Nezdarena instalace Linux

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
scarabes
Nováček
Nováček

Nezdarena instalace Linux

Příspěvek od scarabes »

Potreboval bych radu...Instaloval jsem Mandrake Linux na disk na kterem jsem mel instalaci winXP, při instalaci jsem se dostal k výberu jestli chci smazat disk atd..Dal jsem use custom disk pak jsem pokracoval dale a zacalo objevilo se mi formating partition, zpanikaril sem a resetoval pocitac, od te doby by nenastaruji winXP..Zkousel jsem bootovat z jinych XPcek, ale muj disk bohuzel nevidi...Nevite jak mi pomoci???Dekuji
lipo_
Nováček
Nováček

Příspěvek od lipo_ »

Dont panic!
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

zrejme jsi zformatoval oddil s windows. Smula, priste davej lepsi pozor, co delas. NIKDY neumazavej oddil s windows.....
AMD Athlon XP 2000+ se snizenym napetim 1.6V | chladic Spire WhisperRockIII | MB Soltek SL75DRV-2 | 1GB CL2 RAM | 320GB Hitachi | DVD-RW NEC 3520A | DVD-ROM Pioneer 106S | GK ATI 9800 128MB | SoundBlaster Live 5.1 | sitovky Via-Rhine II a Realtek 8139 | TV+FM tuner Genius Video Wonder III Pro | bedna YeongYang YY-5601, 120mm vetrak| zdroj Chieftec 350W | monitor ADI E75 | OS Debian sid
scarabes
Nováček
Nováček

Dalsi poznatek

Příspěvek od scarabes »

Zkusil jsem program GetDataBack a nasel mi vsechny data co sem mel na disku jenze to nebyla plna verze toho programu takze slo data jen cist a ne kopirovat....
Zjistil jsem ze data tam normalne jsou ale problem je v tom ze se mi zacaly predelavat oddily z NTFS na linuxacky ext2, tak nejak..Tim jak sem to resetnul se jeste navic poskodili...Myslite ze by stacilo jen zase zpatky predelat ty oddily na NTFS???Jaky software by mohl pomoci???Dekuji za rady!!!!
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

Je tezko rict, jestli by to pomohlo nebo ne. Je treba poznamenat, ze "formatovani" jsou vlastne dva kroky - prvni je zapsani do tabulky rozdeleni disku, ze odpovidajici oddil je FAT nebo NTFS nebo EXT3 nebo cokoliv jineho, druha faze je pak samotne zformatovani daneho oddilu. Takze je mozne, ze u tebe probehla pouze prvni faze a na druhou nedoslo, pripadne jen zacatek a zustala ti nektera z kopii souboroveho systemu.
Oprava - byt tebou bych zkusil linuxovy fdisk a zmenit typ oddilu z ext2/3 na ntfs a dival se, co to udela. Hur nebude. Obecne potrebujes nejaky program, ktery zmeni typ oddilu bez formatovani, ve windows to taky urcite neco umi....
AMD Athlon XP 2000+ se snizenym napetim 1.6V | chladic Spire WhisperRockIII | MB Soltek SL75DRV-2 | 1GB CL2 RAM | 320GB Hitachi | DVD-RW NEC 3520A | DVD-ROM Pioneer 106S | GK ATI 9800 128MB | SoundBlaster Live 5.1 | sitovky Via-Rhine II a Realtek 8139 | TV+FM tuner Genius Video Wonder III Pro | bedna YeongYang YY-5601, 120mm vetrak| zdroj Chieftec 350W | monitor ADI E75 | OS Debian sid
scarabes
Nováček
Nováček

Příspěvek od scarabes »

A ten linuxacky fdisk sezenu kde??Neni treba na liveCD distribuci???Ja mam liveDVD distribuci, ale z linuxem sem nikdy moc nepracoval spis jen takovy naznaky ve skole:-(
Wiruss
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wiruss »

Dle mého jsi sijen přemázl mbr, a nenechal si tam zapsat LILO (myslím, že ho drake furt používá) zkus najet z instalačního cd Oken tam dát konzoly pro zotavení a přihlásit se k oknům pak zadej fixboot a fixmbr a exit a uvidíš zda ti to najede...
Drom
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drom »

tosuja píše:NIKDY neumazavej oddil s windows.....
Ja ho smazal uz pred lety a jse vic nez spokojen :)
Drom
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drom »

scarabes píše:A ten linuxacky fdisk sezenu kde??Neni treba na liveCD distribuci???Ja mam liveDVD distribuci, ale z linuxem sem nikdy moc nepracoval spis jen takovy naznaky ve skole:-(
fdisk byva na live CD/DVD i bezna soucast distribuci, takze ho urcite najdes.

Zkus pripadne SystemRescueCD (http://www.sysresccd.org/), mini liveCD, mimo jine umi pres captive RW na NTFS a ma ruzne utilitky pro opravu pocitace, treba tam najdes, co potrebujes (fdisk urcite).

fdisk:
napoveda klasicky v linuxu man fdisk
spusteni fdisk <zarizeni>
kde <zarizeni> je napr. /dev/hda1 (viz man mount)

Tim, ze fdisk spustis se jeste nic nestanes, program pak ovladas pomoci klaves a zmeny musis ulozit, aby se provedly. v fdisku zmacknes m a enter pro napovedu.
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“