8RDA3+ a nezvladatelné FSB :-)

Pro procesory AMD Athlon, Athlon XP, Duron a Sempron.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

8RDA3+ a nezvladatelné FSB :-)

Příspěvek od Orbithek »

Zdravím.Osadil jsem do mého počítače nový zdroj Fortron...zapnu poč.,v biosu nastavím 10x200 FSB s tím že výsledná frekvence bude 2000Mhz.Při startu a a inicializaci zařízení (pamětí,HDD,CDROM atd.) se na obrazovce objeví frekvence 2000 MHz-jsem v klidu....Po nabootování do Win jsem ale překvapen,že jedu na 10x215 FSB=cca 2150 Mhz :o(testování v Prime95 v pohodě bez chyb) Neumím si to vysvětlit?! :( I když nastavím v biosu 15x133,tak ve Win to jede na nějakých 15x144 ! :o Na druhou stranu mě těší,že to jede v pohodě tak jak to jede....před výměnou zdroje,to tyhle věci nedělalo a jel jsem max. při 10x210 FSB...pozn. přehrání biosu nemá na to vliv... :) Díky za odpovědi
Apple Macbook Pro M3 Max - 16,2" Liquid Retina XDR lesklý 3456 × 2234 px, 120 Hz, RAM 48GB, Apple M3 MAX 40jádrová GPU, SSD 1000GB ,REPRO/ KRK Rokit 7G4 Mouse/Logitech MX Anywhere 3S Graphite, Klávesnice/ Logitech MX Keys Mini Minimalist Wireless Illuminated Keyboard, MONITOR/ 27" Apple Studio Display
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: 8RDA3+ a nezvladatelné FSB :-)

Příspěvek od Butch »

Orbithek píše:Zdravím.Osadil jsem do mého počítače nový zdroj Fortron...zapnu poč.,v biosu nastavím 10x200 FSB s tím že výsledná frekvence bude 2000Mhz.Při startu a a inicializaci zařízení (pamětí,HDD,CDROM atd.) se na obrazovce objeví frekvence 2000 MHz-jsem v klidu....Po nabootování do Win jsem ale překvapen,že jedu na 10x215 FSB=cca 2150 Mhz :o(testování v Prime95 v pohodě bez chyb) Neumím si to vysvětlit?! :( I když nastavím v biosu 15x133,tak ve Win to jede na nějakých 15x144 ! :o Na druhou stranu mě těší,že to jede v pohodě tak jak to jede....před výměnou zdroje,to tyhle věci nedělalo a jel jsem max. při 10x210 FSB...pozn. přehrání biosu nemá na to vliv... :) Díky za odpovědi
Někde v Biosu(pouze na některých MB) bývá nastavení systému na Auto, Optimal, Turbo

No když dám auto, tak jedu na 133, na optimal 134 a na turbo 135 fsb
(tohle vidím jen ve win)

Prostě optimal i turbo vždy přidá "něco" k nastavené frekvenci(tu samozřejmě můžu nastavit libovolně(100-230 Mhz)

Takže tohle může být i tvůj případ.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Lord
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lord »

jo Butch ma pravdu u 8RAD3+ nastav agresive nebo expert a je to
....ze by to byl MELOUN
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: 8RDA3+ a nezvladatelné FSB :-)

Příspěvek od Orbithek »

Butch píše:
Orbithek píše:Zdravím.Osadil jsem do mého počítače nový zdroj Fortron...zapnu poč.,v biosu nastavím 10x200 FSB s tím že výsledná frekvence bude 2000Mhz.Při startu a a inicializaci zařízení (pamětí,HDD,CDROM atd.) se na obrazovce objeví frekvence 2000 MHz-jsem v klidu....Po nabootování do Win jsem ale překvapen,že jedu na 10x215 FSB=cca 2150 Mhz :o(testování v Prime95 v pohodě bez chyb) Neumím si to vysvětlit?! :( I když nastavím v biosu 15x133,tak ve Win to jede na nějakých 15x144 ! :o Na druhou stranu mě těší,že to jede v pohodě tak jak to jede....před výměnou zdroje,to tyhle věci nedělalo a jel jsem max. při 10x210 FSB...pozn. přehrání biosu nemá na to vliv... :) Díky za odpovědi
Někde v Biosu(pouze na některých MB) bývá nastavení systému na Auto, Optimal, Turbo

No když dám auto, tak jedu na 133, na optimal 134 a na turbo 135 fsb
(tohle vidím jen ve win)

Prostě optimal i turbo vždy přidá "něco" k nastavené frekvenci(tu samozřejmě můžu nastavit libovolně(100-230 Mhz)

Takže tohle může být i tvůj případ.
Mám tam bohužel nastavené Expert..vše jsem si nastavil sám !!! Před výměnou toho zdroje to jelo normálně.... :( Jako by to vůbec na Expert či Agressive nereagovalo....zajímavé...
Apple Macbook Pro M3 Max - 16,2" Liquid Retina XDR lesklý 3456 × 2234 px, 120 Hz, RAM 48GB, Apple M3 MAX 40jádrová GPU, SSD 1000GB ,REPRO/ KRK Rokit 7G4 Mouse/Logitech MX Anywhere 3S Graphite, Klávesnice/ Logitech MX Keys Mini Minimalist Wireless Illuminated Keyboard, MONITOR/ 27" Apple Studio Display
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

CO ukazuje treba CPU-Z ? Je zmeneny nasobic nebo FSB ?
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

Jiri Drak píše:CO ukazuje treba CPU-Z ? Je zmeneny nasobic nebo FSB ?
Je změněná FSB..třeba Aida32 nebo Sandra ukazují FSB 215 (430) :o ..CPU-Z jsem nezkoušel...Prostě v biosu nastaveno 10x200FSB,a ve WIN se změní FSB na 215 což odpovídá těm 2150 MHz...Nikdy jsem s tím problémy neměl,jak jsem to nastavil tak to jelo...teď to začlo z ničeho nic blbnout
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Orbithek píše:Je změněná FSB..třeba Aida32 nebo Sandra ukazují FSB 215 (430) :o ..CPU-Z jsem nezkoušel...Prostě v biosu nastaveno 10x200FSB,a ve WIN se změní FSB na 215 což odpovídá těm 2150 MHz...Nikdy jsem s tím problémy neměl,jak jsem to nastavil tak to jelo...teď to začlo z ničeho nic blbnout
Zkus kouknout na to CPU-Z, to nacita FSB asi po 5 sekundach. Me treba na desce FSB stale kolisa mezi 205-210FSB, ale nikdy ne vic nez nastavim.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

Zkusím..ale napíšu to sem až zítra,nejsem doma...
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

CPU-Z

Příspěvek od Orbithek »

Orbithek píše:Zkusím..ale napíšu to sem až zítra,nejsem doma...
Tak jsem to vyzkoušel a ta FSB se takřka nemění. +- 0,2 Mhz....zkoušel jsem i různé násobiče při FSB 200 ,ale ve Win pořád FSB 215 :( Nejhorší teď,ale je že po CLear CMOS....už nejde uložit nasavení v Biosu, píše to ang. hlášku, že mám nejdříve uložit nastavení než vypnu počitač....ale když to nejde :evil: Tak to vypadá na reklamaci desky :roll:
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: CPU-Z

Příspěvek od JirkaH »

Orbithek píše:
Orbithek píše:Zkusím..ale napíšu to sem až zítra,nejsem doma...
Tak jsem to vyzkoušel a ta FSB se takřka nemění. +- 0,2 Mhz....zkoušel jsem i různé násobiče při FSB 200 ,ale ve Win pořád FSB 215 :( Nejhorší teď,ale je že po CLear CMOS....už nejde uložit nasavení v Biosu, píše to ang. hlášku, že mám nejdříve uložit nastavení než vypnu počitač....ale když to nejde :evil: Tak to vypadá na reklamaci desky :roll:
A co zkusit znovu flash biosu, při startu F2 a podstrčit disketu jen s biosem. Pokud by nefungovalo, tak klasická cesta s dosovskou boot disketou. Za pokus by to snad stálo.
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

JirkaH píše: A co zkusit znovu flash biosu, při startu F2 a podstrčit disketu jen s biosem. Pokud by nefungovalo, tak klasická cesta s dosovskou boot disketou. Za pokus by to snad stálo.
jj..to už jsem zkusil,potom se to uložilo úplně v pohodě...potom to chvilku běželo tak jak má,ale pouze do té doby než jsem vypl počítač...po zapnutí opět ta hláška,že CMOS se změnila nebo přetaktování selhalo a že mám uložit obsah paměti CMOS...nechal jsem teď počítač na dva dny ladem :) zapnu a zkusím to uložit,a hele už to jde....si to dělá co chce :evil:
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Jiri Drak píše: Zkus kouknout na to CPU-Z, to nacita FSB asi po 5 sekundach. Me treba na desce FSB stale kolisa mezi 205-210FSB, ale nikdy ne vic nez nastavim.
Tobě kolísá FSB ?? :? To je nějaký divný...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Wiruz »

je to pekne zapeklite, to je docela drastarna, ja bych zkusil nepretaktovat FSb, jestli i tak tam bude o 15MHz vice, a jestli jo tak bych ji sel reklamovat, ze mi taktuje procesor a co kdyby treba shorel :oops:
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
Obrázek
Obrázek
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

Wiruz píše:je to pekne zapeklite, to je docela drastarna, ja bych zkusil nepretaktovat FSb, jestli i tak tam bude o 15MHz vice, a jestli jo tak bych ji sel reklamovat, ze mi taktuje procesor a co kdyby treba shorel :oops:
I v nepřetaktovaném stavu čili FSB 133, to ve win nastavilo o 15 více :o
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Základní desku reklamovat!
Nemáš na základovky ňákou podezřelou smůlu?
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

JirkaH píše:Základní desku reklamovat!
Nemáš na základovky ňákou podezřelou smůlu?
Mám na ně smůlu..... :evil: Až to kiksne zase....budu ji reklamovat :wink: Dík
Odpovědět

Zpět na „Socket A a Slot A“