pretezovani ventilatoru

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
MICT14N
Začátečník
Začátečník

pretezovani ventilatoru

Příspěvek od MICT14N »

dneska sem se chystal upravovat svuj ventilator a schodou okolnosti sem se dostal ke stabilizovanemu zdroji :), mel sem sebou tento http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=26052 a tento http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=23690 chladic a zajimalo me co snese (cetl sem ze nekdo schani ventilator na 14-15V) nejdriv sem jim nechal defautnich 12V a 100mA levnejsi lehce trasl zrejme nevyrovnanosti lopatek (ostatne za 30,- co byste nechteli :D) drazsi AC jel stale dost pomalu (toto zavinila termoregulace protoze v mistnosti bylo cca 26C). Potom sem pridal oboum na 15V, levnejsi primecooler uz vybroval v ruce pri pripadne montazi co case by jiste neprijemne resonovaly ony vybrace, AC pridal do kroku ale stale relativne potichu a bez vybraci, 20V: primecooler uz nevydrzel stat svisle na stole (proud vzduchu ktery produkoval fungoval jako kdyz startuje letadlo :D) po polozeni na lezato se celkem slusne chvel ale to sem cekal, AC uz se tocil celkem rychle zacal u hucet a proud produkovaneho vzduchu byl silnejsi nez od levnejsiho primecooleru (da se cekat) 25V: Primecooler snad odleti :D mam strach ze listy rotoru nevydrzi odstredivou silu ktere se uz zacinam vazne obavat, AC: zacina se zahrivat, myslim ze termoregulace schori ale po ujisteni od tatky ze ne pokracuju se zvysovanim napeti mimochodem uz nyni AC opravdu nema 10dB :D mam stejne obavy o listy jako u PC 30V: pri tomto napeti odchazim od stolu protoze se bojim utrhnuti se litu rotoru Primecooler se chveje nesnysitelnym zpusobem, myslim ze kdyby nebyl blokovan kabelem zacal by se tocit jako vrtulnik kdyz se u nej netoci 2. mensi vrtule ktera ma tomuto jevu zabranit, po 5min pozorovani se vracim ke stolu, proud vzduchu mi je opravdu extreme silny (zvlast na 80mm ventilator) AC: proud vzduchu je silenjsi nez u PC ale neco se deje, neco citim, z ventilatoru se zacina kourit okamzite vypinam napajeni a kontroluju (ofukovan pruvanem z primecooleru :D) poskozeni, zadne jsem nezjistil a tak opet zkousim 12V, jede stabilne, vypinam a ukaladam ho celi horky a zasmradli zpet do obalu, PrimeCooler se kupodivu drzi a jelikoz stal jen 30,- zajima me co snese nechal sem ho hodinu bezet na 30V a kdyz sem se vratil tak byl kupovidu vlazny (pokojova teplota) sem zvedavej jak se bude chovat pri dlouhodobem zatizeni na 30V ke kteremu se chystam v brzke dobe :D

proud pri jednotlive voltazi:

12V 0,14A
20V 0,23A
25V 0,32A
30V 0,40
(mereno analogove)
MICT14N
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MICT14N »

oprava: 12V 140mA
no_-_name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no_-_name »

zajimalo by me kam na to ti cinani chodej... tipuju odchod vetraku na 40 voltech :D kdo prihodi vic ?
Rider008
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rider008 »

48V , to je moj odhad :)
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

mě byspíš zajímalo jakoej to mělo smysl?
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

podle me u vetsiny vetraku to bude v pohode chodit i na 45V ... akorat jde o to ze kvadraticky klesa zivotnost loziska :( to je cely...
master88
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od master88 »

nepostavime vznasedlo? :D 4x80mm na 40V :D + 40mm dozadu aby se to netocilo :D
AMD64 3800+ X2 (AC freezer 64 PRO ), Leadtek 8600 GTS (Zalman VF900), 2x1024MB 400MHz Corsair 3L, DFI lanparty NF4 UT-D rev.2 (Thermalright HR-05 SLI), Seagate 250GB + 200GB SATA (2x Silentmax HDD silencer), Akasa 460W, Tt Tsunami

Octavia II 2.0 TDI powah
MICT14N
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MICT14N »

zdroj na vice nez 30V a 1A nemam a ty ampery tam taky samy nemalezou takze musim leda tak zkusit pouzit draty ktere kladou mensi odpor aby se zvysily ty A :) vyzkousim a napisu :D
Alien--forever
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alien--forever »

no na to sem zvědavej... (ale to vznášedlo by mohla bejt fun :D )
už není :(
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

btw silnejsi prurez vodicu ti nepomuze...si zpocitej odpory... :lol: to bys musel mit pul metru v prumeru tech vodicu..a stejne ti to nakonec musi utahnout zdroj...cili prez hodnotu zdroje se nemuzes dostat...to bys musel mit supravodic..ale to bys mel jen vetsi prouy....a to neudelas...poid jinej zdroj :) jinak nenechavej to na me..sem to zkousel...a aerocool 120mm chodi v pohode i na 48V :twisted: ale hlucnej jaxsvin :lol:
spirit64
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od spirit64 »

hahaha LOL to je story :) jsem při tom smíchu nemohl dýchat, protože jsem něco podobného před dvěma roky zkoušel taky, s pořádným tátovým zdrojem :) lol. Já teda zkoušel thermaltake 90mm, pak nějaken noname 90 NM (rulllian science) a ještě 80mm FWD. Mno ten rullian science měl tak ostré lopatky, že mě sekl a tekla mi krev, thermaltake jsem nechtěl odpálit, tak jsem ho pustil max na 25 V kdy už poskakovala větráková násada na koši, a ten FWD co jsem měl v bočnici do sebe začal pomalu a jistě vcucávat vlastní prachovej filtr :) Jinak přetěžování větráčků vede k třem věcem :
- Rychlejšímu níčení kluzného ložiska, mnohonásobně :) protože když to ještě vibruje, tak to je už dost vytíženej
-Lepšímu chlazení :)
-Hučení, vibrování, možnost EXPLOZE :) nebo vysávání obsahu PC ven z case :)
-Ale imho u Arctica TC je jeho přeížení docela dobrá věc, protože bez ně je na ho*no :(
MICT14N
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MICT14N »

no vic jak 30V zdroj nesezenu :( takze to musim kompenzovat delkou testovani :D
spirit64
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od spirit64 »

imho v případě kluzáků je naprostá blbost je přetěžovat, lae kdybys (a to je kua nápad !) jim zajistil nějakou olejvou kapačku (prostě bys tam dal trubičku zavedl ji tam k ložsku a utěsnil, dal tam olej a koukal bys na truičku a doplňoval do trubičky olej, bylo by to lol :)
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“