Gigabyte X800XL silent - pasivni chladic NESTACI!?

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

ravie
Začátečník
Začátečník

Gigabyte X800XL silent - pasivni chladic NESTACI!?

Příspěvek od ravie »

Zdravím,
koupil jsem X800XL silent s pasivem a heatpipes od Gigabyte. Karta se i s otevřenou bednou na nominálních frekvencích brutálně hřeje (70 stupňů), taktovat jsem to radši vůbec nezkoušel, a po několika minutách se ve hrách začnou objevovat artefakty a za deset minut je to taková hrůza, že musím nechat PC vychladnout :-(. Netaktuju, CPU mám Venice 3000+ (35 stupňů na full load), deska je OK (jiná karta to nedělala). Takže mám tomu rozumět tak, že ten chladič to prostě NEUCHLADÍ???
Díky!
Ravie.

//edit Jája: přesunuto z ATi
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

no zkus překontrolovat uchycení toho chladiče a hlavně..pokud máš blbě větraou skříň, tak ti samozřejmě ani heatpipe od výrobce nepomůže.
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
ravie
Začátečník
Začátečník

uchycení chladiče

Příspěvek od ravie »

Promiň za blou otázku, ale jak? To ho mám oddělat (jak? :oops: ) a znovu přidělat?
kolo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kolo »

Presne tak a skus naniest novu pastu............
Amd AthlonXp 2500+
Titan D5TB/CU35/R1,Epox 8KRAI(Via KT600),PQI 2x256 MB 400 CL2.5,ATI Sapphire Radeon 9550 128mb/128bit 250/200@435/265 + GLACIAL NorthPole 1000,Maxtor 15GB "5400" 2mb cache,Mercury HT4500 5.1,TTC-003,WinXp+SP2
ravie
Začátečník
Začátečník

ALE

Příspěvek od ravie »

No ale teď mi došla jedna věc - ten chladič je pekelně horkej TAKY, to znamená, že to teplo do něj JDE, ne? A tudíž je nasazenej dobře?
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

Tak zkus k te karte dat nejaky 8cm FAN, asi nemas v case zadny pruvan a tak se ten pasiv ani nema jak ochladit, kdyz kolem nej neproudi zadny vzduch...
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
ravie
Začátečník
Začátečník

fan?

Příspěvek od ravie »

Case je otevřená, takže vzduchu víc než dost, ale i tak bych nad tím větrákem uvažoval - jenže jak ho na ten pasiv přichytit, abych nepřišel o záruku (kdyby se fakt zjistilo, že ten chladič to nezvládá, tak ji bude reklamovat). Navíc, když kupuju kartu za 8500, tak bych čekal, že je sama vybavena tak, aby fungovala správně :((
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

To je docela chyba ze je ta case otevrena, lepsi by bylo kdybys ji zavrel, dopredu dal jeden fan na vhaneni vzduchu do case, a jeden fan dozadu kterej by typlej vzduch tahal ven.. Pokud je ta case otevrena, ten vzduch tam proste nijak neproudi...
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
ravie
Začátečník
Začátečník

Ad case...

Příspěvek od ravie »

Aha. No fan vpředu mám, vzadu zatím ne - a napadá mě, co takhle nějakej větrnej tunel, kterej by vedl seshora na tu kartu?
Díky!
ravie
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Správně. Otevřená case je velká chyba. Jediný čemu to pomáhá je procesor, ale všechny ostatní komponenty se pak přehřívaj, protože kolem nich neproudí vzduch (a to je pro pasiví chlazení jaksi třeba).

Jinak vyšší teploty u týhle karty jsou normální, ale pokud kolem ní neproudí vzduch, tak se přehřeje... (někam se to teplo přenést musí)

Tady jsou naměřené teploty různých modelů X800XL:

Obrázek
Nejlepší moderátor ve výslužbě
ravie
Začátečník
Začátečník

Zavřít case...

Příspěvek od ravie »

Fajn, zkusím zavřít case (jak dojdu domů). Každopádně díky za radu. A co ten větrný tunel?
AlesShi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Zavřít case...

Příspěvek od AlesShi »

ravie píše:Fajn, zkusím zavřít case (jak dojdu domů). Každopádně díky za radu. A co ten větrný tunel?
tunel je blbost, ten vetrak ve predu stejne fouka primo na to, mozna by byla lepsi naka 12ka kterou muzes poradne "vosolit"
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

no ale jestli nakou 12tku osoli..nemusi mit pasivni chlazeni grafiky ne? to by bylo lepsi koupit nejakej new chladic :?
ravie
Začátečník
Začátečník

Chlazeni...

Příspěvek od ravie »

No prave...ja jsem koupil pasivni abych mel ticho...:-( a zatim si na tom nic nezahraju dyl jak 10 minut..:-(. Jeste zkusim zavrit tu bednu, ale nechce se mi verit ze by to pomohlo o tolik, abych nemel problem..:-(
Anduril
Začátečník
Začátečník

Re: Chlazeni...

Příspěvek od Anduril »

ravie píše:No prave...ja jsem koupil pasivni abych mel ticho...:-( a zatim si na tom nic nezahraju dyl jak 10 minut..:-(. Jeste zkusim zavrit tu bednu, ale nechce se mi verit ze by to pomohlo o tolik, abych nemel problem..:-(
Chce to zavřít a hlavně dát dozadu skříně ten větrák, který bude tahat vzduch ven z case...přední větrák není až tak důležitý, nejdůležitější je ten zadní! Ve skříni se vytvoří slušný průvan a teplota pasivně chlazených komponent půjde dolů...mám pasivně chlazeného R9600XT (ten se sice nepřehřívá), ale rozdíl teplot při otevřené a zavřené skříni je opravdu významný.
HP nx7400 EY505ES
ravie
Začátečník
Začátečník

Radeon....

Příspěvek od ravie »

a jsi mi schopen, jen tak pro ilustraci, říct KOLIK ten rozdíl dělá, Andurile?
Děkuji.
AlesShi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlesShi »

Flegy píše:no ale jestli nakou 12tku osoli..nemusi mit pasivni chlazeni grafiky ne? to by bylo lepsi koupit nejakej new chladic :?

ten pasiv musis nejak ofukovat, myslim ze to mysleny ze kdyz nehrajes tak pasivne, a na hry ofoukovat
Anduril
Začátečník
Začátečník

Re: Radeon....

Příspěvek od Anduril »

ravie píše:a jsi mi schopen, jen tak pro ilustraci, říct KOLIK ten rozdíl dělá, Andurile?
Děkuji.
To nejsem, pže si to nepamatuju a zkoušet se mi to nechce, ale rozdíl to je. Navíc R9600XT a X800 je trochu jiná tepelná třída ;) Můj radeon je prakticky studený, takže rozdíl asi nebude tak velký jak u tebe. Ale věř že průvan v case je nutnost.
HP nx7400 EY505ES
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

nevim no..ja sem tvrdym zastancem vody...tam zadnej takovej problem neni...

(pardon za OT) :oops:
Lamicz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lamicz »

Flegy píše:nevim no..ja sem tvrdym zastancem vody...tam zadnej takovej problem neni...

(pardon za OT) :oops:
No, to by samozrejme reseni bylo, ale kdyz nechce radsi sundat chladic ani na podivani jestli je dobre nasazen, tak tezko bude ho sundavat aby tam dal WB. ;)
:: DESKA :: Asus A8V-XE (VIA K8T890) :: CPU :: AMD Athlon 64 3700+ :: VGA :: ATI Asus GF7600 512MB - passive solution :: RAM :: 4x 256MB Samsung :: HDD :: 80GB Maxtor PATA ::
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“