160GB Hitachi - PATA nebo SATA?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
milosh
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

160GB Hitachi - PATA nebo SATA?

Příspěvek od milosh »

Mam moznost zdarma udelat vymenu z meho puvodniho disku
Hitachi/IBM Deskstar T7K250 HDT722516DLAT80 na tento -
Hitachi Deskstar T7K250 HDT722516DLA380

Co jsem koukal v testech, tak tam moc rozdil neni, teda krome mensiho kabelu v PC :D

Myslite ze to ma vyznam? Samozrejme, je to novejsi technologie, ale zajimalo by me zda treba poruchovost sata disku neni vetsi nez tech "starsich". dik
1PC: Intel i5 2500 + Noctua NH-D14, 8GB RAM DDR3, Radeon 6870 1GB, Intel 120GB SSD + 2TB + 750GB, DVD-RW Samsung SH203D, Winfast DTV2000H, LCD Samsung 226BW, Creative 4.1 repro, 620W Seasonic M12 bronze
2PC: Athlon X2 5200, 2x512DDR2, 80GB Seagate, ATI 1250, Winfast 2000 XP Expert, LCD FSC P19-2 DVI
GoodMan
Začátečník
Začátečník

Re: 160GB Hitachi - PATA nebo SATA?

Příspěvek od GoodMan »

milosh píše:Mam moznost zdarma udelat vymenu z meho puvodniho disku

Co jsem koukal v testech, tak tam moc rozdil neni, teda krome mensiho kabelu v PC :D

Myslite ze to ma vyznam? Samozrejme, je to novejsi technologie, ale zajimalo by me zda treba poruchovost sata disku neni vetsi nez tech "starsich". dik
No mám doma SATA a od září co ho mám nebyl problém :). Možná je trošku hlučnější, ale to jsem vyřešil položením na dno casu (kniha s podkladem).
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: 160GB Hitachi - PATA nebo SATA?

Příspěvek od sh »

milosh píše:Mam moznost zdarma udelat vymenu z meho puvodniho disku

v jinem threadu jsem to dost popsal viz
rozdil ve vykonu nebude vubec zadnej , jelikoz jestli mas propustnost 300 nebo 150 nebo 133 je jedno kdyz dnesni disky i ty nej raptory davaj kolem 60-80mb pri maximu.. takze si koupis satu kvuli kulatym kabelum to je tak vse Smile co se tyce NCQ o tom je tady taky popsano dost... pri normlanich aplikacich tj bezny komp NCQ nevyuzijes , jelikoz data jsou na disku rozhazena vselijak

v budoucnu bude mit SATA vyznam ale to si musis pockat , napriklad jiz ted se zacinaji vyvijet disky pro SAN a NAS , ktere jsou uz konstruovane na 2,5" 1,8" a pokracuje se stale dolu , cim mensi velikost disku tim vetsi otacky disku tim vetsi prenosova rychlost , vyhledavaci rychlost atd , ve finale maji ty disky vypadat tak ze budete mit klasicky 3,5" disk ale bude slozen napr ze 4x1,8" , kde ta rychlost bude totalne jinde nez u dnesnich SATA ATA SATA2 atd.. cili sata dneska?pokud nemas na desce tak nekupuj radice a dalsi kraviny nema to smysl
milosh
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milosh »

dik za vystizne info :)

Zkusim ten novej projet testy jestli nahodou neni aspon o chlup rychlejsi, stejne ho ale asi vymenim :wink:
1PC: Intel i5 2500 + Noctua NH-D14, 8GB RAM DDR3, Radeon 6870 1GB, Intel 120GB SSD + 2TB + 750GB, DVD-RW Samsung SH203D, Winfast DTV2000H, LCD Samsung 226BW, Creative 4.1 repro, 620W Seasonic M12 bronze
2PC: Athlon X2 5200, 2x512DDR2, 80GB Seagate, ATI 1250, Winfast 2000 XP Expert, LCD FSC P19-2 DVI
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

milosh píše:dik za vystizne info :)

Zkusim ten novej projet testy jestli nahodou neni aspon o chlup rychlejsi, stejne ho ale asi vymenim :wink:
muze byt rychlejsi ale to je diky nastaveni AAM a CRC kontrolam, takze pokud si nastavis SATA a PATA na stejne hodnoty dostanes stejny vykon , vyuziti SATA je fakt spise pro Raidova pole , kdyz vezmes ty starosti s kopirovanim dat atp tak bych se na to ani nevysr :))
milosh
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milosh »

nojo ale me se libi ten malej kablik :-D
A kdyz pominu ze se mi prodlouzi zaruka, tak je to v pohode..

Za ty prachy... :wink:
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

milosh píše:nojo ale me se libi ten malej kablik :-D
A kdyz pominu ze se mi prodlouzi zaruka, tak je to v pohode..

Za ty prachy... :wink:
to uz zalezi na tobe :) vis do ceho jdes :)
Jožka_Pivec
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jožka_Pivec »

Nevím no, ale zdá se mi, že prostě už nemá PATA moc velkou budoucnost... Už jen proto, že už se některý desky dělaj jen s jedním IDE kanálem... Ten uzounkej kablík je snad to poslední, proč bych do toho šel, ale určitě bych to vyměnil... Navíc ty Hitachi disky sou oproti jinejm krásně tichoučký. A s tou spolehlivostí je to asi náhoda, dokud sem měl PATA, tak to bylo pořád o reklamacích, ale SATU mám už 2 roky a nikdy s ní nebyl problém... Ale je to každýho věc 8)
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

Jožka_Pivec píše:Nevím no, ale zdá se mi, že prostě už nemá PATA moc velkou budoucnost... Už jen proto, že už se některý desky dělaj jen s jedním IDE kanálem... Ten uzounkej kablík je snad to poslední, proč bych do toho šel, ale určitě bych to vyměnil... Navíc ty Hitachi disky sou oproti jinejm krásně tichoučký. A s tou spolehlivostí je to asi náhoda, dokud sem měl PATA, tak to bylo pořád o reklamacích, ale SATU mám už 2 roky a nikdy s ní nebyl problém... Ale je to každýho věc 8)
takze co se tyce reklamaci tak je to nahoda.. v prodejnosti a reklamacich je to fifty fifty :) btw hitachi jsou u SATA hlucnejsi nez u PATA :) tady je to spis naopak , treba samsung to ma zase opacne ale to je dany AAM atp :) jinak s tou budouconosti mas pravdu smeruje to k Sate ale to uz jsem psal jinde co se planuje
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

rozdíl mezi ATA a SATAI je skoro neznatelný takhle kdyby byl SATAII tam už je ten rozdíl i poznat :)

takže já myslim že je to uplně jedno :)
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

kamarád má na dfinf4lputud sata2 disk a při kopírování na pata má podle totalcmd rychlost 25-30MB/s a na sata2 kolem 50MB/s. Má nějakýho seagate (typ nevím)
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

karf píše:kamarád má na dfinf4lputud sata2 disk a při kopírování na pata má podle totalcmd rychlost 25-30MB/s a na sata2 kolem 50MB/s. Má nějakýho seagate (typ nevím)
pri kopirovani SATA2 na SATA2?takze oba disky stejne volneho mista , oba disky defragmentovany?cili stejne kopie?stejny druha velikost souboru?proste neco jako identickou kopii?jako tohle musis brat v uvah :wink:
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

no přinesl si 2 sata2 a než je hodil do raidu tak s nima takhle nějak blbnul. neberu to jako úplně věrohodnou hodnotu ale o něčem to vypovídá. každopádně "je to prý rychlejší"
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

karf píše:no přinesl si 2 sata2 a než je hodil do raidu tak s nima takhle nějak blbnul. neberu to jako úplně věrohodnou hodnotu ale o něčem to vypovídá. každopádně "je to prý rychlejší"
prave to tak nelze brat je fakt rozdil jestli je ten disk plnej ci prazdnej jesli cerstve po defragu atd , nekdy ti taky jede disk 10mb nekdy 40mb , proste to tak fakt nejde brat az udela 2 identicky kopie disku tj IDE na IDE a SATA na SATA a budou stejne podminky tak pak se to da porovnat takhle to je spis dezinformace :)
Cpk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cpk »

ja mam S-ata1 Hitachi 160 GB a WD 80GB P-ata a pri kopirowani z Hitachi na WD a opacne cca 45-50 MB....

ja by som si uz kupil Sata...postupom casu prejde skoro wsetko...na serial..ata..
milosh
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milosh »

tak uz mam nastaveno, pripojeno, data obnoveny po smazani, no rekl bych ze ten SATA fakt jede rychleji. Zitra nahodim testy :wink:
sh
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sh »

milosh píše:tak uz mam nastaveno, pripojeno, data obnoveny po smazani, no rekl bych ze ten SATA fakt jede rychleji. Zitra nahodim testy :wink:
nemuze jet rychleji , bud je to dano tim ze jsou tam ty data nainstalovany znova ,nebo mas spatny nastaveni AAM :wink: jako automobilovymu fanatikovi (coz jsi :) bych to rekl asi takhle , kdyz mas stejnej motor , karosku a podvozek , proste identicky auto , jen ma jinou barvu , tak nemuze jet rychlejc :wink: btw taky zalezi jakej si mel disk predtim..
milosh
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milosh »

Mel sem uplne tu samou verzi, ale pata. koukni na tyhle testy, oba disky byly totozny, stejne nainstalovany !!!

Tak to asi zase nehude tolik stejny :wink:

Obrázek
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“