Tichý starší počítač

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
multimotyl
Nováček
Nováček

Tichý starší počítač

Příspěvek od multimotyl »

Dobrý den, potřeboval bych co nejvíce stišit starší počítač (Athlon na 1Ghz). Potřebuju aby fungoval v místnosti kde se spí téměř nonstop. Grafiku mám chlazenou pasivně, zdroj slyšet téměř není, ale procesor řve jak na lesy.

Dá se doporučit nějaký pasiv do socketu A, který se tam vejde? Asi 3cm od procesoru je už zdroj, takže scythe Ninja ani Sonic Tower se tam asi nevejdou. Klidně do toho nainvestuju i 2000, ale jen abych to neslyšel. Díky moc!
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Stary 1GHz procesor by nemel nijak zvlaste moc topit. Hadam ze tam mate puvodni boxovany chladic s ventilatorkem 6*6 ktery je pricinou vaseho problemu.
Podle mne by mohlo stacit vymenit ten ventilatorek za nejakou tichou 8*8 treba od Artic cooloing. Pripadne Arctic Cooling Copper Silent 2 (obr) by se snizenymi otackami by vam mohl dobre poslouzit poslouzit. Dela se ve 3 variantach. Termoregulace/ manualni regulace / pevne otacky. U vaseho PC nema cenu investovat do nejake ho draheho chladice.

Obrázek
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Re: Tichý starší počítač

Příspěvek od NobodyLovesMe »

multimotyl píše:Dobrý den, potřeboval bych co nejvíce stišit starší počítač (Athlon na 1Ghz). Potřebuju aby fungoval v místnosti kde se spí téměř nonstop. Grafiku mám chlazenou pasivně, zdroj slyšet téměř není, ale procesor řve jak na lesy.

Dá se doporučit nějaký pasiv do socketu A, který se tam vejde? Asi 3cm od procesoru je už zdroj, takže scythe Ninja ani Sonic Tower se tam asi nevejdou. Klidně do toho nainvestuju i 2000, ale jen abych to neslyšel. Díky moc!
No pokud je to Athlon Thunderbird,jako že asi jo,tak ten topí jak svině...tam s pasivem asi neobstojíš...tiché,účinné a jednoduché řešení by mohlo být toto:
http://www.czechcomputer.cz/product_doc ... 132E1.html
ovšem je bez ventilátoru,takže bych na to hodil Arctic Fan 3,ještě bych koupil nějaký hardwarový regulátor otáček.,až ztišíš to cpu,tak zase zjistíš,že ti řve zdroj...takže tam radši dva pomaloběžné větráky,jeden ve skříni,který ti bude foukat přímo na chladič zdroje a druhý na výstup zdroje,veškeré mřížky doporučuju odstranit.,popřípadě vyřezat...takhle to maximálně ztišíš...
NeMeM9aA
Začátečník
Začátečník

Re: Tichý starší počítač

Příspěvek od NeMeM9aA »

Problem je hlavne v miste predpokladam. Instaloval jsem do 2 beden, kde je zdroj nad socketem (EC a morex) chladak arctic cooling slim silent pro TC. Je celkem tichy ale hlavne jeho rozmery jsou 89x82x61 (vcetne vetraku). (jinak dalsi udaje - fan 80x80x26, 1400-2800rpm (udrzuje teplotu maximalne na 55C) hluk udajne 12-27dB.) Na jednom z tech kompu to chladi durona 1300, coz pece mozna vic, nez ten tvuj athlon.

//edit: jeste dalsi moznost je dat poradny pasiv a zbastlit chlazeni zdroje a pasivu CPU jednim vetrakem.
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

za 1000 sezenes starsiho chiefa DX-01 a za 600 na to dej nejaky arctic a mas vyhrano ;) A mas to do 1600 ;)
multimotyl
Nováček
Nováček

Re: Tichý... boční profil PrimeCooler PC-HC II

NobodyLovesMe píše:No pokud je to Athlon Thunderbird,jako že asi jo,tak ten topí jak svině...
No to asi jo, moc se v tom nevyznám.

Každopádně jsem našel chladič PrimeCooler PC-HC III+ HyperCool. Jen mám hned vedle socketu 3 docela vysoké kondenzátory a nevím, jestli se mi tam vejde. Nevíte někdo o nějaké fotce tohoto macka z čistého profilu? Na svethardvare jsem našel toto: http://www.svethardware.cz/sh/media.nsf ... 05_big.jpg ,ale to není pro mé účely dost použitelné. Díky moc!
multimotyl
Nováček
Nováček

Anebo.... Thermalright XP 120 Multiple Heatpipe

Nedalo mi to a ještě jsem se koukl co je k mání a tohle by bylo pro mě akorát. Jen nevím, jestli to tam namontuju - prostor na sice je, ale mám Socket A. Mlhavě si vzpomínám, že pokud mám kolem socketu na desce 4 díry, tak se tam dají namontovat i novější chladiče, které Socket A nepodporují.

http://casemodding.cz/index.php?pg=detail&co=1023&kat=2

Možná vám přijdu být jako blázen, ale já si na tom tichu vážně zakládám a ideální by bylo, kdyby se kromě zdroje v case nic netočilo. To bych asi chrochtal blahem. Navíc tenhle pasiv má myslím dost velkou rezervu na to aby uchladil i procesory co přijdou za rok nebo dva.
Mossad
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mossad »

12cm vetrak co ma 700otacek taky neuslis takze ja bych na tvym miste nehrotil investicema... btw co tam mas za zdroj ted? prodavaj se i pasivni zdroje ale sou kapku drazsi a nemaj moc wykonu nicmene na ten hrobisek by ti stacil...

Zdroj

Chladitko
ma to sice psanych 2300 rpm ale ja bych to prohnal nakym regulovatkem a na 1000 otacek by to to 1Ghz topeni melo uchladit...

Chladitko
tohle je tissi a jistejsi ;] a na tech 1400 otacek zadnej hluk nebude pokud mas bednu zavrenou...

jinak co se toho XP120 tyka , vykone procesory pasivne neuchladi uz dnes, natoz za 2 roky, ale vyzarene teplo by se do budoucna psise melo snizit nez zvysovat... [/url]

..PC::Asus P8Z77-I Dx :: G2130 :: 8GB :: WD 0.32TB :: WD 1TB :: Intel HD :: Eizo 2333BK ::
DTR::Asus G73jh :: i7 720 :: 8GB :: SSD 0.064TB :: SGH 0.5TB :: Mobility HD 5870 ::

Gygabite - ©Hlupak
NeMeM9aA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NeMeM9aA »

ciste pasivne to uchladis, pouze pokud poresis pruchod vzduchu okolo toho pasivu. IMHO by nejlepsi by byl jeden vetrak - nejlepe 120mm a to mezi zdrojem a pasivem. Jde o to jak presne mas umisteny zdroj. V tomhle pripade bys to musel tak trochu ubastlit.
lord Morpheus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lord Morpheus »

za 2000 sezenes i novej daleko lepsi procesor... takze s*at se ze starym athlonem a jeho chalzenim no nevim... ale myslim ze by docela poslouzilo vodni chalzeni (ted presne nevim jaka firma tenhle typ dela), ale je to za slusnou cenu vymenik vetrak a blok... to by melo poblem vyresit
SOLAR PRISONbude brzy
multimotyl
Nováček
Nováček

NeMeM9aA píše:ciste pasivne to uchladis, pouze pokud poresis pruchod vzduchu okolo toho pasivu.
Právě že mám tak vychytanou case, že 12cm větrák ze zdroje by byl cca 2 cm od toho pasivu a sál by vzduch ven. Zdroj je tam totiž na výšku a procesor vedle něj. To by mohlo myslí být dostačující ne? Jde mi hlavně o tu montáž, jak to tam dostat. Kdyby to nešlo, tak bych použil ten hypercool III+

Ad lord Morpheus:
Vím, že nový procák do Socket A není nijak drahý, ale mě nejde moc o výkon. Doteď mi počítač bez problémů sloužil na to na co má a myslím, že bude v klídku dál. Každopádně Athlony do socket A se ještě nějaký ten měsíc budou prodávat a v bazarech budou asi ještě docela dlouho.
NeMeM9aA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NeMeM9aA »

multimotyl píše: Právě že mám tak vychytanou case, že 12cm větrák ze zdroje by byl cca 2 cm od toho pasivu a sál by vzduch ven. Zdroj je tam totiž na výšku a procesor vedle něj. To by mohlo myslí být dostačující ne? Jde mi hlavně o tu montáž, jak to tam dostat. Kdyby to nešlo, tak bych použil ten hypercool III+

Ad lord Morpheus:
Vím, že nový procák do Socket A není nijak drahý, ale mě nejde moc o výkon. Doteď mi počítač bez problémů sloužil na to na co má a myslím, že bude v klídku dál. Každopádně Athlony do socket A se ještě nějaký ten měsíc budou prodávat a v bazarech budou asi ještě docela dlouho.
Tak v tom pripade by to melo stacit. Pripadne muzes namontovat vetrak vne zdoje a tim by se ty 2 cm eliminovaly a bylo by to bez chyby. Jinak ten hypercool je spatny v tom, ze nasava vzduch, takze by se tam pral s vetrakem ze zdroje --> neni uplne vhodne.

Mozna toto - http://casemodding.cz/index.php?pg=deta ... 064&kat=96 - je to na Socket A. Otazka jestli se to tam natlaci na vysku - 7.5cm - zase by to mohlo byt dos blizko zdroji :). (nemam s tim osobni zkusenost)
multimotyl
Nováček
Nováček

Otočit větrák

No a co kdybych otočil větrák ve zdroji aby foukal dovnitř nebo na procáku aby foukal ven. To je asi neschůdná cesta že?[/quote]
NeMeM9aA
Začátečník
Začátečník

Re: Otočit větrák

Příspěvek od NeMeM9aA »

multimotyl píše:No a co kdybych otočil větrák ve zdroji aby foukal dovnitř nebo na procáku aby foukal ven. To je asi neschůdná cesta že?
[/quote]
Moznost to taky je. Takhle fungovaly nektere zdroje na prvnich pentiich - ofukovaly pasiv na CPU - akorat to potom chce vyresit odvod tepla z case - idealne vyhodit vrchni dil case, nebo aspon odendat zaslepky na 5a1/4" pozicich.
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“