Vyhrevne (topne) teleso
- Spirit
- Středně pokročilý

-
Vyhrevne (topne) teleso
chcel by som vyrobit nejake teleso ktore by malo radovo aj niekolko desiatok tepelnych wattov (topne). Predstava je nejaky MOSFET ktory premeni vela prudu na teplo... Poradite nieco? Jednoduche a financne nenarocne. Dik 
- Holda
- Středně pokročilý

- Spirit
- Středně pokročilý

-
nejaky mosfet. Prilepil by som ho (mozno aj viacero kuskov) na nejake medene teleso... Je to taky experiment z dlhych chvil...
Len by som potreboval poradit aky presne... Mna napadlo nejaky 3V stabilizator a pustat donho 12V so starym zdrojom nejakym...
Uz len zabezpecit nieco co bude mat velky odber... Prave v niecom konkretnom by som chcel poradit.
Len by som potreboval poradit aky presne... Mna napadlo nejaky 3V stabilizator a pustat donho 12V so starym zdrojom nejakym...
Uz len zabezpecit nieco co bude mat velky odber... Prave v niecom konkretnom by som chcel poradit.
- Holda
- Středně pokročilý

- Spirit
- Středně pokročilý

-
- Mr.Nigga
- Středně pokročilý

tisíce za peltier? 50sk ti na něj asi stačit nebude, ale na webu GM Electornic http://www.gme.cz/index.php?action=vypi ... 39&lk=&sk= je docela slušnej výběr a ceny dobrý. Viděl jsem sice Peltiera v nějakým PC obchodě, ale byl neskutečně drahej a v podstatě to bylo to stejný, co najdeš tady.
Naposledy upravil(a) Mr.Nigga dne stř 9. lis 2005, 16:15, celkem upraveno 1 x.
- SleepY.664
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Nechápu, proč jako topný těleso používat Peltierův článek, to mi přijde dost debilní-blbé až imbecilníMr.Nigga píše:tisíce za peltier? 50sk ti na něj asi stačit nebude, ale na webu GM Electornic http://www.gme.cz/index.php?action=vypi ... 39&lk=&sk= je docela slušnej výběr a ceny dobrý. Viděl jsem sice Peltiera v nějakým PC obchodě, ale byl neskutečně drahej a v podstatě to bylo to stejný, co najdeš tady.
- Holda
- Středně pokročilý

- honny
- Středně pokročilý

Ale je to kravina, pelt vydrží maximálně +/- 60°C a pak de do hajzlu.Holda29 píše:Hm aspon snaha o radu narozdil od nekoho....
Co odporovej drát?
Kód: Vybrat vše
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G HDD | debian- SleepY.664
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Ano, to je opravdu rada za všechny prachy, až bude chtít topení do baráku, poraďte mu ledničku, ta má přece taky vzadu radiátorHolda29 píše:Hm aspon snaha o radu narozdil od nekoho....
Lepší by bylo normální topný tělísko, co z něj vedou 2 dráty, ale mám dojem, že Spirit měl na mysli něco takového: http://helium.webz.cz/my_hw/heater/index.html...
- Spirit
- Středně pokročilý

-
presne toto planujemSleepy.664 píše: ale mám dojem, že Spirit měl na mysli něco takového: http://helium.webz.cz/my_hw/heater/index.html...
Preto bud MOSFET alebo odporovy dratik, lenze to bude trosku problem uchytit, resp. preniest z neho teplo na teleso/platnicku...
A take kde zozeniem??? Chcelo by to aspon 50W, no 100 by bolo lepsieSleepy.664 píše:Lepší by bylo normální topný tělísko, co z něj vedou 2 dráty
- SleepY.664
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- Spirit
- Středně pokročilý

-
- SleepY.664
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
S velkým odporem? Spíš s odporem takovým, aby tím při určitým napětí (12V nebo 5V) šel co největší proud (což záleží na zdroji) ...takže by měl stačit dostatečně dlouhej měděnej drátSpirit píše:jo lenze treba nieco s velkym odporom...aky material pouzit??
Takže třeba příklad:
Mám tady ATX zdroj, na 5V větvi je schopnej dodat 18A, což je 90W.
No a podle zákona strýčka Ohma (R=U/I) by měl ten drát mít odpor 0,277Ohm, aby jím při napětí 5V teklo 18A a byl na něm vyzářen výkon 90W ...nebo nějak tak
...jestli se pletu, tak mi dejte přez tlamu
///DOPLNĚNO: Jo, ještě detail a to k materiálu...představoval bych si to jako lakovanej Cu drát namotanej na kovový tyčince, nebo trubičce, ale problém je, že nevím, co s tím lakem udělá vysoká teplota. Vím jen, že to bude černat a smrdět, ale nevím, nakolik to ovlivní izolační vlastnosti
///DOPLNĚNO PODRUHÉ: Jo a ještě jedna dost podstatná otázka - k čemu to má sloužit
- Spirit
- Středně pokročilý

-
ako tester chladicov... No 90w by bolo ok, ale to ten lak sa opali...a mozna casom aj drot... A koniec koncov ak to prilepim k nejakemu medenemu telesu ci platnicke, fungovat to nebude, lebo to neodizolujem... :/
Preco myslite ze by MOSFETy boli zle?? daju sa lahko pripenit, odizolovat...len potrebujem konkretny napad na realizaciu
kolko, ake atd..
Inak vyhrevne teleso sa da kupit kde? ale nestaci mi nieco 10-15w... a nech to nema tvar drotu... ak by to bolo tvarom ako peltier, bolo by to idealne
Preco myslite ze by MOSFETy boli zle?? daju sa lahko pripenit, odizolovat...len potrebujem konkretny napad na realizaciu
Inak vyhrevne teleso sa da kupit kde? ale nestaci mi nieco 10-15w... a nech to nema tvar drotu... ak by to bolo tvarom ako peltier, bolo by to idealne
- SleepY.664
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
To netvrdím, ale "můj způsob" je primitivní a levnejSpirit píše:Preco myslite ze by MOSFETy boli zle??
Prolez sem webshopy a všude jen ty válečkovitý, třeba na http://www.gme.cz, sou to náhradní díly k páječkám, nebo takSpirit píše:Inak vyhrevne teleso sa da kupit kde? ale nestaci mi nieco 10-15w... a nech to nema tvar drotu... ak by to bolo tvarom ako peltier, bolo by to idealne
Jinak pokud budu mít zejtra náladu (jako že je možný, že nebudu - třídní schůzky
...ještě mě tak napadá...nemáš doma trafopájku? Možná by stačilo připojit vývody sekundáru k destičce-testeru
- Spirit
- Středně pokročilý

-
mamSleepy.664 píše:...ještě mě tak napadá...nemáš doma trafopájku? Možná by stačilo připojit vývody sekundáru k destičce-testeru
...rozmyslam, ak bude priamo pripevnene na hrubu platnicku s hrubym priemerom, budu sa prehrievat vyvody pajky, alebo cokolvek s nizsim odporom-priemerom, pripadne hrozi prepalenie sekundarnej cievky...alebo sa mylim??
- SleepY.664
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Joj, tak to přesně nevím, ale za zkoušku nic nedášSpirit píše:...rozmyslam, ak bude priamo pripevnene na hrubu platnicku s hrubym priemerom, budu sa prehrievat vyvody pajky, alebo cokolvek s nizsim odporom-priemerom, pripadne hrozi prepalenie sekundarnej cievky...alebo sa mylim??
Jinak vytáh sem ze skříně jakejsi smotanec lakovanýho drátu a ten sem připojil na 5V, do něj sem zasunul termočidlo, při vysokejch teplotách je cejtit trochu smrádek, ale vypadá to v pohodě
Jedno foto z pokusu:
ftp://85.70.51.102/net/heater/h1.jpg ...šlo by to i vejš, ale nemám trpělivost
///DOPLNĚNO: Teplota 200°C pokořena, izolace stále vpořádku
Naposledy upravil(a) SleepY.664 dne čtv 10. lis 2005, 16:05, celkem upraveno 1 x.
- no_-_name
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Spirit
- Středně pokročilý

-