabilita a metoda pokus-a-omyl jak z toho udělat provozuschopný systém.

Doufám, že toto pár lidem pomůže, podle komentářů na mém webu, a na zahraničních webech, je to bohužel koncepční problém, a jinak není řešitelný.

Odkazy:
AMD CPU driver: http://www.amd.com/us-en/assets/content ... amdcpu.exe
Hitachi Feature Tool: http://www.hitachigst.com/hdd/support/d ... l_v198.exe
NFORCE4 7.13: http://www.nvidia.com/object/nforce_nf4 ... _7.13.html
BIOS pro grafiku: http://mvktech.net/
NVFLASH pro GPU: http://www.mvktech.net/index.php?option ... ecatid=859
Editor BIOSu pro GPU: http://www.mvktech.net/index.php?option ... catid=1240
Naposledy upravil(a) radekhulan dne úte 30. srp 2005, 10:58, celkem upraveno 5 x.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: NFORCE4-SLI a (ne)stabilita desek...

Příspěvek od Shit »

RadekHulan píše:7. rovněž se nesmí instalovat NVIDIA LAN manager, zprasí to celé Windows
To je svatá pravda. :sad:
Oldboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oldboy »

:thumbsup: Rozumně a přehledně napsáno, i když některé položky bych pokládal za automatické (když mám napž. PCI zkukovku, tak tu integrovanou samozřejmě zakážu), ale pro úplnost to tam patří.

Je potřeba si uvědomit, že rozsáhlejší kompl na chipsetu nF4-SLI ani postavit nejde pro nedostatek PCI slotů na těchto deskách - už tak se Radkovi divím, že tam nacpal dokonce dvě PCI karty pod chladič spodní grafiky- asi to bylo hóóódně natěsno. Do PCI-e mimo GK není zatím co dát. Zbavit se problému s integrovaným SATA řadičem pomocí slušného řadiče do PCI zde prostě nejde, síťovka to stejný.... Problémy integrovaných řadičů a síťovek provází chipsety nVidie už od dob nForce2. Pokud někdo chce pracovní počítač šel bych na to úplně jinou cestou i za cenu nižšího absolutního výkonu!

Při trvalém spuštění 10-15 aplikaci samozřejmě nelze zcela jednoznačně vyloučit SW konflikt.

Na druhou stranu jsou i lidé jimž nForce4SLI jela od začátku na 100% a jede stále. Problémy jsou bohužel ze vším a čím víc se toho prodá, tím je jich víc a jsou častější (s vyjímkou ruského sčotu)... A nebo já osobně například měl letos smůlu na všude vychvalovanou mechaniku LG 4163 - mám 4 kus po 3. reklamaci - 2 kusy dokonce vypálily jedno médium a po ho kontrole šli druhý den nazpět...
Naposledy upravil(a) Oldboy dne úte 30. srp 2005, 10:15, celkem upraveno 1 x.
E6550 (500x7) & FX-57 & XP1600+ & Pentium III 600
OBR
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OBR »

1. problém dělal Silicon SATA-I řadič, ten jsem odpojil.
Toto delam vzdy!

2. dal jsem v BIOSu pryč druhý PATA port, jeho IRQ se bije s druhou kartou v SLI
Toto delam vzdy, odpojuji vsechny PATA kde nic neni.

3. zakázal jsem v BIOSu interní audio a Firewire (mám jej na Audigy ZS kartě)
Toto je snad uplne jasne! Boze

4. zakázal jsem v BIOSu sériové/paralelní/game porty, je pak zase o něco více IRQ
Toto delam vzdy! Boze

5. zásadně nepoužívám horní dva USB porty přímo na desce, dělají pořád problémy se stabilitou, pokud do nich připojím BT USB dongle, nefunguje, chybí zjevně IRQ
Tohle je kravina, me funguji dobre vsechny!

6. odpojil jsem NVIDIA LAN, Marvel LAN dělá méně problémů, ten NVIDIA chip toho prostě tolik zjevně nestíhá, a hlavně NVIDIA LAN má stejné IRQ jako SATA-II port 1 a 2, a potom zatuhával počítač při zápisu na HDD na portu SATA-II 1
Ani ja nepotrebuji NvLAN ! Odpojuji automaticky!

7. rovněž se nesmí instalovat NVIDIA LAN manager, zprasí to celé Windows
Toto nikdy neinstaluju, na co?

8. navíc je pro X2 dobré dát do boot.ini dát přepínač /usepmtimer a instalovat AMD CPU 1.2.2.2 driver, poté neblbnou hry (GTA SA jinak běžel 3x rychleji)
Toto se da nastavit ve win samotnych, zbytecnost, me SA jelo OK.

9. rovněž je nutné mít v BIOSu vypnutý Cool&Quiet, s tím nastávají zcela náhodné problémy.
Samozrejmost pri taktovani!

10. disky je nejlepší mít připojené na SATA-II port 3 a 4 (NVIDIA), problém je se třema diskama, ten mám na SATA-II port 1, a občas se to sekalo, jak jsem ale vyhodil NVIDIA LAN, tak je to lepší (NVIDIA LAN a SATA-II port 1/2 mají totiž stejné IRQ)
Takovy problem nemam a nemel jsem!

11. instalace NFORCE driverů 7.13 (je to verze pro Intel, ale jede i pro AMD a super spolehlivě)
Toto zkusim i kdyz nevim, nevim!

TAKZE CELKEM NIC NOVEHO ANI PODNETNEHO.
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

OBR píše:7. rovněž se nesmí instalovat NVIDIA LAN manager, zprasí to celé Windows
Toto nikdy neinstaluju, na co?
mimo jiné hardwarové akcelerace firewallu NVIDIA chipsetem, dost dobrá věc, tedy kbydy to fungovalo. Implementace je ale prasácká, na pozadí běží velkej Apache server, a přes web interface se to konfiguruje. V praxi potom ale neběží polovina věcí ve Windows..
OBR píše:10. disky je nejlepší mít připojené na SATA-II port 3 a 4 (NVIDIA), problém je se třema diskama, ten mám na SATA-II port 1, a občas se to sekalo, jak jsem ale vyhodil NVIDIA LAN, tak je to lepší (NVIDIA LAN a SATA-II port 1/2 mají totiž stejné IRQ)
Takovy problem nemam a nemel jsem!
asi nemáš 3 disky a 2 karty v SLI, pokud čteš pozorně, druhá karta v SLI má stejné IRQ jako SATA-II port 1/2
OBR
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OBR »

Prave ze mam(mel jsem na zkouzku) 2x 7800GTX a RAID pole v portu 1+2 a v portu 3 nejakej disk Hitachi a NO PROBLEMO! Takze nevim.
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

OBR píše:Prave ze mam(mel jsem na zkouzku) 2x 7800GTX a RAID pole v portu 1+2 a v portu 3 nejakej disk Hitachi a NO PROBLEMO! Takze nevim.
On ten problém taky nenastane hned, ale třeba hodinu člověk pracuje a zapisuje, a vše ok, a poté zkusí kopírovat jedinej soubor, a vytuhne to. Chová se to zcela nedeterminovaně..
OBR
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OBR »

No tak me to netuhlo nikdy a to na tom pocitaci testuju kopu HW, k testu procesoru 4800+ jsem pocital Xvid, WMA nekolik hodin, benchmarkoval a podobne a jak rikam nemam jediny problem se SATA ani s nicim jinym. Muze to byt chyba konkretniho disku/radice nebo chyba zpusobena necim jinym (pamet, nestabilita)
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

OBR píše:No tak me to netuhlo nikdy a to na tom pocitaci testuju kopu HW, k testu procesoru 4800+ jsem pocital Xvid, WMA nekolik hodin, benchmarkoval a podobne a jak rikam nemam jediny problem se SATA ani s nicim jinym. Muze to byt chyba konkretniho disku/radice nebo chyba zpusobena necim jinym (pamet, nestabilita)
Desky jsem měl 4, paměti v Memtestu naprosto ok, disky na Intel stroji také ;-) Problém je NVIDIA chipset. A nejsem s tímto problémem sám. Ono skutečně záleží jaké IRQ používají PCI karty, dále co má člověk zapojeno v USB, a další. Na netu jsou lidé, co jim počítač padá do 10 minut, pokud zapnou SATA-II/NCQ. Je to prostě pokus-a-omyl. Mě SATA-II/NCQ jede, pro změnu nejedou horní USB porty (Bluetooth v nich).

WMA video dělám velice často (Adobe Premiere 1.5 Pro), ale až s uvedeným postupem mi to nespadne v polovině :-)

To, že to někomu nepadá, není podstatné, podstatné je, že nezanedbatelné množství konfigurací nejede a padá, i když to jsou NVIDIA-SLI certified komponenty, a to zcela náhodně, na rozdíl od Intel CPU + Intel chipsetů. Chyba je v NVIDIA chipsetu, je to veřejně známá věc..

Mě to nakonec už také nepadá, ale podruhé bych do AMD nešel, socket 775 + 955X chipset má mnohem vyšší stabilitu než libovolné AMD/NVIDIA kombo. Nehledě na to, že socket 939 je již dnes mrtvola, bude brzo nahrazen..

Škoda, že AMD si nedělá i chipsety pro desktop...

K testování - zjevně nestačí testovat, ale týdny dlouhodobě používat. Jak tak člověk přijde na problémy..
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

RadekHulan píše:Problém je NVIDIA chipset.
Takze Ati Xpress 200 by byla lepsi volba?

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Honny píše:
RadekHulan píše:Problém je NVIDIA chipset.
Takze Ati Xpress 200 by byla lepsi volba?
Záleží co máš na desce. Hodně lidí nemá žádný problém. Pokud máš single core A64, jednu GPU, a jeden či dva disky, a to je celé, jede to. Ale hodně lidí, zvláště se SLI a více SATA-II/NCQ disky a nějakou tou PCI kartou, řeší pořád nějaký problém.. Je to dost o náhodě. V tomto případě je asi rozumné koupit si PC jako celek, dá se pak jako celek reklamovat ;-)
OBR
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OBR »

Opet musim oponovat, me nepada nic a to na tom pc jak rikam testuju HW a hodne pracuju(encoduju, testuju prime spousty dni). Pokud clovek umi pocitac skutecne VYLADIT tak je i platforma ROCK STABLE! Tot vse, nekde na www.tomshardware.com zkoumali stabilitu AMD vs Intel v tydenim zatezovem testu bezne prace a AMD vyhralo s mnohaprocentni prevahou.
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

OBR píše:Pokud clovek umi pocitac skutecne VYLADIT tak je i platforma ROCK STABLE!
Ano, je to tady, přesně na tento příspěvek jsem čekal, a divím se, že přišel až teď :-) Takže třeba to, že druhá karta v SLI má stejné IRQ jako první SATA-II řadič pro disk, a NEDÁ se tu v případě ACPI změnit, to se dá vyladit? Nebo to, že NVIDIA má občas problém se SATA-II/NCQ jde "VYLADIT"? Třeba tak, že koupím jiné disky? Ach jo..

Přestaň si honit svoje ego človíčku, prostě toto se nedá "VYLADIT", toto je blbej koncepční návrh.

Osobně jsem to také "VYLADIL" ke 100% stabilitě, ale jen tak, že polovina funkcí desky je vypnutá... Stejně jsi to "VYLADIL" ty.

Jinak to prostě nelze udělat, a toto nenazývám VYLADIT, ale TOTÁLNĚ ZPRASIT desku.

JE zajímavé jak někteří lidé nedokáží uznat, že NFORCE je bugovej chipset, který se zdaleka nechytá na super chipsety Intelu..

PS: ten test na tomshardware.com byl chybovej právě kvůli kombinaci INtel/NVIDIA, když se přešlo na Intel/Intel bylo to na 100% bez chyb. Takže ani tomshardware.com nedokázal zjevně NVIDIA chipset "VYLADIT". Ještě že ty jsi takovej sakra frajer, že to umíš.. Hahahaha. :))))))))

V práci mám stroje s Intel 925/955X chipsetem a běží roky/měsíce bez přestávky, toto ani jeden stroj s NFORCE4 nedokáže... Bohužel :( AMD je solidní CPU, ale ty šílené chipsety...
OBR
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OBR »

OK, muzu s vyhradou souhlasit ze nvidia chipset ma spoustu chyb a jeho "vyladeni" uzivatelem chce trochu namahy a casu. Ale v tuto chvili bohuzel pro AMD neni nic jineho lepsiho! a musim uprimne rict ze po vsem co jsem uz otestoval, vcetne 955X s Dual Core Pentium je Dual Core Athlon64 to nejlepsi co je dnes na trhu. Nebudu menit platformu za Dual Pentium ktere u me melo teplotu 70 stupnu kdyz Dual Athlon pri o dost lepsim vykonu ma maximalne 55. Pro me je ted proste jedina volba Athlon X2. Az prijde Intel s necim co me vykonove i jinak presvedci ze je lepsi jdu do Intelu(uz jsem zmenil platformu mnohokrat, vzdy podle toho co bylo nejvykonnejsi). Treba Nvidia Nforce4 x16 bude uz vyladejsi a bude stat za to do nej jit. Vse ukaze az cas, a hlavne novy AMD socket, pro ktery by melo uz delat chipset AMD a podle vsech informaci by mely byt dostupne ihned po uvedeni tohoto socketu.
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

OBR píše:Treba Nvidia Nforce4 x16 bude uz vyladejsi a bude stat za to do nej jit.
To taky doufám, kdyby se dnes prodávala Asus A8N-SLI32 PRemium, už ji mám doma :-) Ona by ale stačila nová revize NFORCE4-SLI chipsetu..
Oldboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oldboy »

Jo tenhle chipset má svý mouchy vyvážený výkonem (a nebo naopak) a komu se to nelíbí, může si klidně na Tajwanu stěžovat třeba prostřednictvím českého fóra, jen se obávám, že to bude mít stejný vliv jako močení polárních medvědů na rezavění zemské osy...

//edit Wilik
E6550 (500x7) & FX-57 & XP1600+ & Pentium III 600
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Charlie Breaker píše:Jo tenhle chipset má svý mouchy vyvážený výkonem (a nebo naopak) a komu se to nelíbí, může si klidně na Tajwanu stěžovat třeba prostřednictvím českého fóra, jen se obávám, že to bude mít stejný vliv jako močení polárních medvědů na rezavění zemské osy...
nebuď fanatik, kombo NVIDIA/AMD nedělá jen dobré věci, má mraky problémů, proto tento post.. kdyby nemělo, nemusel by člověk vypout půlku desky, aby fungovala. Pokud máš problém s tím,že NVIDIA4 by měl být chipset řádově lepší, tak prostě jsi fanatik..

Já mám AMD, INtel, NVIDIA, ATI, jsem bohatej člověk co má skoro všechno, a nejsem fanatik, ty zjevně znáš jen NVIDIA/AMD, a máš mindrák z toho, že někdo ukazuje na jejich zjevné chyby, a jak je obcházet. Proč proboha?

PRo řadu lidí je čas tak cenný, že strávený čas s "laděním" NVIDIA/AMD je pro ně mnohem cennější, než pát tisíc za kombo navíc Intel/INtel.

Až Intel uvede nové CPU pro socket 775, nikdo mě už u AMD neuvidí. Aneob možná že nové chipsety pro socket M2 budou tak dobré, že ano. Ale dnešní top chipset pro AMD od NVIDIA je oproti Intelu mizérie..

Intel = 100% stabilita, a toto je dobré vědět, pro některé lidi to JE rozhodující kritérium. Řada lidí nechce "LADIT", chce zapojit a fungovat. Tento post je i pro ně mimořádně přínosný.

Třeba pro mě, když v práci něco kompiluji v C++, rozhodně nechci, aby to spadlo, proto JEDINĚ Intel, doma mám AMD, protože je zase lepší na hry, a i když mě mrzí, že to není 100% stable, umím s tím doma žít..
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

btw..tak proc si nekoupis jinou desku napriklad s VIAckym chipsetem?pc v ruznejch konfiguracich s deskama s nforce4 sem videl jiz velice mnoho a kdyz byl nejakej problem,vzdy se dal napravit nebo aspon obejit... :)

a intel..heh ... ten je lepsi..pokud v praci pracujes s videem...

(nezlob se na me ale strasne si v nekterejch vecech co si sem napsal protirecis...tudus si o tve osobe muzu [a budu] myslet sve...) 8-)
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Flegy píše:btw..tak proc si nekoupis jinou desku napriklad s VIAckym chipsetem?
není mi známo, že by na VIA fungovalo SLI.. a to jsem doma hlavně chtěl :-)
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

hm.na co sli?..btw pomineme-li to ze chces 2 grafiky...jakou desku by sis vybral? zase s nforce4?jestli ano,tak proc to stezovani...promin ale ja sem nejak nepochopil smysl proc to sem vubec pises... :oops:
Odpovědět

Zpět na „Socket 754, 939 a 940“