Kubuntu 5.10 nastaveni obnovovaci frekvence monitoru

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
TomAker
Začátečník
Začátečník

Kubuntu 5.10 nastaveni obnovovaci frekvence monitoru

Příspěvek od TomAker »

Pokud mate nekdo podobne problemy, tak mi, prosim, napiste, jak jste je vyresili.
Stahl jsem si Kubuntu 5.10 a nainstaloval je. Instalace byla v poradku (jen jsem nezaregistroval nastaveni monitoru). System nabootoval, prihlasil jsem se do systemu. Bohuzel v nastaveni Preriferie / Obrazovka lze zvolit sice mnoho rozliseni (nejmensi az nejvetsi), ale obnovovaci frekvence je 60Hz pro 1024x768 a vyse, pro 800x600 je to 56Hz. Pri delsi praci pak strasne boli oci. :x (ATI Radeon 9600 128MB, monitor Yakumo - zvlada 85Hz v poho pri 800x600 ve win)
Rekl jsem si, ze ovladace nejsou nainstalovany. Nainstaloval jsem

X.Org X server - ATI driver (ty uz byly nainstalovany)
Video drivers for ATI graphics accelerator (instaloval jsem)
Control panel for the ATi graphics accelerator (instaloval jsem)

Zadna volba pro zmenu jine frekvence nebyla dostupna.
Po spusteni Control panelu mi to hlasi:

Driver does not provide the FireGL X11 extensions! Panel will operate only partially.

A spusti se Control panel pouze se dvema zalozkama.

Mam jeden disk rozdelen na vice casti. V adresari /mnt nejsou videt zadne jine disky. Pokud spustim Konqueror, tak vidim vsechny HDD, DVD-ROM(RW), FDD. Na HDD s FAT32 muzu cist i zapisovat, z HDD s NTFS nemuzu cist. Nainstaloval jsem podporu NTFS, ale nic se nezmenilo. Pouzival jsem Mandrake 10.0 a ten NTFS disky v pohode precetl.
Nerad bych menil distribuci, protoze se mi Kubuntu libi.

Diky vsem za rady.
CPU: Athlon XP 2600+ Barton 333 Mhz Box; Deska: Epox 8RDA3+ nForce2-ultra400 Rev 3.1; RAM: Kingston 512MB DDR400 CL 2.5; Grafika: Sapphire Radeon9600 128MB, 128bit; HDD: Hitaxhi 160GB UATA/100 8MB; Skříň: JNC 8673B, 350W
TomAker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomAker »

Už jsem to konečně vyřešil :-)

Ad1)
Po dlouhém a urputném boji jsem znovu naformátoval HDD a nainstaloval na čisto Kubuntu.
Vyzkoušel příkaz sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg, nastavil jsem vše potřebné, co to po mě žádalo, při volbě monitoru jsem dal volbu Advanced a nastavil horizontální i vertikální frekvenci. Restart a v poho. Frekvence jdou zvolit i vyšší než 60Hz.

AtiControl Panel jsem odinstaloval.

Ad2)
Po spuštění konzole, napsání příkazu sudo konqueror a po ověření hesla se spustí Konqueror s právy root, takže se dostanu i na oddíly s NTFS. Pokud si spustím znovu konzoli s sudo konqueror, tak si můžu kopírovat soubory z NTFS do Home na linuxovým oddílu disku.
CPU: Athlon XP 2600+ Barton 333 Mhz Box; Deska: Epox 8RDA3+ nForce2-ultra400 Rev 3.1; RAM: Kingston 512MB DDR400 CL 2.5; Grafika: Sapphire Radeon9600 128MB, 128bit; HDD: Hitaxhi 160GB UATA/100 8MB; Skříň: JNC 8673B, 350W
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“