Problem se starsim diskem

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Problem se starsim diskem

Příspěvek od EfineSS »

V PC mam dva disky.. Jeden Seagate 7200.7 80GB pripojeny na SATA, druhy starsi Seagate U5 PATA mam v supliku... Na obou HDD je system souboru NTFS.. Donedavna tato kombinace jela bez problemu, ale jednoho dne kdyz jsem strcil do PC ten starsi disk v supliku, zacal po nabehnuti Windows neustale chrcet i kdyz jsem s PC nic nedelal.. nechal jsem projet Scandisk - vsechno OK.. Potom jsem dal jeste volbu "Pokusit se vyhledat a opravi chybne sektory" a taky to probehlo OK.. Kdyz jsem ale PC druhy den zapnul, tak s tim diskem v sufliku se proste do Windows nedostanu, v okamziku kdy ma naskocit uvodni obrazovka se rozsviti disk a zamrzne to... Kdyz HDD z sufliku vyndam, PC najede bez problemu... Zkousel jsem s tim diskem nabootovat prez nouzovy rezim a taky nic... Jinak BIOS ten disk nadetekuje spravne... Takze co s tim?
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Problem se starsim diskem

Příspěvek od sh »

EfineSS píše:V PC mam dva disky.. Jeden Seagate 7200.7 80GB pripojeny na SATA, druhy starsi Seagate U5 PATA mam v supliku... Na obou HDD je system souboru NTFS.. Donedavna tato kombinace jela bez problemu, ale jednoho dne kdyz jsem strcil do PC ten starsi disk v supliku, zacal po nabehnuti Windows neustale chrcet i kdyz jsem s PC nic nedelal.. nechal jsem projet Scandisk - vsechno OK.. Potom jsem dal jeste volbu "Pokusit se vyhledat a opravi chybne sektory" a taky to probehlo OK.. Kdyz jsem ale PC druhy den zapnul, tak s tim diskem v sufliku se proste do Windows nedostanu, v okamziku kdy ma naskocit uvodni obrazovka se rozsviti disk a zamrzne to... Kdyz HDD z sufliku vyndam, PC najede bez problemu... Zkousel jsem s tim diskem nabootovat prez nouzovy rezim a taky nic... Jinak BIOS ten disk nadetekuje spravne... Takze co s tim?
takze vsechny problemy se projevily az po nabootovani do Windows?tak to je urcite problem driveru ci ovladacu na IDE , desku apod , jelikoz pri nabootovani driveru dostava disk asi jine signaly / napeti / instrukce..
Stepa
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stepa »

to samy se mi stalo se starym WD 20GB....zaboha sem se nemoh s tim diskem dostat do woken...zkousel sem ten disk aspon zformatovat v dosu ale nepovedlo se....na nekolika pocitacich se zkousel to samy,nic...az u kamose jsem ten disk zkusil a ejhle on najednou najel...tak sme to zformatovali a byl klid diosk slape roky dal
Jožka_Pivec
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jožka_Pivec »

To bude asi tim, že tyhle disky byli zvyklý pracovat ve stálý teplotě, s téměř nulovejma vibracema a dalšíma píčovinama... Vod těhlech HDD v šuplíku bych já osobně nečekal žádnou velkou výdrž. Teplo -> chlad -> vibrace -> teplo( a eště nejlíp hned zapnout, i když je venku -20 stupnu)... Pak taky každej zdroj nemá uplně to samý napětí... Vlastnosti materiálů se teplotou mění!!! Takže bych se nebál říct, že ten disk je z 99 procent v pr... Nejlepší je koupit FLASH a na tohle se uplně vysadit...
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Ja pouzivam disk v supliku roky a zadny problem.Pro jistotu ho davam jeste do antistatickeho sacku ve kterem jsou balene zakladni desky.Je to o tom jak se k tomu clovek chove.Zkus odstranit oddily a znovu je vytvorit a naformatovat.Pripadne si muzes jeste od vyrobce disku stahnout nejakou utilitu a zjistit jestli neni disk nejak poskozen.
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
Kocmik
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kocmik »

Nemáš ohnuté kontakty v konektoru? Stalo se mému známému, že častým používáním šuplu si zčubil konektor a pak se mu comp sám restartoval. Ohnuli jsme kontakt nazpět a všechno ok.
Kocmik
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kocmik »

Nemáš ohnuté kontakty v konektoru? Stalo se mému známému, že častým používáním šuplu si zčubil konektor a pak se mu comp sám restartoval. Ohnuli jsme kontakt nazpět a všechno ok.
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

Bylo to tim ovladacem.. :oops: Mel jsem nainstalovane nForce IDE drivery a kdyz jsem je odinstaloval, je po problemu... Zajimave ale je, ze predtim to i s tema nForce driverama jelo OK.. :?
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
DejF
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejF »

Helstik píše:Ja pouzivam disk v supliku roky a zadny problem.Pro jistotu ho davam jeste do antistatickeho sacku ve kterem jsou balene zakladni desky.Je to o tom jak se k tomu clovek chove.Zkus odstranit oddily a znovu je vytvorit a naformatovat.Pripadne si muzes jeste od vyrobce disku stahnout nejakou utilitu a zjistit jestli neni disk nejak poskozen.
sorry za OT ... ale ty jsi dobry blazen? a nepriskvaril se ti ten obal k disku ?? dobry sklenik ... lol ...

wait... a nebo si to myslel tak, ze pri penosu ho balis do sacku ... to bych pak chapal ... :wink:
Stepa
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stepa »

no jiste ze ho bali jen pri prenosu :-D
Mrazák
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrazák »

Mam problem, jeden starsi 40GB disk Samsung SP4004H(v supliku) jsem dneska zapnul, nastartoval komp a vidim, ze disk proste neexistuje(v Tento pocitac neni...), tak jsem restartoval, jestli se to neuklidni, a napsalo mi to "Nový hardware- Qamsune QP4004H(presne takhle)...cim to je?Nic jsem s nim nedelal...
Az to zjisti otec, tak me zabije... :(

Hmm, tak to vypada, ze disk uz umira :( (4 roky starej), ale zarazi me, ze to ukazuje jen 8,2GB a stav fitness je na maximum... :?
Obrázek

EDIT: :) uz to facha :) Ja jsem ten suplik otevrel, a videl jsem ze tam je odchliplej takovej jakoby molitan, kterej pravdepodone drzi kontaky, tak sem ho primacknul. Uff jsem rad. :)

Jo jinak sorry za spam, ale myslel jsem ze to tu necham, kdyby se nekomu stalo neco podobnyho...kdyztak to smazte, me je to jedno.
PC1: MB: Asus Prime B650-Plus |CPU: 9850X3D, Arctic LFII 240mm |RAM: 2x32 GB 6000 CL28 |GPU: 9070 XT Nitro+ |SSD: KC3000 2TB |PSU: Seasonic 850PX |Case: Fractal Define 7 Compact
RetroPC: MB: DFI LP UT nF4 SLI-DR Expert |CPU: AMD Opteron 180 3.0 GHz |RAM: 2x512 MB G.Skill TCCD 600 MHz |GPU: GeForce 7800GTX SLI |HDD 3x WD Raptor RAID0 |Case: TT Armor Jr.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“