SOLTEK 75KAV (podpora UATA) a nový disk SATA ?????

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
prazakova
Nováček
Nováček

SOLTEK 75KAV (podpora UATA) a nový disk SATA ?????

Příspěvek od prazakova »

Mám dotaz. Mám starý počítač (MB SOLTEK 75KAV) + HDD 80 GB - jede to na UATA. Kdybych si chtěla koupit třeba 250 nebo 300 GB disk s rozhraním SATA (SATA II), půjde to zapojit, nebo budu potřebovat řadič. Je to vůbec reálné ? Díky moc za odpověď
Alena
Helstik
Začátečník
Začátečník

Re: SOLTEK 75KAV (podpora UATA) a nový disk SATA ?????

Příspěvek od Helstik »

prazakova píše:Mám dotaz. Mám starý počítač (MB SOLTEK 75KAV) + HDD 80 GB - jede to na UATA. Kdybych si chtěla koupit třeba 250 nebo 300 GB disk s rozhraním SATA (SATA II), půjde to zapojit, nebo budu potřebovat řadič. Je to vůbec reálné ? Díky moc za odpověď
Ahoj realne to je, ale POUZE s tim pridavnym radicem.Je to uz hodne stara deska a ta bohuzel nema SATA konektory takze jedine reseni pro tebe je koupit si k tomu radic.Dalsi vec je ta, ze rozdil mezi SATA1 SATA2 a PATA je jen teoreticky!!!V praxi zadny rozdil ale nepoznas.Takze bys mozna usetrila kdyby sis koupila nejaky 250G PATA disk a nemusis kupovat radic.

Musim te ale upozornit ze tak velky disk nemusi videt BIOS jelikoz uz je to starsi deska.Takze kdyby ti ho bios nenasel, tak bys musela fleshnout bios na desce a pak by to nemnel byt problem :wink:
Na druhou stranu kdyz si koupis i ten radic tak by nemnel nastat zadny problem, jelikoz radic ma svuj bios takze biosu v desce by se to tykat nemnelo.
Takze zalezi na tobe pro jakou variantu se rozhodnes.

Na ten SATA disk by ti stacil tenhle radic http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=23558 ale pozor NEPODPORUJE SATA2, takze kdyby sis koupila disk se SATA2 tak ti pojede na SATA1.
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“