/* Upraveno - viz dole */
Nevíte o nějaké datově nenáročné distribuci Linuxu (do 150mb)?
Potřebuji, aby pro ni existoval grafický a 3D editor zdarma.
Dále potřebuji textový editor zvýrazňující syntaxi, internetový prohlížeč (Firefox), Apache v nějaké vysoké verzi s PHP.
A samozřejmě mp3 přehrávač.
---U staršího Mandraku jsem neměl ovladače zvuku a grafiky---
Distribuce by tedy neměla mí potíže s čestinou a ovladači.
Linux jádro ke stažení
- David Kolibáč
- Začátečník

-
Linux jádro ke stažení
Naposledy upravil(a) David Kolibáč dne pát 24. bře 2006, 14:49, celkem upraveno 3 x.
Banda kreténů tu je. Všude.
- seuss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: MiniLinux
to bohuzel nevim, ale neexistuje nejakej software jako treba nLite na wokna?David Kolibáč píše:Nevíte o nějaké datově nenáročné distribuci Linuxu (do 150mb)?
Potřebuji, aby pro ni existoval grafický a 3D editor zdarma.
Dále potřebuji textový editor zvýrazňující syntaxi, internetový prohlížeč (Firefox), Apache v nějaké vysoké verzi s PHP.
A samozřejmě mp3 přehrávač.
---U staršího Mandraku jsem neměl ovladače zvuku a grafiky---
Distribuce by tedy neměla mí potíže s čestinou a ovladači.
1. PChomemade cpu AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3800+ (2009MHz) non OC, mb Epox 9NPA+Ultra-nForce4 Ultra s939, gpu Gainward BLISS 7600GS PCX 512MB DD Silent FX pci-e , ram 2*1024 MB A-Data, hdd 250 GB Maxtor sata + 320 GB Seagette sata II + 20 GB Western Digital (gnu testing), dvd DVD-R/RW: LG GSA-4120B, zdroj ZM-400HP 400W, crt 17´Compaq V710. + LCD os Win XP SP3 Professional 2.Notebook: HP Pavilion tx2000 tablet PC, cpu AMD Turion 64 X2 Dual Core TL-66 2.3GHz, ram 2GB DDR2, gpu nVidia GeForce Go 6150, hdd 250GB, lcd 12.1" WXGA touchscreen display (1280x800 resolution) os Ubuntu Karmic Koala 9.10 Kernelem 2.6.31-19, Gnome 2.28.1 + (virtualizace XP SP2) &dual boot& Windows Vista Home SP1
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
U Linuxu se to dělá jinak. Tam se neodebírá z celku, jako u Windows, ale přidává od nuly.
Tzn. nějaká source-based distribuce, jako třeba Gentoo, by měla být schopná se nechat připravit speciálně na míru potřebám uživatele. Není to nereálný, ale 150 MB je šíleně málo. Kdyby byl limit třeba 500 MB (aby se to vešlo na 512 MB flashdisk), to pak jo, ale 150 MB, to je tak na router, ne na pracovní stanici s 2D a 3D grafikou. Možná by to šlo dostat do 300 MB, ale do 150ti fakt ne. Tolik skoro zaberou jen ty aplikace. Na co to chceš tak malý ?
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou

Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
- next_ghost
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Když se použije CLOOP, tak se dá vejít i do menší velikosti. DSL má 50MB a je to celkem slušná distribuce (až na to, že neumí češtinu). A i tak bych ten DSL co mam na flashce vočesal (třeba Beaver, FLWriter a další ptákovinky vůbec nepotřebuju) a nacpal do základního balíku GCC a GVIM, který jinak musim používat jako externí moduly, který žerou RAMdisk...TomV píše:U Linuxu se to dělá jinak. Tam se neodebírá z celku, jako u Windows, ale přidává od nuly.Tzn. nějaká source-based distribuce, jako třeba Gentoo, by měla být schopná se nechat připravit speciálně na míru potřebám uživatele. Není to nereálný, ale 150 MB je šíleně málo. Kdyby byl limit třeba 500 MB (aby se to vešlo na 512 MB flashdisk), to pak jo, ale 150 MB, to je tak na router, ne na pracovní stanici s 2D a 3D grafikou. Možná by to šlo dostat do 300 MB, ale do 150ti fakt ne. Tolik skoro zaberou jen ty aplikace. Na co to chceš tak malý ?
Jinak z Gentoo se to bude dělat celkem dobře, do speciálního adresáře pro to LiveUSB se emergne základní balík nástrojů (BusyBox, KDrive, konfigurace a další věci), zkonfiguruje, zabalí se to do CLOOP souboru, zkopíruje se to na flashku, na tu se eště plácne kernel, initramdisk, cvakne se syslinuxem a je vlastně hotovo. Na CD je postup podobnej, jenom se nic nekopíruje, všechno se to zabalí do ISO image, ten se cvakne isolinuxem a vypálí.
- David Kolibáč
- Začátečník

-
Znovu
Kdysi jsem byl okouzlen Linuxem, chtěl jsem na něj totálně přejít:
Přečetl jsem si cosi od Satrapy.
Loni na podzim jsem testoval starší Mandrake - nefungovaly mi ovladače grafiky a zvuku, takže jsem to oddělal... a zůstalo mi LILO, kterého se asi nezbavím.
Nedávno jsem si pořídil DSL, ale nevyhovoval mi (bylo to divné).
Potom jsem si pořídil liveCD Gentoo - Saxanu, ale pár věcí mi nejelo. Linux KDE se mi opravdu zalíbil, už v něm umím i pár věcí (třeba instalovat).
Nyní bych si rád pořídil nějakou oholenou distribuci, asi Gentoo, která by měla jen jádro s KDE, možná ovladače a žádné aplikace (ty bych si přidal dodatečně).
Nechci stahovat velké objemy dat a kompilovat (nerozumím tomu).
Linux chci na PC, které není připojené na Internet, což poněkud komplikuje situaci.
Chtěl bych jenom pracovat, což mi Windows svými sra*kami znesnadňují.
Aplikace bych si doinstaloval dodatečně, v zásadě potřebuji něco na tvorbu webu (Firefox, Apache, PHP, MySQL, NVU, něco jako PSPad ve Win a grafický editor podobný Photoshopu - asi Gimp), dále potřebuji C++ kompilátor, 3d grafický editor, OpenOffice, něco na PDF, hudební přehrávač/nahrávač/konvertor a pár jednodušších her.
Loni na podzim jsem testoval starší Mandrake - nefungovaly mi ovladače grafiky a zvuku, takže jsem to oddělal... a zůstalo mi LILO, kterého se asi nezbavím.
Potom jsem si pořídil liveCD Gentoo - Saxanu, ale pár věcí mi nejelo. Linux KDE se mi opravdu zalíbil, už v něm umím i pár věcí (třeba instalovat).
Nyní bych si rád pořídil nějakou oholenou distribuci, asi Gentoo, která by měla jen jádro s KDE, možná ovladače a žádné aplikace (ty bych si přidal dodatečně).
Linux chci na PC, které není připojené na Internet, což poněkud komplikuje situaci.
Aplikace bych si doinstaloval dodatečně, v zásadě potřebuji něco na tvorbu webu (Firefox, Apache, PHP, MySQL, NVU, něco jako PSPad ve Win a grafický editor podobný Photoshopu - asi Gimp), dále potřebuji C++ kompilátor, 3d grafický editor, OpenOffice, něco na PDF, hudební přehrávač/nahrávač/konvertor a pár jednodušších her.
Banda kreténů tu je. Všude.
- Drom
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Znovu
Jsem ted zmatenej, jestli otazka je porad aktivni nebo proc jsi ji daval upravenou a konec.David Kolibáč píše:Kdysi jsem byl okouzlen Linuxem, chtěl jsem na něj totálně přejít:
Jen par tipu - instalace neni zavisla na pouzitem prostredi, ale na pouzitem balickovacim systemu. V konkretnim grafickem rozhrani muze pro to byt jen graficka nadstavba.
Pokud chces distribuci bez kompilace, tak Gentoo nedoporucuju, to se kompiluje (a pokud chces pouzit predkompilovanou verzi, tak imho gentoo ztraci smysl a je z nej distribuce jako kazda druha).
Odobne muzu doporucit Ubuntu (pripadne Debian), ale je to vec kazdeho, zkus si o tech hlavnich distribucich neco zjistit. Mezi obecne vhodne pro zacatecniky se pocitaji i SuSE, Mandriva, Fedora...
Pokud chces maly zaklad a rozhodovat, co v distribuci bude, pak treba Ubuntu, Debian, Gentoo. System se da v zakladu orezat na minimum (oproti treba Mandrive) a pak doinstalovat, co potrebujues.
Jako zacatecnik vyzkousej nejakou distribuci, ktera se pouziva vice, aby se lehce nasel nekdo, kdo Ti da par rad (tj. vyse zminovane + Gentoo, Slackware a par dalsich)
Pokud bys byl ochoten do distribuce neco investovat, muzes zkusit nejakou z komercnich verzi linuxu - krabicove SuSE, krabicovou Mandrivu. Myslim varianty placene, s podporou, pak by Ti vyrobce mel byt napomocen a ziskas i jine vyhody - vse se dozvis na strankach konkretnich vyrobcu.