Přeceňovaná potřebná "watáž"

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Přeceňovaná potřebná "watáž"

Příspěvek od radekhulan »

Jak tu občas čtu požadavky lidí na zdroj pro jejich singlecore CPU a JEDNU kartu typu 6800/7800/X1800, docela se divím.

Osobně provozuji přetaktovaný dualcore Athlon X2 4400+, plus dvě NVIDIA 7800GTX hrubě přetaktované, dvě DVD-RW, tři SATA-II HDD, X-Fi s externím panelem, plus hromadu USB zařízení, a když se kouknu na integrovaný W-metr na mém zdroji, nepřekročí to nikdy 420W (při hraní F.E.A.R.), v idle je to maximálně 150W.

Jedná se o tento zdroj:
http://www.alzasoft.cz/DetailPage.asp?DPG=55864

Jinak řečeno, na Thermaltake TWV 500W jedu top sestavu s dualcore a SLI a je to 100% stabilní.

Z tohoto vyplývá i jiná věc, pro přetakrovaný singlecore a jednu high-end kartu musí naprosto v pohodě stačit kvalitní 400W zdroj, a nebál bych se jít ani do 350W, pokud to je dobrá značka...
jessie.james
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jessie.james »

to radekhulan:

muzes prosim zhodnotit, jestli mi na nize uvedenou sestavu bude stacit 350W Fortron?

CPU - Intel P4 3.0 GHz
GK - GeForce 6600GT
RAM - 2x512 Kingston
HDD - 160 GB Seagate
1x DVD-RW mechanika
ADSL modem

+ casem dokoupim jeste 1x160 GB HDD a 1x DVD mechaniku

premyslim, jestli nekoupit misto toho 350 W radeji 400 W Fortrona. Cenovy rozdil je asi 700,-, coz by me nezruinovalo, ale nejsem si jisty, jestli se mi tech 50 W za ty prachy vyplati, protoze na rozhazovani taky zrovna nemam.
Faktem je, ze chci taky taktovat (i kdyz ne nejak brutalne), takze ten 400W zdroj bude zrejme lepsi volbou.

Predem diky za tvuj nazor
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

jessie.james píše:premyslim, jestli nekoupit misto toho 350 W radeji 400 W Fortrona.
Fortron občas uvádí "peak-power" (dělá to hodně výrobců), takže třeba jeho 500W zdroj ve skutečnosti nedodá dlouhodobě 500W, ale jen 460W či dokonce méně. Netuším, jak je to s jeho 350W zdrojem.

Mnou používaný Thermaltake TWV500 uvádí 500W jako "sustained power output", čili to dokáže dodávat stabilně a dlouhodobě. Dost rozdíl.

Zdroj, který bude dodávat 350W stabilně ti na tvoji sestavu musí stačit, i pokud ono P4 hodně přetaktuješ. Pokud je to "peak-power", tak ten údaj 350W ale nic neznamená..
jessie.james
Začátečník
Začátečník

diky moc, mrknu jeste na specifikaci toho zdroje na strankach vyrobce. Jestli jsem to teda spravne pochopil, tak peak - power je spickovy vykon toho zdroje, coz znamena, ze je to maximum "wattaze", kterou ten zdroj dokaze dodat. To ale neznamena, ze na tech 350W bezi stabilne. Je to tak?
Chapu, 350W zdroj, ktery bude 350W dodavat stabilne mi staci. Diky moc za radu
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

jessie.james píše:peak - power je spickovy vykon toho zdroje, coz znamena, ze je to maximum "wattaze", kterou ten zdroj dokaze dodat
..kterou ten zdroj dokaze krátkodobě dodat
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

Ja toho Fortrona mam a max snesitelna zatez udavana vyrobcem je 335W. Jinak je ten zdroj v pohode, uvazoval sem o prechodu na Chiefteca 410W, ale to nema vyznam... Jenom si dej bacha, aby to nebyla levnejsi verze ( v oznaceni ma pismeno "F", tusim celym jmenem je to Fortron FSP350-60PN(PF) ). Pak jsou jeste 2 verze - Fortron FSP350-60THN-P a Fortron FSP350-60THN-S - tam zalezi, jestli potrebujes vic napajecich konektoru pro SATA nebo PATA zarizeni...

BTW: sou tady odkazy na pocitadla, me treba vyslo, ze potrebuju 225W...
jessie.james
Začátečník
Začátečník

Ja chtel prave koupit toho Fortrona, na ktereho me upozornujes, ze jej nemam brat. V cem je Fortron FSP350-60PN(PF) horsi oproti tem bez PF v nazvu?
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Přeceňovaná potřebná "watáž"

Příspěvek od honny »

radekhulan píše:...
Musím souhlasit, když tu čtu, jak někteří nejmenovaní neustále a dokola píšou věci typu "k DFI nf4 LP je absolutní minimum 450W zdroj" nebo podobné, tak to vzdávám, protože je nepřesvědšíš. Nepopírám, že je třeba kvalitní zdroj, ale imho nemá pro jinou než vyloženě hodně nadprůměrnou sestavu smysl nic víc než třeba 410W Chieftec.

No flame & stay cool

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

mainid=1&fid=52&proid=212
jessie.james píše:Ja chtel prave koupit toho Fortrona, na ktereho me upozornujes, ze jej nemam brat. V cem je Fortron FSP350-60PN(PF) horsi oproti tem bez PF v nazvu?
Protoze ma jen 1 12V vetev, to je velkej nedostatek, je to ATX v1.3, takze to ma 20 pin konektor ( aspon myslim ) Tady je na nej link: http://www.fsp-group.com.tw/english/1_p ... &proid=367 a tady je link na ten, co mam ja, to je ATX2.01, coz je do novy sestavy takrka nutnostsh/1_product/2_detail.asp?mainid=1&fid=52&proid=212[/url]
jessie.james
Začátečník
Začátečník

tak jsem byl uz rozhodnuty pro toho Fortrona (FSP300-60THN-P ), jenze ted jsem nasel na netu tohle upozorneni. Hodil to nejaky tipek do diskuze k tomuto zdroji na czechcomputeru.

DEJTE POZOR, KAM JEJ KUPUJETE!!!
Tenhle zdroj je speciálně stavěný pro Pentium 4 procesory s grafickou kartou do PCI Expres slotu. Jak P4 CPU tak ten slot totiž vyžaduje odběr 12V a proto je v tomto zdroji dvojnásobně zvýšen, ale na úkor snížení 3,3V a 5V! Takže pokud máte AMD Athlon XP a grafickou kartu AGP (to vyžaduje 3,3V a 5V), tak vám tento zdroj nebude stačit! Bude se chovat jako 250W s tím, že budete mít zvýšen (oproti obyčejné 250W) odběr 12V, který nevyužijete. 12V je potřeba pouze pro HDD ke kterým stejně i potřebujete 5V. Pravda, jsou už i AMD CPU vyžadující 12V, ale to jsou jen ty nejnovější.

Tak ted jsem z toho uz totalne jelen. Uz jsem pro nej byl rozhodnuty a ted zase nevim, ktery koupit. Mam P4 a grafiku do AGP. Nebo je to blbost a nemam se ceho bat?
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

jessie.james píše:...
já myslim že to je jen celkem povedenej hoax :roll:
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

jessie.james píše:..........
300W neber vem min 350w
Ten týpek vyloženě objevil Ameriku, měl by si nafackovat. Ten zdroj je opravdu na stroje s PCI-e - proto taky má dvě 12V větve (specifikace ATX 12V v 2.x) Na starý sestavy kde jsou desky bez 4pin napájení procesoru je opravdu nevhodný. To je jako kupovat si letní pneumatiky na zimu a divit se že auto nesedí...
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
jessie.james
Začátečník
Začátečník

mam desku ASUS P5P800 http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28651
ma jak 24 pin ATX konektor, tak taky 4 pinove P4 napajeni, takze proto jsem z toho docela zmateny, jaky zdroj koupit. Vyresila by to redukce. Uz jsem byl rozhodnuty pro ten 350W Fortron FSP350-60THN-P, ale ta deska nema PCI-e, jak ten manik psal. Nechci davat 3000,- do Enermaxe, chtel bych se pohybovat kolem castky 1500,-.
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Můžeš být klidný, PCI-e není nutnost, důležité je že využiješ 2. větev 12V tj. napájení procesoru. 1. větev je na vše ostatní i na grafiku, už dávno není pravda že AGP grafika bere hlavně z +5V, záleží samozřejmě na konstrukci ale u 6600GT bude většina přes 12V. Na tvoji sestavu se ten zdroj dá vpohodě použít, jinak nemá cenu vzhledem k budoucnosti kupovat starší typ specifikace 1.3
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
jessie.james
Začátečník
Začátečník

uz jsem skoro rozhodnuty pro 400W zdroj Fortron 400W/LN/12fan/PFC/P4/24PIN, FSP400-60THN-P.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=29855

jen jsem kapanek nervozni z toho prispevku, co jsem psal o neco vise, jak ten manik z cc psal, ze na deskach bez PCI-e nepojede zdroj na plny vykon, protoze ma dve 12V vetve na ukor 3,3V a 5V vetve. Nejak mi to lezi v hlave. Nechci koupit zdroj, ktery mi pak nepojede jak ma.
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

jessie.james píše:uz jsem skoro rozhodnuty pro 400W zdroj Fortron 400W/LN/12fan/PFC/P4/24PIN, FSP400-60THN-P.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=29855
Klidně můžeš místo 1700 zaplatit 1000 Kč, a bude to pro tvoji sestavu ok, na 350W běžně letí i přetaktované 6800GT/X850 karty:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=30553
jessie.james
Začátečník
Začátečník

to radekhulan:

Tak jo, dam na tebe a vemu ten 350W. Taky si myslim, ze mi na tu moji sestavu (i pro mirnejsi taktovani) bude zcela dostacovat.

Jen jeste male ujisteni. Nebudou s nim problemy, jak jsem popisoval o neco vise? Myslim s tim nizsim vykonem diky absenci PCI-e slotu na me zakladovce? Osobne si myslim, ze by to melo slapat v pohode, ale odbornik v tomhle teda nejsem, tak proto se radeji nekolikrat ptam pro ujisteni.
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

jessie.james píše:Jen jeste male ujisteni. Nebudou s nim problemy, jak jsem popisoval o neco vise?
to je blbost, cituji: "maximálního výstupního proudu 22 A resp. 21 A na výstupech napěti +3.3 i +5 V", takže přes 20A na 3.3V/5V ti musí opravdu stačit, k tomu 10A+15A 12V větev :-)

Můžeš jít o do 20pin modelu (předpokládám, že s AGP / P4 478 máš 20 pin na desce), je navíc ještě mírně levnější:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=24692
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

jessie.james píše: Jen jeste male ujisteni. Nebudou s nim problemy, jak jsem popisoval o neco vise? Myslim s tim nizsim vykonem diky absenci PCI-e slotu na me zakladovce? Osobne si myslim, ze by to melo slapat v pohode, ale odbornik v tomhle teda nejsem, tak proto se radeji nekolikrat ptam pro ujisteni.
Proboha, jakej nižší výkon???
Zdroj má takovej výkon jakej má, dřív byla větší spotřeba PC komponent na 3,3V a 5V, dnes se to přesunulo hlavně na 12V, to je celý.
jessie.james
Začátečník
Začátečník

to Jaja:

tak dobra, diky moc. Ja se radeji zeptam 5x, abych pak nekoupil nejakou blbost, jako se mi to uz par krat stalo :)
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“