Seagate SATA 120 GB - problém ?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Roman J
Nováček
Nováček

Seagate SATA 120 GB - problém ?

Příspěvek od Roman J »

Přátelé odborníci, prosím o radu.
Mám na PC tento pevný disk v konfiguraci INTEL 865PERL, 2,4 GHz PIV, 512 MB RAM, Geforce FX5600.

Počítač mám sestavený cca 3 měsíce, doteď bylo vše v pohodě.
Z pro mne neznámého důvodu se nyní prodloužil čas náběhu W XP z cca jedné minuty na tři až sedm. Počítač visí v úvodní obrazovce, kde se velmi pomalu překresluje ten posuvný proužek. Po cvhíli se víceméně rozběhne, občas se ještě cuká nebo už běží v pohodě. Někdy se problém neobjeví (tak 30% restartů).

Problém se objevil poprvé po instalaci MS bezdrátové optické myši, ale přetrvává i po jejím vyhození včetně driverů a software (přes Obnovu systému). Takže si myslí, že tím to není.

Ale vrásky mi dělá pevný disk - SiSoft Sandra hlásí velké hodnoty u Raw read error rate a u Seek error rate a také u položky hardwarově opravené chyby čtení (sorry teď nevím přesně její znění). Pokud si vedle Sandry pustím test disku, mění se tyto čísla doslova fofrem.

Pokud se na tytro hodnoty podívám Speed Fanem, hlásí všechno OK, ale v surových hodnotách jsou obrovská hexa čísla, která se také mění.
Ještě jsem vyzkoušel Active SMART monitor a ten po restartu zahlásí změnu v těchto hodnotách.

Teď mi prosím poraďte - je ten disk v háji ? Je to na reklamaci, když systém zatím jakoby běží ?

Nebo je problém jinde a ty čísla ze SMART si jen blbě vykládám ?

Omlouvám se za dlouhé čtení, předem díky za rady a přeji pěkný den (nebo zatím noc :-)

S pozdravem Roman Julius
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Seagate SATA 120 GB - problém ?

Příspěvek od Shit »

Pokud to není soft.problém, pak se přikláním k načaté elektronice disku :( Ale případná reklamace bude asi problém. Já měl to samý u IBM 40GB. :(
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

projeď to orig. softem od Seagate. pokud bude taky hlásit SMART chyby, je to na reklamaci.
chyby, který zde uvádíš (raw read error reate atd) by se měly vyskytovat v počtu jednotek za rok, ne stovek za minutu :-D

jo a taky zkus vyměnit kabel (resp. zkontrolovat, jestli se nějak nepo vytáhl).
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Roman J
Nováček
Nováček

Příspěvek od Roman J »

Zdravím,
to mě na tom mate taky dost. Tím SEATOOLsem jsem to projížděl a žádná chyba.

Kontroloval jsem Sandrou další asi čtyři disky u všude tyhle hodnoty nula.

To je o nervy .. :-)
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Roman J píše:Zdravím,
to mě na tom mate taky dost. Tím SEATOOLsem jsem to projížděl a žádná chyba.

Kontroloval jsem Sandrou další asi čtyři disky u všude tyhle hodnoty nula.

To je o nervy .. :-)
zkontroluj ten kabel a pokud to tim nebude, vyreklamuj ho. každej trochu solidní shop by ti to měl bez keců vyměnit, když jim popíšeš to, co tady nám + přineseš třeba vytisknutou típnutou screenu s výpisem ze SMARTu...
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Roman J
Nováček
Nováček

Příspěvek od Roman J »

Dobře, zkusím to. Díky.

Jinak kabely jsem zkoušel dva, též napájecí redukce jsem měnil, myslím že jsem udělal co se dalo.

Poslední věc - nebyla to kravina koupit zrovna tenhle Seagate ?

Díky a příjemný večer.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Roman J píše:Dobře, zkusím to. Díky.

Jinak kabely jsem zkoušel dva, též napájecí redukce jsem měnil, myslím že jsem udělal co se dalo.

Poslední věc - nebyla to kravina koupit zrovna tenhle Seagate ?

Díky a příjemný večer.
V tom se asi lidi neshodnou nikdy. Není nejlepší, ale zatím si neztěžuju :)
Někdo ho chválí, druhej mlčí a třetí ho haní :wink: Záleží,jakej chytneš, takže jak píšeš "kravina" - to si nemyslím.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

SATA Seagate

Příspěvek od Shit »

Teď koukám, máš to v RAID 0,1 nebo jinak?
Roman J
Nováček
Nováček

Příspěvek od Roman J »

Ahoj,
mám to pouze jako 1 disk přes SATA - RAID nepoužívám.

RJ
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Pro Marselluse:
Jak píšu nahoře, použil jsem utilitu "Fittnes IBM" u svýho IBM - vše OK, ale dělal psí kusy jako Romanovi. Na ATA33 neměl chybu (makal měsíc OK, ale na ATA66(i 100) - podle desky - to samý jak Roman :( Tipuju elektronika :( Už je v bazaru 8)
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Roman J píše:Ahoj,
mám to pouze jako 1 disk přes SATA - RAID nepoužívám.

RJ
Jako bych nic neřek :roll: Mohlo mě to napadnout, když tos nepsal..
Měj se, hezkou dobrou noc.
jajapv
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Seagate

Příspěvek od jajapv »

Já měl také problémy,zanes jsem to do obchodu tam se mě zeptali copak má za závadu já jsem řek že někdy jede a někdy ne.Tak ho vzali buchli s ním o stůl a hadr už nejel vůbec a reklamace byla vyřešená,dostal jsem novej.A to byl AUTOCONT. Prý to nikdo nezkoumá za ty prachy se jim nevyplatí se stím srát.Tak s tím taky buchni a je to vyřešené.Protože buď něco funguje nebo nefunguje.
AMD X2 6000,Asus M2N-E,DDR Adata Extreme 2x2GB 800MHz 4-4-4-12,ATI SAPHIRE 4850 512MB,Hitachi SATA II 250Gb,WD SAII 640Gb,Asus 2014BLT,Optiarc 7173S,Win 7 Professionall 64bit,Canon MP610,Logitech set MX4200laser,CANON EOS 400D
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“