Freezer 64 Pro na socket A :)

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
$luk
Začátečník
Začátečník

Freezer 64 Pro na socket A :)

Příspěvek od $luk »

Nazdar, chtěl bych se pochlubit :oops: mojí verzí spony pro instalaci Freezeru 64 Pro na socket A. Zatím jenom tento obrázek...
Obrázek
...páč nemám moc času, přes víkend sem snad hodím link na nějakou galerii fotek (s patřičným komentářem 8-))+ výkres (pro ty, kteří se nechají inspirovat :wink:) a snad už i nějaké teploty, Zatím to vypadá, že na +-1700 otáček nepůjde teplota přes 48°. Ještě ho trochu zpomalím, předpokládám, že tak kolem 1300 rpm by mohl být dostatečně tichý.
Akorát mi nějak hapruje sledování otáček ve Speedfanu, na kartě Souhrn je vše v pořádku, ale na grafu to ukazuje nějaké nesmysly :?. Musím prověřit můj zbastlený snižovač napětí :)
Petsa
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petsa »

vypada to zajimave a i tak ze sis s nim dost vyhral.. ale pri tech predmeznych teplotach to cele postrada smysl.. mel jsem stejne CPU vyssi napeti 1,75V a 2,2GHz a teplota skakala na beznym chladici s medenym jadrem a bastlem na 120mm vetrak kolem 52C burn (tez velice tiche)

takze prace pekna ale prijde mi zbytecna.. cekal bych ze se to uchladi pasivne.. protoze ten chladim mi ted chladi Optreona 2,8G na 1,6V a burn tez mezi 48-50C no uvidime az budes vedet presne teploty
CPU: Opteron 144, MB:Epox 9NPA Ultra, RAM PQI 2x256 CL2,5 VGA: Saphire X800GTO, HDD:WD 160GB 7200ot/8MB PATA, DVD-RW: koupim, Monitor:LiteOn 17"
NTB: Fujitsu-Siemens ultra E6570 PIII 750MHz, 256RAM, 14,2" LCD, 20GB disk, ATI XRage 16MB, Baterka 2h
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Hezký, ale do děr na desce by to bylo lepší... Jako to má .::Richmond::.

Obrázek
Obrázek

http://forum.pctuning.cz/gallery/thumbn ... ?album=762

Taky nad tím uvažuju. :roll:

// jasný, pokud nemáš v desce díry tak to jinak nejde :)

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Coololooser »

honny: ale on tam ty diry nema (pokud vidim spravne)

btw: zajimalo by me jak to tam davas/uchycujes? to muze byt trosicku slozity ne?
0118 999 881 999 119 7253
Lubitel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubitel »

tesim sa na dalsie foto, lebo prave navrhujem nieco na moj blok tiez na socket A.

Len ma znepokojuje, ze tam nevidim ziadne pruzenie.
kym to slape, tak je dobre
ked to zhory, je to v hajzli
$luk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od $luk »

Díry v desce opravdu nemám, jinak bych je určitě využil - bylo by to mnohem jednodušší. Pasivní režim určitě vyzkouším. Teď mám otáčky na -+1250, a teplota je téměř stejná jako při 1700. Možná až se trochu vytemperuje pasta, bude to ještě o nějaký ten stupínek lepší.
Při montáži jsem musel vyndat desku, abych mohl udělat fotky :roll:...neee, jinak bych to tam asi nedostal - vychází to fakt na milimetr - musel jsem trošku odehnout jeden kondík...
Způsob montáže není nijak složitý, až nahodím další fotky, bude to hned jasné. Prostě ten prostřední kus vsunu mezi heatpipky, nasadím plíšky, vycentruju a trošku utáhnu šroubek. :)
Ty nesmyslné údaje ve speedfanu způsobil špatný kontakt v tom bastl-regulátoru :oops: , už je to v pořádku.
A o smyslu této změny nepochybuju, zatím šly teploty o cca 10°C dolů, a to při nižší hlučnosti. :up: I když můj "nový" disk Quantum trošku chrochtá...
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

o tom disku nepochybuji...jsem hrdym majitelem jednoho...je v supliku urvanek :lol:
$luk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od $luk »

Tady máte link na tu galerii. Je tam 20 fotek + výkres, popisky jsou o ničem :). Lepší bude, když odpovím na případné konktrétní dotazy.
Ještě přidávám link na video z 3DS MAX (720 kB DivX), na tomhle modelu jsem se ujistil o správnosti rozměrů.
Zde je link na PDF od AMD, kde jsou rozměry socketu A, které jsem použil při návrhu.
To je zatím vše, čekám na vaše názory.
BioHazardus
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BioHazardus »

pekna prace mozna si taky pohraju ale jelikoz mam na desce diry tak to bude jednodusi :)
Kraki
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kraki »

pekny :up: , ale zda se mi, ze kdyz je pak ten chladic ve vodorovne poloze, tak musi jadro procaku celkem trpet. z tech fotek, jak jsem se dival, cely ten chladic akorat drzi na jadre a je akorat pritlacen sroubem. ja taky premysim ze nejak nahodim asi toho freezera misto urvaneho box chladice, ale tohle bych neriskoval.
CPU: Athlon XP Barton 2500+ BOX@2000MHz|MB: MSI KT6 Delta-FISR|RAM: 2x512MB DDR400|VGA: MSI NX6600-VTD128 Diamond@GT|HDD: Seagate 60+8.5GB, Maxtor 30GB|DVD: Toshiba SD-R5372|Monitor: ADI E75|Dalsi: Audigy2PEX + Genius 5.1HT, Logite MX1000, APC CyberFort 500
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Pekne ale u techto uchyceni mam strach aby se chladic nenaklonil ne neposkodil tak CPU. Prece to je jen vaha a drzi na 1 malem bode. Taky by mne zajimalo kde vsichni bejete ty medene bloky.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
$luk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od $luk »

Taky jsem měl trochu strach, abych nepoškodil jádro - hlavně neulomil rožek při instalaci. :shock: Ale při troše opatrnosti to nebyl problém. Pokud jde o zatížení jádra, myslím, že v tomto případě mu trochu větší tlak vůbec nevadí, když má někdo blok vodníka přes díry v desce a dotáhne šrouby, může být tlak klidně větší, takže je to celé zase jenom o opatrnosti. Akorát si musím dávat pozor při manipulaci s casem (ale to jsem dělal vždycky :wink:), ty 3 packy na socketu by asi nějaký vetší nárůst tahu nezvládly.

2 Woyta: ten kousek měděné pásoviny mám od přítele mojí mamky, pracoval kdysi v nějaké firmě kde dělají rozvaděče pro dost vysoké proudy a má tam z té doby nějaké kontakty. Nechal mi to ustřihnou přesně na správnou délku. Jinak výkupna kovů to jistí.

Ještě bych mohl upřesnit teploty: v klidu 37°, při zatížení jdou až k 50°. Může se to zdát jako dost vysoká teplota, ovšem v case mám kromě Freezera na 1200rpm jen 1 Nexus na 800 a dvanáctku ve zdroji, která je neslyšná. Takže je to super tichoučké. Přesněji - jak už jsem psal - přeřve to disk Quantum Fireball. Takže slyším jenom disk(y), a s tím brzy taky něco udělám (asi koupím samsunga).

// taky jsem použil silikonovou pastu AC, která už má nejlepší léta za sebou...časem zkusím AC silver nebo ceramique.
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

OT: Ma velky vliv to odhlucneni tim kobercem (nebo co to je.. :roll: ) na hluk PC?

//edit: jinak myslim ze by se uchyceni toho Freezera dalo udelat i pomoci klasicke spony na s. A z nejakeho streho chladice.. Samozrejme by bylo nejdrive nutne tu sponu upravit..
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

bohuzel moc ne..mel sem to ve starym pc...lepsi utlum maji ty spesl tlumici materialy...
$luk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od $luk »

Moc velký vliv to nemá (pokud není case "papírový"), ale když už odhlučnit, tak pořádně. :wink:
Je to zátěžový koberec s gumou vespod,
Obrázek
ve srovnání s odhlučňovacími hmotami pro PC směšná cena.

A uchycení jsem zkoušel s různými sponami, ale nějak to nechtělo držet (ten Freezer není nejlehčí).
$luk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od $luk »

Asi to nikoho nebude zajímat, ale pro pořádek...zjistil jsem, že autorem předlohy výkresu je zřejmě pan PCborec, tak doufám, že se na mě nebude zlobit :oops:.
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

tak sem se taky přidal...

http://imagepolis.com/images/20070109339739571.jpg

postup sepíšu s finální verzí...

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Odpovědět