Vyhrevne (topne) teleso

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Vyhrevne (topne) teleso

Příspěvek od Spirit »

chcel by som vyrobit nejake teleso ktore by malo radovo aj niekolko desiatok tepelnych wattov (topne). Predstava je nejaky MOSFET ktory premeni vela prudu na teplo... Poradite nieco? Jednoduche a financne nenarocne. Dik :wink:
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

heh,starsi presscot :)
.
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

nejaky mosfet. Prilepil by som ho (mozno aj viacero kuskov) na nejake medene teleso... Je to taky experiment z dlhych chvil... :-D
Len by som potreboval poradit aky presne... Mna napadlo nejaky 3V stabilizator a pustat donho 12V so starym zdrojom nejakym...
Uz len zabezpecit nieco co bude mat velky odber... Prave v niecom konkretnom by som chcel poradit. :)
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Nekdo tu mel neco takovyho, bohuzel si nepamatuji kdo...Co treba Peltier?Ten tepla vyprodukuje dost
.
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

pre boha, nebudem davat tisice za peltier :roll:
Max. dam nejakych 50sk...je to len na experimenty !! Najskor nejaky mosfet, ale rad by som konkretnu rady ze aky by bol vhodny atd... :wink:
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

tisíce za peltier? 50sk ti na něj asi stačit nebude, ale na webu GM Electornic http://www.gme.cz/index.php?action=vypi ... 39&lk=&sk= je docela slušnej výběr a ceny dobrý. Viděl jsem sice Peltiera v nějakým PC obchodě, ale byl neskutečně drahej a v podstatě to bylo to stejný, co najdeš tady.
Naposledy upravil(a) Mr.Nigga dne stř 9. lis 2005, 16:15, celkem upraveno 1 x.
SleepY.664
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SleepY.664 »

Mr.Nigga píše:tisíce za peltier? 50sk ti na něj asi stačit nebude, ale na webu GM Electornic http://www.gme.cz/index.php?action=vypi ... 39&lk=&sk= je docela slušnej výběr a ceny dobrý. Viděl jsem sice Peltiera v nějakým PC obchodě, ale byl neskutečně drahej a v podstatě to bylo to stejný, co najdeš tady.
Nechápu, proč jako topný těleso používat Peltierův článek, to mi přijde dost debilní-blbé až imbecilní :?
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Hm aspon snaha o radu narozdil od nekoho....
.
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Holda29 píše:Hm aspon snaha o radu narozdil od nekoho....
Ale je to kravina, pelt vydrží maximálně +/- 60°C a pak de do hajzlu.

Co odporovej drát? :oops: Ohledně mosfetů nevim.

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
SleepY.664
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Holda29 píše:Hm aspon snaha o radu narozdil od nekoho....
Ano, to je opravdu rada za všechny prachy, až bude chtít topení do baráku, poraďte mu ledničku, ta má přece taky vzadu radiátor :roll:

Lepší by bylo normální topný tělísko, co z něj vedou 2 dráty, ale mám dojem, že Spirit měl na mysli něco takového: http://helium.webz.cz/my_hw/heater/index.html...
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Sleepy.664 píše: ale mám dojem, že Spirit měl na mysli něco takového: http://helium.webz.cz/my_hw/heater/index.html...
presne toto planujem 8) :twisted:
Preto bud MOSFET alebo odporovy dratik, lenze to bude trosku problem uchytit, resp. preniest z neho teplo na teleso/platnicku...
Sleepy.664 píše:Lepší by bylo normální topný tělísko, co z něj vedou 2 dráty
A take kde zozeniem??? Chcelo by to aspon 50W, no 100 by bolo lepsie :roll:
SleepY.664
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Spirit píše:A take kde zozeniem??? Chcelo by to aspon 50W, no 100 by bolo lepsie :roll:
Třeba z přebytečný odporový páječky se dá vybrakovat...

Nebo si ho můžeš vyrobit, to bude teprve hárdkór 8-)
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

jo lenze treba nieco s velkym odporom...aky material pouzit?? :twisted:
SleepY.664
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Spirit píše:jo lenze treba nieco s velkym odporom...aky material pouzit?? :twisted:
S velkým odporem? Spíš s odporem takovým, aby tím při určitým napětí (12V nebo 5V) šel co největší proud (což záleží na zdroji) ...takže by měl stačit dostatečně dlouhej měděnej drát :roll:

Takže třeba příklad:
Mám tady ATX zdroj, na 5V větvi je schopnej dodat 18A, což je 90W.
No a podle zákona strýčka Ohma (R=U/I) by měl ten drát mít odpor 0,277Ohm, aby jím při napětí 5V teklo 18A a byl na něm vyzářen výkon 90W ...nebo nějak tak :)

...jestli se pletu, tak mi dejte přez tlamu :oops:

///DOPLNĚNO: Jo, ještě detail a to k materiálu...představoval bych si to jako lakovanej Cu drát namotanej na kovový tyčince, nebo trubičce, ale problém je, že nevím, co s tím lakem udělá vysoká teplota. Vím jen, že to bude černat a smrdět, ale nevím, nakolik to ovlivní izolační vlastnosti :?

///DOPLNĚNO PODRUHÉ: Jo a ještě jedna dost podstatná otázka - k čemu to má sloužit :?
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

ako tester chladicov... No 90w by bolo ok, ale to ten lak sa opali...a mozna casom aj drot... A koniec koncov ak to prilepim k nejakemu medenemu telesu ci platnicke, fungovat to nebude, lebo to neodizolujem... :/
Preco myslite ze by MOSFETy boli zle?? daju sa lahko pripenit, odizolovat...len potrebujem konkretny napad na realizaciu :) kolko, ake atd..
Inak vyhrevne teleso sa da kupit kde? ale nestaci mi nieco 10-15w... a nech to nema tvar drotu... ak by to bolo tvarom ako peltier, bolo by to idealne :)
SleepY.664
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Spirit píše:Preco myslite ze by MOSFETy boli zle??
To netvrdím, ale "můj způsob" je primitivní a levnej :-D
Spirit píše:Inak vyhrevne teleso sa da kupit kde? ale nestaci mi nieco 10-15w... a nech to nema tvar drotu... ak by to bolo tvarom ako peltier, bolo by to idealne :)
Prolez sem webshopy a všude jen ty válečkovitý, třeba na http://www.gme.cz, sou to náhradní díly k páječkám, nebo tak :oops:

Jinak pokud budu mít zejtra náladu (jako že je možný, že nebudu - třídní schůzky :sad: ), tak otestuju co ten drát dělá za vysokejch teplot...

...ještě mě tak napadá...nemáš doma trafopájku? Možná by stačilo připojit vývody sekundáru k destičce-testeru :twisted:
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Sleepy.664 píše:...ještě mě tak napadá...nemáš doma trafopájku? Možná by stačilo připojit vývody sekundáru k destičce-testeru :twisted:
mam :) , skusism...ale nedojeb(abr)em pajku? viem ze tam je predpisana dlzka aj priemer hrotu.. No, 100w by teda stacilo 8)
...rozmyslam, ak bude priamo pripevnene na hrubu platnicku s hrubym priemerom, budu sa prehrievat vyvody pajky, alebo cokolvek s nizsim odporom-priemerom, pripadne hrozi prepalenie sekundarnej cievky...alebo sa mylim??
SleepY.664
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Spirit píše:...rozmyslam, ak bude priamo pripevnene na hrubu platnicku s hrubym priemerom, budu sa prehrievat vyvody pajky, alebo cokolvek s nizsim odporom-priemerom, pripadne hrozi prepalenie sekundarnej cievky...alebo sa mylim??
Joj, tak to přesně nevím, ale za zkoušku nic nedáš :-D

Jinak vytáh sem ze skříně jakejsi smotanec lakovanýho drátu a ten sem připojil na 5V, do něj sem zasunul termočidlo, při vysokejch teplotách je cejtit trochu smrádek, ale vypadá to v pohodě :roll:

Jedno foto z pokusu:
ftp://85.70.51.102/net/heater/h1.jpg ...šlo by to i vejš, ale nemám trpělivost :oops:

///DOPLNĚNO: Teplota 200°C pokořena, izolace stále vpořádku :roll:
Naposledy upravil(a) SleepY.664 dne čtv 10. lis 2005, 16:05, celkem upraveno 1 x.
no_-_name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no_-_name »

v Compu na Karlove namesti maji vykonove odpory v hlinikovem pouzdru, co pouzit prave to ? ;)
edit: jsou levny...
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

no_-_name píše:v Compu na Karlove namesti maji vykonove odpory v hlinikovem pouzdru, co pouzit prave to ? ;)
edit: jsou levny...
kolko wattov maju max. ? Totiz nieco take zhanat tu...o drzku. A objednavat.. :/
Inak drot nie je zrovna idealny, kvoli pripevneniu a prenosu tepla na teleso.
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“