LCD?

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Alekk
Začátečník
Začátečník

LCD?

Příspěvek od Alekk »

Má smysl kupovat LCD okolo 10000tis. nebo zůstat u CRT?
Barton2500+@3200+[11*220],EPOX 8RDA3+ rev.2.1 ,2xSegate SATA 80GB RAID-0,Western Digital 40GB,2x256MB DDR 400,PROLINK FX 5700,SB audigy2 PLATINIUM PRO,AOC 17K+.
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

zalezi na tom co potrebujes.. pokud to chces do kanclu na stul, tak za 10000 mas pohodovou 17, treba od Hansolu... pokud na tom chces delat nejaky narocny veci, obrazky, hry a buhvico jeste, tak zustan u CRT... i kdyz tam se zase budes vecne stvat s konvergenci, geometrii, pumpovanim... :wink:
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Maaa!!!
Zalezi vsak aj na aplikaciach ktore sa budu pouzivat!!!! Ak vsak chces skor velku plochu tak kup radcej 19" kvalitnejsie CRT 1280x1024 100Hz...

Ja som mal lacneho Benq 15" bol som snim spokojni....... az dovtedy kym ho neukradli z auta tesne pred reklamaciou!!!!

:o
Naposledy upravil(a) random dne ned 25. led 2004, 17:51, celkem upraveno 1 x.
Alekk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alekk »

No to je právě ono,hrát chci o tom žádná,ale třeba to pumpování mě sere a to tak že moc. :(
Barton2500+@3200+[11*220],EPOX 8RDA3+ rev.2.1 ,2xSegate SATA 80GB RAID-0,Western Digital 40GB,2x256MB DDR 400,PROLINK FX 5700,SB audigy2 PLATINIUM PRO,AOC 17K+.
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

Pumpovani je peknej gumac Este ze mi to nedela Mam totiz kvalitni monitor vod DeltaElectronics slisely ste vo nich uz negdo? Ale je dobrej vostrej a vobraz se ani nehne to je nejdulezitejsi 8 :razz:
Máte-li zájem o levnou laserovou operaci očí, přiložte bulvy k obrazovce
Tornquist
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tornquist »

Kdyz si na LCD priplatis, nebudes litovat. Ja mam EIZO a je to parada... CRT bych uz nechtel.
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Ja mam uz opet LCD tentoraz Benq FP567s................. a je naozaj super.....
teraz prestavam lutovat ze ten predosli nam ukradli.........

Na hry aj na pracu..... je super...... na filmy
A to naozaj za par korun.........
Denis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Denis »

Nevím člověče ,jestli LCD za 10.000,-Kč není škoda peněz.Já si také nedávno vybíral.Zkus tady ,třeba dostaneš nějakou inspiraci jako já.

http://www.xbitlabs.com/articles/other/ ... nse-5.html
Denis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Denis »

Ještě mě napadla jedna drobná rada.Počkej na Computer 3/04 ,vychází tuším 19.2.Má tam být megatest LCD.
Thrakath
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Thrakath »

Ja resil problem noveho monitoru nedavno, moje 7 let stara 15ctka uz ztracela jas,tak jsem se nakonec i pres vsechny vyhrady znamych rozhod pro 17" TFT od Eiza (L557) a jsem maximalne spokojen.
Kdybych chtel neco kolem 10k tak bych se ale asi byl nucen spokojit s 17-19" CRT nebo s 15"TFT (lcd monitory maji vzdycky o neco vetsi uhlopricku nez crt kolegove)
AI
Nováček
Nováček

Příspěvek od AI »

Já mám 17" CRT EIZO T566 za 12.000,- Můžu tě ujistit,že parametry,jako má toto CRT nemá žádné podobné LCD. Pro srovnání ti ukážu parametry 15" LCD,které vyhrálo ve velkém srovnávacím testu v časopise Computer.

EIZO T566 CRT

svítivost 400/cdm2
kontrastní poměr 600:1
doba odezvy pod 10ms

LCD Samsung SyncMaster 152MP

svítivost 270 cd/m2
kontrastní poměr 450:1
doba odezvy 16 ms

Cena CRT je 12.000,- Cena LCD je 19.678,-

Co se týče podání barev,tak běžné LCD panely zatím nedosahují tak kvalitního podání barevného spektra jako CRT. Vyjímkou jsou speciální grafické LCD Eizo Color Graphic,které jsou nedostižné. Ovšem doba odezvy u nich činí 40ms a cenou jsou mimo dosah běžného uživatele.
Některé LCD panely,aby dosáhli rychlosti 16 ms sníží u svých LCD rozsah barevného spektra. Takže LCD panel s 25 ms bude mítí věrnější podání barev než LCD s 16 ms. To ovšem neplatí u všech LCD. To,že LCD má dobu odezvy 16 ms ještě nezaručuje,že hry budou plynulé,¨. Každý výrobce si dobu odezvy testuje po svém a ve finále to tak také vypadá. Například výtězný LCD panel má dobu odezvy 16 ms ,ale v praxi ji redaktoři označili jako průměrnou. Naopak Sony SDM X53 má odezvu 25 ms a v praxi je označovaná jako velmi rychlá. Akční hry LCD zvládají v pohodě,ale podívej se na hry typu Sim City nebo Warcraft. Tam je to trošku jiné.
Co se týče tvé obavy o pumpování obrazu,tak mé CRT EIZO ho nezná. Rád ti to i předvedu v praxi a myslím,že až vedle sebe uvidíš CRT EIZO a LCD LG Flatron L1710B,tak ti bude vše jasné.
Jestliže jsi náruživý hráč,tak vol kvalitní CRT.
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Samsung 152MP je 15" LCD s TV tunerem, tak nechapu proc si ho vybiras pro srovnani k tvemu 17" monitoru. Kazdopadne dneska koupis kvalitni 17" LCD za cca +/- 15k (i kdyz to nebude eizo, ale ty stejne nejsou na hry kvuli odezve moc vhodne). Pokud nejsi profik v oblasti zpracovani obrazu, tak ti podani barev na LCD staci. Obraz ve 2D ma LCD vzdy lepsi a ostrejsi nez CRT, navic ma 17"LCD zobrazovaci plochu nekde mezi 17" as 19" CRT. Proste LCD i CRT maji sve pro i proti a kazdy musi sam zvazit co je pro nej lepsi. Ja mel k prechodu na LCD ale predevsim jinej duvod a to jsou oci, ktere mam jen jedny a po mnoha letech koukani do CRT monitoru (i kdyz celkem kvalitnich) si uz uzili svoje.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
AI
Nováček
Nováček

Příspěvek od AI »

15" LCD má přibližně stejnou plochu jako 17" CRT. To je snad jasné.
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

AI píše:15" LCD má přibližně stejnou plochu jako 17" CRT. To je snad jasné.
Ano to mas absolutní pravdu - prave proto asi Jiri Drak poukazoval, proc si vybral na srovnani drahy model s tunerem, kdyz za stejnou cenu jako si ty koupil tvé CRT dnes poridis kvalitni 15"LCD....
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

AI
Nováček
Nováček

Příspěvek od AI »

Když jde o srovnání kvalit obrazu,tak je jedno jestli si vybereš pro srovnání toto LCD nebo jiné kvalitní. Když se podíváte na jiné kvalitní 15" LCD,tak ho máte za cenu kolem 14.000,- až 15.000,-. A mají snad tato LCD svítivost 400 cd/m2,kontrastní poměr 600:1,odezvu při 100 Hz u CRT pod 10 ms? Druhá výhoda spočívá ve snadné podpoře velkého počtu rozlišení. U CRT je možné použít i jiná rozlišení bez degradace ostrosti,ke které dochází při přepočítávání u LCD. Nebo je nějaký model LCD za 12.000 tak kvalitní? Výhody LCD má a dost velké,to já vím. Jenže já si na svém CRT zahraji hru v rozlišení 1280x1024 při 90Hz s naprosto ostrým obrazem. LCD za 15.000 mi toto neumožní.
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

AI píše:Když jde o srovnání kvalit obrazu,tak je jedno jestli si vybereš pro srovnání toto LCD nebo jiné kvalitní. Když se podíváte na jiné kvalitní 15" LCD,tak ho máte za cenu kolem 14.000,- až 15.000,-. A mají snad tato LCD svítivost 400 cd/m2,kontrastní poměr 600:1,odezvu při 100 Hz u CRT pod 10 ms? Druhá výhoda spočívá ve snadné podpoře velkého počtu rozlišení. U CRT je možné použít i jiná rozlišení bez degradace ostrosti,ke které dochází při přepočítávání u LCD. Nebo je nějaký model LCD za 12.000 tak kvalitní? Výhody LCD má a dost velké,to já vím. Jenže já si na svém CRT zahraji hru v rozlišení 1280x1024 při 90Hz s naprosto ostrým obrazem. LCD za 15.000 mi toto neumožní.
Nema smysl porovnavat parametry CRT a LCD, kdyz se jedna o uplne jinou technologii zobrazovani. Ja pouzivam 95% casu u PC (vc. hrani her) rozliseni 1280x1024/60Hz a zadny CRT monitor mi takovy obraz neposkytne. Mel jsem driv 19" monitor 1280x1024/100Hz, ale uz bych zpatky nemenil.
Navic si trochu zaspal dobu, ceny 15" LCD jsou dnes trochu jinde a za 15k si koupis kvalitni 17" LCD z DVI.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
Suleky
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suleky »

2AI
imho vyhody LCD technologie prevazuji nad CRT
cena je samo vyssi, ale zase spotrebujes min eletriny a mel by ti dyl vydrzet atd.........
jen blazen (nebo profesionalni grafik) dneska kupuje CRT
It's free software and it gives you freedom!
AI
Nováček
Nováček

Příspěvek od AI »

Ano,výhody převažují,to já také tvrdím,ale jsou to výhody tak důležité pro hráče? O tom je řeč. Dlouhá životnost,naprosto stabilní a ostrý obraz, vzhled a váha,úspora energie. Dnes už jsou speciální LCD pro grafiku /Color Graphic/,která mají brilantní podání barev. Takové podání barevného spektra zatím obyčejné LCD nedosahují ale, kvalití CRT ano.
Dále mě u LCD štve pouze podpora jednoho rozlišení. Jiná rozlišení,než ta nativní jsou už méně ostrá. Jak jsem uvedl,zahrát si na 17" LCD hru,která podporuje pouze rozlišení 800x600 /Posel smrti,Diablo/ je frustrující,protože ve svém PC můžete míti grafiku s brilantním obrazem a stejně si o kvalitním obraze můžete nechat zdát. To samé je,že na 17 " LCD si těžko zahrajete hru v rozlišení 1600x1200. A proč nevyužít tohoto rozlišení,když vám to 19 CRT,grafická karta a hra dovolují.Jinak se mi zdá,že na profesionálních soutěží v pc hrách se stále používají CRT.
Ale jo,budoucnost je v LCD,ale jak jsem napsal v jiném článku,kdybych měl peníze na 19 " CRT EIZO /20 000,-/ o LCD bych ani nezavadil.
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Suleky píše:a mel by ti dyl vydrzet atd.........
no nevím, právě z té životnosti mám co se týče LCD panelů strach, jak dlouho bude obraz takový jako při koupi? Ví to už někdo?
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Slezman(CZE) píše:
Suleky píše:a mel by ti dyl vydrzet atd.........
no nevím, právě z té životnosti mám co se týče LCD panelů strach, jak dlouho bude obraz takový jako při koupi? Ví to už někdo?
No to jeste neni tak proveřený životem,ale melo by to byt 50 000hodin než dojde ke zhoršení... u CRT je to 20 000 hodin. Jediny co se u LCD "ochodí" je podsvicení (lampa)
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“