Co snim je? Jak o testovat/opravit/reklamovat?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Petr Přibyl
- Začátečník

-
Co snim je? Jak o testovat/opravit/reklamovat?
Mám disk Seagate Barracuda 160GB NCQ SATA asi půl roku šlapal jakš takš normálně, ale v poslední době se začalo stávat že určité věci se mu asi nedaří přečíst a zdá se že s postupem času a množstvím obsazených GB se problém čímdál víc zhoršuje. Vypadá to asi následově: vezmu soubor a začnu ho kopírovat případně video přehrávat nebo program načítat a v určitý okamžik se to jako by sekne a HDD začne vyluzovat stále stejný zvuk stále dokokla(připomíná mi to zvuky a chování vadných CD a DVD kdy se je snaží mechanika stále dokola přečíst a přitom se jí to nedaří), jako by dané místo bylo poškozené a HDD se ho snažil znovu a znovu přelouskat(buď snad do nekonečna nebo se někdy objeví modrá obrazovka). Rád bych věděl tedy co to je a co stím. Chtěl bych vědět jak je to vážné a jak najít a zobrazit ta případná poškozená místa na disku a jak je případně opravit, označi, nebo zakázat do nich zapisovat příadně zda bych neměl dát disk na reklamaci a jestil by reklamace toho to typu mohla být uznána(ale nejprve bych rad v nějakém programu viděl že je ten disk opravdu poškozen aby mi ho neposlali spátky s tim že na tom disku žádná chyba nebyla).
Procesor: Intel Core 2 Duo E6600, chladič: SonicTower (CL-P0071), Motherboard: Gigabyte P43-ES3G, Operační paměť:2x2GB Kingston DDR2 800 CL5 , Hard disk: Samsung: 250GB, 640GB, 1TB, 2TB Grafická karta: GigaByte HD4850 512MB, chladič: Arctic Cooling Accelero S1 Mechanika: Samsung SH-S223F Case: černá CoolerMaster Centurion 534+ Zdroj: Chill Innovation CP-510A 510W LCD: BenQ G2400WD (24") Myš: Logitech MX518 Klávesnice: Logitech Media Keyboard CZ Reproduktory: Altec Lansing MX5021 Tiskárna: Cannon iP4200
- Helstik
- Začátečník

Ahoj na tomhle odkazu http://www.seagate.com/support/seatools/index.html najdes programek ktrey ti projede tvuj hard a pripadne zjisti chyby.Na tvem miste bych si ale jeste zalohoval vse z disku.Pri reklamacich to vetsinou projizdeji programy od vyrobcu.
Jeste muzes vyzkouset to projet Scandiskem z XP.Mohlo dojit k chbe pri ukladani dat nebo treba pri vypadku elektriky kdyz jsi kopiroval nebo pri vynucenem tvrdem restartu muze dojit k poskozeni dat na tvem disku a pak muze dochazet k problemum o kterych pises.Nedavno jsem resil podobny problem se svym PATA 160G Seagatem, ktery pouzivam na prenos.Potreboval jsem na nej nahod system-to se mi povedlo ale behem prace v XP nebo pri vypalovani mi disk vytuhnul sekly se okna a na radu prisel tvrdy reset.Pak mi to treba vytuhlo kdyz jsem poslouchal hudbu.
No problem jsem vyresil nasledovne.
Zalohoval jsem data.Zrusi oddil, znovu jej vytvoril a pomalym formatovanim jsem disk opet naformatoval.Vse zase funguje tak jak ma.
Disk uz jsem dlouho neformatoval a defragmentovat se mi ho nechtelo tak jsem zvolil tuto metodu.
Muzes zvolit tuto metodu a kdyby se opet problem vyskytnul tak bych to zacal resit.Kdyztak si ho otestuj HD Tachem a porovnej si vysledky jestli ti treba u nej nedoslo k poklesu vykonu!
Jeste takovy dotaz.Neni ten disk moc zhavy?
Jeste muzes vyzkouset to projet Scandiskem z XP.Mohlo dojit k chbe pri ukladani dat nebo treba pri vypadku elektriky kdyz jsi kopiroval nebo pri vynucenem tvrdem restartu muze dojit k poskozeni dat na tvem disku a pak muze dochazet k problemum o kterych pises.Nedavno jsem resil podobny problem se svym PATA 160G Seagatem, ktery pouzivam na prenos.Potreboval jsem na nej nahod system-to se mi povedlo ale behem prace v XP nebo pri vypalovani mi disk vytuhnul sekly se okna a na radu prisel tvrdy reset.Pak mi to treba vytuhlo kdyz jsem poslouchal hudbu.
No problem jsem vyresil nasledovne.
Zalohoval jsem data.Zrusi oddil, znovu jej vytvoril a pomalym formatovanim jsem disk opet naformatoval.Vse zase funguje tak jak ma.
Disk uz jsem dlouho neformatoval a defragmentovat se mi ho nechtelo tak jsem zvolil tuto metodu.
Muzes zvolit tuto metodu a kdyby se opet problem vyskytnul tak bych to zacal resit.Kdyztak si ho otestuj HD Tachem a porovnej si vysledky jestli ti treba u nej nedoslo k poklesu vykonu!
Jeste takovy dotaz.Neni ten disk moc zhavy?
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
- Petr Přibyl
- Začátečník

-
Tak jsem si data zálohoval. Projel sem HDD tim prográmkem od Seagate nejprve mi nahlásil: found bad sector: 96111847,pak to samé na 187mil pak další tři kolem 215mil další dva kolem 261mil pak dalších pět kolem 299mil no a pak od 306mil(v asi závěrečných dvouch procentech) je začala vypisovat furt - nejprve šli asi po nekolikasetých rozestupech ale postupně asi tak po 70ti takových to výpisech uz byl vypisován za špatný skoro každý páty a to hrozně spomalovalo test tak sem ho radeji už ukoncil. Projel sem pak disk tim widowsáckym programem na kontrolu chyb, zaškrt jsem volbu ''vyhledat a pokusit se obnovit chybné sektory'' poprvé to skončilo modrou obrazovkou po druhé už to dokocil, pak jsem disk projel zas tim Seagate programem, ale výsledek byl skoro stejný až na tu první chybu tu to neohlásilo, tak sem skusil zaplnit disk až pookraj daty, spustil zas kontrolu a opravu vadných sektorů ve windows. Spustil jsem ji asi trikrát a pokaždý skončila modrou obrazovkou, pak jsem to zas projel tim Seagate programem a ten asi prvních 8 chyb co predtim našel, uz teď neobjevil, ale našel novy asi kolem sektoru 305mil, ale co se pri vsech testech tim programem nemenilo byla snad nekonečná řada výpisu vydných sektoru v závěrečných asi 2%. Tak bych měl pár dotazů: Ten program ve windows na kontrolu chyb na disku zda kontroluje a opravuje celý disk, nebo jen ten prostor který mam využitý? Jak dlouho by asi mělo trvat úplné pomalé zformátování 160GB disku? - minule když jsem formátoval disk tak jsem dal pomalé zformátování a asi po 7hodinách, už nevím poč ale zdálo se mi že se zasek nebo že to nějak nepokračuje tak jsem ho přerušil a dal rychlé zformátování. Proto bych chtěl vědět aspoň orientační dobu kdy už je to divné že formátování ještě neskončilo. Teplotu mam vetšinou do 42°C jestli se nědky za parného léta dostala přes 45°C nebo vejš to nevim.
PS: omlouvám se že nedokážu být stručnější
Procesor: Intel Core 2 Duo E6600, chladič: SonicTower (CL-P0071), Motherboard: Gigabyte P43-ES3G, Operační paměť:2x2GB Kingston DDR2 800 CL5 , Hard disk: Samsung: 250GB, 640GB, 1TB, 2TB Grafická karta: GigaByte HD4850 512MB, chladič: Arctic Cooling Accelero S1 Mechanika: Samsung SH-S223F Case: černá CoolerMaster Centurion 534+ Zdroj: Chill Innovation CP-510A 510W LCD: BenQ G2400WD (24") Myš: Logitech MX518 Klávesnice: Logitech Media Keyboard CZ Reproduktory: Altec Lansing MX5021 Tiskárna: Cannon iP4200
- sh
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
ze nejsi strucny je lepsi aspon vime co s tim je , kazdopadne reklamace... nema smysl to resit mas tam BB tj bad sektor vadne sektory , to neopravis a disk pujde casem do haje budou stale pribyvat , takze ten disk sbal a utikej ho reklamovat , jine reseni neniPetr Přibyl píše:Tak jsem si data zálohoval. Projel sem HDD tim prográmkem od Seagate nejprve mi nahlásil: found bad sector: 96111847,pak to samé na 187mil pak další tři kolem 215mil další dva kolem 261mil pak dalších pět kolem 299mil no a pak od 306mil(v asi závěrečných dvouch procentech) je začala vypisovat furt - nejprve šli asi po nekolikasetých rozestupech ale postupně asi tak po 70ti takových to výpisech uz byl vypisován za špatný skoro každý páty a to hrozně spomalovalo test tak sem ho radeji už ukoncil. Projel sem pak disk tim widowsáckym programem na kontrolu chyb, zaškrt jsem volbu ''vyhledat a pokusit se obnovit chybné sektory'' poprvé to skončilo modrou obrazovkou po druhé už to dokocil, pak jsem disk projel zas tim Seagate programem, ale výsledek byl skoro stejný až na tu první chybu tu to neohlásilo, tak sem skusil zaplnit disk až pookraj daty, spustil zas kontrolu a opravu vadných sektorů ve windows. Spustil jsem ji asi trikrát a pokaždý skončila modrou obrazovkou, pak jsem to zas projel tim Seagate programem a ten asi prvních 8 chyb co predtim našel, uz teď neobjevil, ale našel novy asi kolem sektoru 305mil, ale co se pri vsech testech tim programem nemenilo byla snad nekonečná řada výpisu vydných sektoru v závěrečných asi 2%. Tak bych měl pár dotazů: Ten program ve windows na kontrolu chyb na disku zda kontroluje a opravuje celý disk, nebo jen ten prostor který mam využitý? Jak dlouho by asi mělo trvat úplné pomalé zformátování 160GB disku? - minule když jsem formátoval disk tak jsem dal pomalé zformátování a asi po 7hodinách, už nevím poč ale zdálo se mi že se zasek nebo že to nějak nepokračuje tak jsem ho přerušil a dal rychlé zformátování. Proto bych chtěl vědět aspoň orientační dobu kdy už je to divné že formátování ještě neskončilo. Teplotu mam vetšinou do 42°C jestli se nědky za parného léta dostala přes 45°C nebo vejš to nevim.
- Helstik
- Začátečník

Tak tak reklamace.V obchode jim rekni ze jsi to projizdel primo utilitou od Segatu a popis jim co jsi delal.Disk je v haji!!
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
- Half-Death
- Začátečník

- Petr Přibyl
- Začátečník

-
Moc se mi nechce bejt třeba 14dní bez PC protože je HDD na reklamaci, a proto se ješte zeptám: Opravdu když mi ten program od seagate našel vadné sektory na disku a vokna občas hazej modré obrazovky, nepůjdou ty vadné sektory nějak opravit, třeba tim uplnym pomalim zfotrmátováním disku? Jestli na 100% ne tak tedy pujdu hold reklamovat, ale chci si byt jistý
. Nevíte ještě o nějakém programu který by mi potvrdil a ukázal zda tam mám ty vadné sektory a případně kde?
PS: i kdyby mi ten pomalý formát disku nepomohl jšetě furt bych rád věděl jak dlouho to asi trva na 160GB HDD.
PS: i kdyby mi ten pomalý formát disku nepomohl jšetě furt bych rád věděl jak dlouho to asi trva na 160GB HDD.
- lll
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- sh
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
ne opravit to nejde a navic pokud se ti BB oddeli a budes zapisovat jinam tak se ti jednou stane ze se ti ty BB objevi tam kde nemaji treba u WIn systemu a celej disk ti pujde do haje i se vsema datama...Petr Přibyl píše:Moc se mi nechce bejt třeba 14dní bez PC protože je HDD na reklamaci, a proto se ješte zeptám: Opravdu když mi ten program od seagate našel vadné sektory na disku a vokna občas hazej modré obrazovky, nepůjdou ty vadné sektory nějak opravit, třeba tim uplnym pomalim zfotrmátováním disku? Jestli na 100% ne tak tedy pujdu hold reklamovat, ale chci si byt jistý. Nevíte ještě o nějakém programu který by mi potvrdil a ukázal zda tam mám ty vadné sektory a případně kde?
- Helstik
- Začátečník

Cago,Nereknu ti to ted presne ale muj PATA Segate 160G mi naformatuje XP pomalym formatem tak do 30minut!!!!!!!!Takze vic jak hodinu a uz vubec ne 7hodin
NEPRIPADA V UVAHU!!!!!!!!
Jestli ti muzu poradit tak vytiskni hlasku a chyby ktere ti nasel ten program od Seadatu a priloz ho u reklamace.MOHLO BY JI TO TAKY URYCHLIT!!!Kdyz borci uvidi ze jsi pouzil program primo od vyrobce tak uz toho vic nevymysli, protoze se disky vetsinou pri reklamaci testuji programy primo od vyrobcu disku.
Jestli ti muzu poradit tak vytiskni hlasku a chyby ktere ti nasel ten program od Seadatu a priloz ho u reklamace.MOHLO BY JI TO TAKY URYCHLIT!!!Kdyz borci uvidi ze jsi pouzil program primo od vyrobce tak uz toho vic nevymysli, protoze se disky vetsinou pri reklamaci testuji programy primo od vyrobcu disku.
- sh
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
navic kdyz to prilozis nic s tim nezkazis a navic uvidi , ze tomu rozumis a vis co s tim je.. takze ti reklamujou hned a pokud je to solidni shop (jako nasHelstik píše:Kdyz borci uvidi ze jsi pouzil program primo od vyrobce tak uz toho vic nevymysli, protoze se disky vetsinou pri reklamaci testuji programy primo od vyrobcu disku.