Doporučení pro nákup zdroje
- Gaskoňec
- Začátečník

-
Doporučení pro nákup zdroje
Podceňovat výběr zdroje je základní chybou nováčků,kteří se při nákupu počítače zaměřují pouze na atraktivní komponenty v podobě CPU a grafické karty,které symbolizují "hrubou výpočetní sílu"počítače. Závažné problémy,které mohou vzniknout nesprávným výběrem zdroje,ovšem nelze vůbec podceňovat,protože při závadě na zdroji, může dojít i ke zničení dalších komponent v počítači.
Jestliže si kupujete nový počítač s PCI-Express rozhraním,určitě se podívejte po zdrojích specifikace ATX12V verze 2.0 (rok 2003), 2.01 (rok 2004), 2.1(rok 2005) či poslední verze 2.2,která je platná od března 2005.
Rozdíl oproti starší verzi 1.3 (rok 2003) je zdvojení +12V větve, ze které jsou napájeny energeticky nejnáročnější komponenty počítače. Podíváte-li se tedy na štítek zdroje,měli by jste tam vidět následující údaje:
zdroj verze 1.3 : +3.3V / +5V / +12V /
zdroj verze 2.X : +3.3 V/ +5V/ +12V1/ a další větev +12V2
Poznámka: velmi výkonné nápájecí zdroje mají i čtyři +12V větve /Fortron Epsilon FX700-GLN (700W)/
Při výběru zdroje tedy není jen nutné dívat se na celkový maximální výkon / jednotka výkonu WATT/,ale na zatížitelnost jednotlivých větvý /především +5V a +12V1 , +12V2/
Nezkušený uživatel ze strachu před nedostatečným výkonem zdroje raději zakoupí "nabušený" zdroj,který bude svým výkonem směřovat do oblasti dvoujádrových procesorů,SLI a CrossFire řešení či RAID polí. Podobný postup je ovšem velmi chybný,protože stejně tak,jako poddimenzovaný zdroj,tak i zdroj předimenzovaný může být příčinou různých problémů - zhroucení systému
Určitě je dobré míti ve zdroji jistou "výkonnostní rezervu" pro pozdější upgrade,ale nic by se nemělo přehánět. Doporučuji proto výpočet spotřeby počítače,který můžete udělat zde:
http://www.extreme.outervision.com/index.jsp
Velmi důležitým prvkem síťových zdrojů jsou jeho ochranné funkce. K těm nejdůležitějším patří ochrana proti přepětí,omezení proudu či tepelná ochrana. Všechny poruchy sítě by měl zdroj usměrnit tak,aby nedošlo k jeho poškození či ke zničení dalších komponent v počítači. Uvědomte si,že rozdíl ve zdrojích za 800 a 2000Kč je značný, a při špatné volbě, Vás to může stát přinejlepším ztrátu zdroje.
Většina zdrojů má automatickou regulaci otáček,která se řídí teplotou uvnitř zdroje. Pro tiché chlazení si vyberte zdroj,který má 12cm ventilátor a zadní mřížku ve tvaru včelí plástve.
Tak to jsem napsal něco málo pro méně zkušené uživatele,kteří se v problematice napájecích zdrojů ještě dostatečně nevyznají. Určitě jsem toho hodně vynechal /PFC,účinnost zdroje,atd/,ale to hlavní, jsem snad aspoň trošku nastínil.
Značky zdrojů,které doporučuji:AOpen,Enermax,Fortron,Chill innovation,Chieftec,Nexus,Seasonic,Silentmaxx,Tagan,Yesico.
Určitě se najdou i jíní výrobci kvalitních zdrojů.
Každý výrobce má ovšem několik řad zdrojů,které se liší jak výkonem,tak především svou kvalitou. Proto ne vždy u špičkového výrobce najdete špičkový zdroj. Doporučuji podívat se na různé recenze a testy ,projít diskuzní fóra a dozvědět se co nejvíce informací o konkrétním zdroji.
Jestliže si kupujete nový počítač s PCI-Express rozhraním,určitě se podívejte po zdrojích specifikace ATX12V verze 2.0 (rok 2003), 2.01 (rok 2004), 2.1(rok 2005) či poslední verze 2.2,která je platná od března 2005.
Rozdíl oproti starší verzi 1.3 (rok 2003) je zdvojení +12V větve, ze které jsou napájeny energeticky nejnáročnější komponenty počítače. Podíváte-li se tedy na štítek zdroje,měli by jste tam vidět následující údaje:
zdroj verze 1.3 : +3.3V / +5V / +12V /
zdroj verze 2.X : +3.3 V/ +5V/ +12V1/ a další větev +12V2
Poznámka: velmi výkonné nápájecí zdroje mají i čtyři +12V větve /Fortron Epsilon FX700-GLN (700W)/
Při výběru zdroje tedy není jen nutné dívat se na celkový maximální výkon / jednotka výkonu WATT/,ale na zatížitelnost jednotlivých větvý /především +5V a +12V1 , +12V2/
Nezkušený uživatel ze strachu před nedostatečným výkonem zdroje raději zakoupí "nabušený" zdroj,který bude svým výkonem směřovat do oblasti dvoujádrových procesorů,SLI a CrossFire řešení či RAID polí. Podobný postup je ovšem velmi chybný,protože stejně tak,jako poddimenzovaný zdroj,tak i zdroj předimenzovaný může být příčinou různých problémů - zhroucení systému
Určitě je dobré míti ve zdroji jistou "výkonnostní rezervu" pro pozdější upgrade,ale nic by se nemělo přehánět. Doporučuji proto výpočet spotřeby počítače,který můžete udělat zde:
Velmi důležitým prvkem síťových zdrojů jsou jeho ochranné funkce. K těm nejdůležitějším patří ochrana proti přepětí,omezení proudu či tepelná ochrana. Všechny poruchy sítě by měl zdroj usměrnit tak,aby nedošlo k jeho poškození či ke zničení dalších komponent v počítači. Uvědomte si,že rozdíl ve zdrojích za 800 a 2000Kč je značný, a při špatné volbě, Vás to může stát přinejlepším ztrátu zdroje.
Většina zdrojů má automatickou regulaci otáček,která se řídí teplotou uvnitř zdroje. Pro tiché chlazení si vyberte zdroj,který má 12cm ventilátor a zadní mřížku ve tvaru včelí plástve.
Tak to jsem napsal něco málo pro méně zkušené uživatele,kteří se v problematice napájecích zdrojů ještě dostatečně nevyznají. Určitě jsem toho hodně vynechal /PFC,účinnost zdroje,atd/,ale to hlavní, jsem snad aspoň trošku nastínil.
Značky zdrojů,které doporučuji:AOpen,Enermax,Fortron,Chill innovation,Chieftec,Nexus,Seasonic,Silentmaxx,Tagan,Yesico.
Každý výrobce má ovšem několik řad zdrojů,které se liší jak výkonem,tak především svou kvalitou. Proto ne vždy u špičkového výrobce najdete špičkový zdroj. Doporučuji podívat se na různé recenze a testy ,projít diskuzní fóra a dozvědět se co nejvíce informací o konkrétním zdroji.
Athlon64 3000+/Winchester/, Artic Cooling Freezer 64 Pro,Abit AN8 Fatal1ty,2x512 MB DDR400 CL2-2-2-5-1T Kingston HyperX Ultra Low Latency/čipy Samsung TCCD/,Asus Extreme AX550 gamer edition / Radeon X550/,HDD Seagate 160 GB /řada 7200.9 SATA II/,DVD-ROM Plextor 130A,DVD-RW Asus 1608P,Teac 3,5 + čtečka paměťových karet,Sound Blaster Audigy 2 Value,Creative Inspire T5900 /5.1/,zdroj Enermax Liberty 500W,skřín AOpen H600A.
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Gaskoňec
- Začátečník

-
V podstatě předdimenzovaný zdroj se pozná jen nevysvětlitelným zhroucením systému. Většinou se podobné "úkazy" přičítají jiným komponentům,zejména CPU,paměti či neadekvátního přetaktování. Důvodů může býti jistě více a nesprávný zdroj může býti jednou z nich . Jestli se ale důsledným testováním vyloučí nestabilita CPU,RAM či špatné nastavení systému,problém může býti právě v předdimenzovaném zdroji. Bohužel zjistit se to dá jen zkouškou jiného zdroje.
Athlon64 3000+/Winchester/, Artic Cooling Freezer 64 Pro,Abit AN8 Fatal1ty,2x512 MB DDR400 CL2-2-2-5-1T Kingston HyperX Ultra Low Latency/čipy Samsung TCCD/,Asus Extreme AX550 gamer edition / Radeon X550/,HDD Seagate 160 GB /řada 7200.9 SATA II/,DVD-ROM Plextor 130A,DVD-RW Asus 1608P,Teac 3,5 + čtečka paměťových karet,Sound Blaster Audigy 2 Value,Creative Inspire T5900 /5.1/,zdroj Enermax Liberty 500W,skřín AOpen H600A.
- MAN
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- Coololooser
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- axloth
- Začátečník

-
- wallot
- Středně pokročilý

-
lc power no na bezne kancelarske pc ci neco s nenarocnym odberem klidne ale pro jistotu tsability z levnych zdroju fortron z drazsich enermax/seasonic/taganaxloth píše:a az ti zacne smrdet zdroj kdyz ho pretaktujes...
btw co si myslite o zdrojich LC Power a Asus?
7800X3D, 9070XT Nitro+, Custom Gamakay 75 TMR + Keychron V0 Ultra, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
- axloth
- Začátečník

-
- Digitaldoom
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Doporučení pro nákup zdroje
maximální souhlas a podporaGaskoňec píše:Podceňovat výběr zdroje je základní chybou nováčků,kteří se při nákupu počítače zaměřují pouze na atraktivní komponenty v podobě CPU a grafické karty,které symbolizují "hrubou výpočetní sílu"počítače. Závažné problémy,které mohou vzniknout nesprávným výběrem zdroje,ovšem nelze vůbec podceňovat,protože při závadě na zdroji, může dojít i ke zničení dalších komponent v počítači..
to je jen jeden z rodílu ubyla totiž také -5v vetěv (na starších deskách potřebná) dále přibyly 4pin na napájení z celkových 20 na 24pin + u ATX2.2 je fázový konektor již 8pin (ze 4původních) všechny tyto měny ˇaž na 12V) jsou změny pro zvýšení stability PC tj pro stabilní hodnoty i ve vysoké zátěži ...Rozdíl oproti starší verzi 1.3 (rok 2003) je zdvojení +12V větve, ze které jsou napájeny energeticky nejnáročnější komponenty počítače. Podíváte-li se tedy na štítek zdroje,měli by jste tam vidět následující údaje:
já říkám: ,,Waty nejsou vše" ... bohužel waty jsou u zdroje nejviditelnější a zaároveň nejméně vypovídající udaj ...Při výběru zdroje tedy není jen nutné dívat se na celkový maximální výkon / jednotka výkonu WATT
nabušený jask se to myslím ???? noname zdroje jako EC apod totiž jen nabudšeně vypadjí ale zdaleka nejsou schopny poskytnout to na co se tváří
hrubě nesouhlasím s tvrzením že předimenzovaný zdroj způsobuje problémy ..... nezpůsobuje žádné problémy to by musel být opravdu extrém tak PC s celkovou spotřebou do 100W napojené na 600W monstru to jsem ale nikdy neviděl nejspíš nikdy neuvidím
nejde o waty ale ta kalkulačka je výborná
bohužel tohle už výrobci moc nerozváději přitom je to hlavní rozdíl mezi noname a pořádným zdrojem .... pro neznalé platí jednoduché pravidlo čím těžší zdroj tím lepší ... ono stačí potěžkat 400W EC a 400W foton rozdíl je asi poloviční váha EC a to už snad každému dojde že s EC nebude vše košér navíc kvalita součástek u zdroje co je dělaný co nejlevněji také nebude nijak valná to vše ovlivńuje funkčnost zdroje například noname zdroje spotřebovávají dost el energie i při stnad-by režimu což se dokáže prodražit
mno nevím nic co by tady už nebylo
Chill raději vynech natom zdroji není nic k doporučení je o dost horší než foroton a za to dražší prostě předražený zdroj co nestojí za povšimnutí zdaleka za tu cenu neoslní schopnostma ... jinak samosebou výčet zdrojů by byl dlouhý i když v ČR je to docela bída ale dá se sehnat ledascos
já soobně doporučuji toto:
nejlevněji: Forton350W 990,- (nebo ASUS360W který se prodává v kompletu s ASUS CASE celkemza 1500,-)
optimum pro většinu uživatelů: tím je Chieftec 460W ktery nabízí orpavdu za 1400,- je to suveréně nejlepší volba poměrem cena-kvalita poráží i dražší zdroje
kvalita: ENERMAX Liberty 400,500W, Tagyn EC jako konkurent a seasonic o jiných na našem trhu nemá moc cenu uvažovat
další zajímavou volbou jsou zdroje Levicom to jsou totiž enermaxi v jiném balení a levněji ... součástky používají stejné zpracování je na stejné urovni ale nabízejí mnohdy lepší vzhled bohužel výběr trochu pokulhává ...
zdroje které nedoporučuji: EC a jejich identické kopie jako SUN,KME,apod apod, LCpower které u svých zdroju lže jako když tiskné 550W za 1100,- je orpavdu nejvíce viditelná lež na trhu s PSU, CHiil pro předraženost a nic moc kvalitu, levné fortony! některé pasivně chlazené zdroje některé dokonce hrozí výbuchem a to i u kvalitních značek dokonce některé nemají ani potřebnou atestaci a tedy by se vůbec neměli prodávat alespoň před nedávnem tomu taky bylo ... nevím jak je to nyní ... každopádně zdroj bez fanu aby byl k něčemu je drahá sranda ... 300W forton ZEN je výborný zdroj ovšem 300W je vcelku málo a pořizovací cena dost šílená takže myslím že ta 120x120 tichá vrtule v klvaitním zdroji nikoho nezabije a nevíc HW v case bude vděčný
- Gaskoňec
- Začátečník

-
Ahojky DIGITALDOOME. Jsem rád,že jsi tu něco napsal,tak ti teď odpovím a dáme malou přestřelku
1. Rozdílů mezi specifikacemi 1.3 a 2.X je určitě více,jak jsi správně napsal,ale opravdu jsem nechtěl motat hlavu člověku,který o zdrojích nemá ani páru dalšími údaji. Vše jsem se pokoušel nasměrovat tak,aby člověk,který si kupuje nový počítač s PCI-E,kupoval zdroj specifikace ATX12V v 2.X a aspoň trošku věděl -proč. Zmiňovat se o -5V větvi je myslím u nových základních desek dosti zbytečné,ale jak jsem napsal,vynechal jsem toho více,protože jsem vůbec nechtěl někoho zatěžovat podrobnými /i když důležitými/ údaji.
2. Ano,jak správně píšeš,tak watty opravdu nejsou vše,ALE TO JSEM ZDE NAPSAL.
3.Věř mi,že někdo o počítačích opravdu neví vůbec nic ,a když si někde přečte,že slabý zdroj nemusí utáhnout jeho sestavu,nebo dokonce zničit jeho komponenty,tak je schopen vysolit nemalé peníze za 600W Enermaxe pro svoji 350W sestavu. Někdo prostě nechce,nebo nemá čas listovat a studovat diskuze,číst odborné články a učit se specifikace zdrojů. Prostě když má peníze,tak koupí to BEST a je spokojen. Vím,že je více uživatelů,kteří spíše škudlý na zdroji,ale není tomu tak vždy.
Tak ty myslíš,že předdimenzovaný zdroj nemůže způsobovat problémy? Tak to se ale opravdu šeredně pleteš. Snad tě ale mohu odkázat na PC WORLD 12/2005. Při volbě nekvalitního a předdimenzovaného zdroje,který "neukočíruje" vstupní napětí,ti 500W zdroj může na 300-350W sestavě zhroutit systém. Jde vlastně o kvalitu použitých součástek ve zdroji. Pochybuji,že by něco podobného udělal Enermax či Tagan. Tak jestli mi rozumíš,tak třeba 500W Eurocase by mohl na 350W sestavě zhrouti systém,nebo dělat jiné problémy,ale něčeho podobného se asi nedočkáš u Enermaxe,který dovede vše vykompenzovat /tedy,aspoň by měl/. Proto zde říkám,na zdroji by se nemělo škudlit.
4. Kalkulačka je opravdu dobrá
5.Co se týče těch ochran,tak zde máš naprostou pravdu.
6.Ano,nenapsal jsem nic,co by tu už nebylo,ale v dobrém úmyslu a snad to někomu pomůže.
7.Co se týče Chill,tak mám opravdu dobré zkušenosti. Ale někdo možná ne/tomu se nebráním/,ale třeba ani já nemá dobré zkušenosti s některými zdroji Enermax. Zatím považuji zdroje Chill za kvalitní,ale máš pravdu,že kdybych si měl vybrat mezi ním a Fortronem,tak bych bral toho Fortrona. Ovšem já mohu Chill jako výrobce kvalitních zdrojů doporučit.. Výběr je na někom jiném.
7. Zdroje které nedoporučuji: Eurocase,KME,Mercury,Xilence,LCPower .
Jinak tě zdravím a něco napiš,ať se doma nenudím
1. Rozdílů mezi specifikacemi 1.3 a 2.X je určitě více,jak jsi správně napsal,ale opravdu jsem nechtěl motat hlavu člověku,který o zdrojích nemá ani páru dalšími údaji. Vše jsem se pokoušel nasměrovat tak,aby člověk,který si kupuje nový počítač s PCI-E,kupoval zdroj specifikace ATX12V v 2.X a aspoň trošku věděl -proč. Zmiňovat se o -5V větvi je myslím u nových základních desek dosti zbytečné,ale jak jsem napsal,vynechal jsem toho více,protože jsem vůbec nechtěl někoho zatěžovat podrobnými /i když důležitými/ údaji.
2. Ano,jak správně píšeš,tak watty opravdu nejsou vše,ALE TO JSEM ZDE NAPSAL.
3.Věř mi,že někdo o počítačích opravdu neví vůbec nic ,a když si někde přečte,že slabý zdroj nemusí utáhnout jeho sestavu,nebo dokonce zničit jeho komponenty,tak je schopen vysolit nemalé peníze za 600W Enermaxe pro svoji 350W sestavu. Někdo prostě nechce,nebo nemá čas listovat a studovat diskuze,číst odborné články a učit se specifikace zdrojů. Prostě když má peníze,tak koupí to BEST a je spokojen. Vím,že je více uživatelů,kteří spíše škudlý na zdroji,ale není tomu tak vždy.
Tak ty myslíš,že předdimenzovaný zdroj nemůže způsobovat problémy? Tak to se ale opravdu šeredně pleteš. Snad tě ale mohu odkázat na PC WORLD 12/2005. Při volbě nekvalitního a předdimenzovaného zdroje,který "neukočíruje" vstupní napětí,ti 500W zdroj může na 300-350W sestavě zhroutit systém. Jde vlastně o kvalitu použitých součástek ve zdroji. Pochybuji,že by něco podobného udělal Enermax či Tagan. Tak jestli mi rozumíš,tak třeba 500W Eurocase by mohl na 350W sestavě zhrouti systém,nebo dělat jiné problémy,ale něčeho podobného se asi nedočkáš u Enermaxe,který dovede vše vykompenzovat /tedy,aspoň by měl/. Proto zde říkám,na zdroji by se nemělo škudlit.
4. Kalkulačka je opravdu dobrá
5.Co se týče těch ochran,tak zde máš naprostou pravdu.
6.Ano,nenapsal jsem nic,co by tu už nebylo,ale v dobrém úmyslu a snad to někomu pomůže.
7.Co se týče Chill,tak mám opravdu dobré zkušenosti. Ale někdo možná ne/tomu se nebráním/,ale třeba ani já nemá dobré zkušenosti s některými zdroji Enermax. Zatím považuji zdroje Chill za kvalitní,ale máš pravdu,že kdybych si měl vybrat mezi ním a Fortronem,tak bych bral toho Fortrona. Ovšem já mohu Chill jako výrobce kvalitních zdrojů doporučit.. Výběr je na někom jiném.
7. Zdroje které nedoporučuji: Eurocase,KME,Mercury,Xilence,LCPower .
Jinak tě zdravím a něco napiš,ať se doma nenudím
Naposledy upravil(a) Gaskoňec dne stř 1. bře 2006, 10:36, celkem upraveno 1 x.
- Digitaldoom
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
no tady není bohužel o čem moc diskutovatprootže viditelně to oba myslíme u zdrojů stejně takže myslím že vládne porozumění
))
ale jen to předdimenzování bych opravdu nevytahoval ... lidé na zdroji šetří takže neznalého člověka opravdu nedonutíš pořídit k levnému PC zdroj za 3500,-
navíc takové kamenné obchody nevedou 
ale jen to předdimenzování bych opravdu nevytahoval ... lidé na zdroji šetří takže neznalého člověka opravdu nedonutíš pořídit k levnému PC zdroj za 3500,-
- Gaskoňec
- Začátečník

-
Máš pravdu. Oba hrajeme na stejné notě. Nutit nikoho nechci,každý ať jedná dle svého rozumu a spíše peňěženky. Mohu se tě zeptat na tvé zkušenosti se svým zdrojem?
Naposledy upravil(a) Gaskoňec dne stř 1. bře 2006, 11:01, celkem upraveno 2 x.
- Palec123
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Digitaldoom
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
dříve jsem měl levicom x-alien 500W a nedávno sem zjistil že to byl vlastně enermax akorát s lepším vzhledem jinak naproto totožný uplně stejné hodnotry součástky vše ... akorát prostě stará záležitost ATX 1.3Gaskoňec píše:Máš pravdu. Oba hrajeme na stejné notě. Nutit nikoho nechci,každý ať jedná dle svého rozumu a spíše peňěženky. Mohu se tě zeptat na tvé zkušenosti se svým zdrojem?
te´d mám enermax liberty 500W a jaksi i kdybych nebyl spokojen mám smůlu nic lepšího totiž jaksi neni
- Gaskoňec
- Začátečník

-
Když se mi podíváš do popisu mé sestavy,tak zjištíš,že mám také Enermax Liberty 500W. Ten zdroj je opravdu vynikající. Sice ho mám jen chvilku,ale doufám,že mne nezklame.
- hasman
- Začátečník

-
- Gaskoňec
- Začátečník

-
Dej sem prosím tě nějaký odkaz. Díky
- hasman
- Začátečník

-
je to , ale vsechno v nemcine
takze toto je pro Seasonic S12-600 (600W)
- http://www.technic3d.de/?site=article&a ... &a=174&p=1
- http://www.allround-pc.com/index.php?re ... ericht.htm
- http://www.pc-experience.de/wbb2/thread ... adid=17486
toto pro Seasonic S12-500 (500W)
- http://www.technic3d.de/?site=article&a ... icle&a=112
- http://www.pc-experience.de/wbb2/thread ... adid=18394
zde S-12 430
- http://www.pc-experience.de/wbb2/thread ... adid=19770
a jeste S-12 380
- http://www.dirkvader.de/frame.php?site= ... c_S12-380/
takze toto je pro Seasonic S12-600 (600W)
- http://www.technic3d.de/?site=article&a ... &a=174&p=1
- http://www.allround-pc.com/index.php?re ... ericht.htm
- http://www.pc-experience.de/wbb2/thread ... adid=17486
toto pro Seasonic S12-500 (500W)
- http://www.technic3d.de/?site=article&a ... icle&a=112
- http://www.pc-experience.de/wbb2/thread ... adid=18394
zde S-12 430
- http://www.pc-experience.de/wbb2/thread ... adid=19770
a jeste S-12 380
- http://www.dirkvader.de/frame.php?site= ... c_S12-380/
- Quakes
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ale hoří, kámoš prodává PC a dělá to po práci takže prodá tak něco kolem 300 PC ročně a to ještě zdroj Eurocase je jen v těch opravdu nejlevnějších sestavách a vrátilo se mu na reklamaci za rok asi 6 EC zdrojů.MAN píše:Tak nevim... vsichni vyrobci PC (TS Bohemia, PetraComp) rvou do PC zdroje Eurocase, kolem me jsou same Eurocase zdroje a jeste nic nevyhorelo.
Tak nevim, v cem je vyhoda znacky
Intel Core i7-4930K 3,4GHz + Zalman CNPS14X, deska ASRock X79 Extreme9, 4x4GB RAM CRUCIAL Ballistix, SSD Crucial MX200 500GB + HDD 500GB, grafika Asus GeForce GTX 1070, case Corsair 300R Carbide Series, zdroj Seasonic X-650, zvukovka Asus Xonar Phoebus, DVDRW + BD-RE
Sbírka 14 ks mini PC Shuttle X + sbírka 100 ks grafických karet
Notebook – Asus M70V - Core 2 Duo P8400 2,26GHz, 17“ WUXGA, 4GB RAM, SSD Intel X25M 80GB a HDD WD 320GB, ATI Radeon HD3470, BD-ROM
Sbírka 14 ks mini PC Shuttle X + sbírka 100 ks grafických karet
Notebook – Asus M70V - Core 2 Duo P8400 2,26GHz, 17“ WUXGA, 4GB RAM, SSD Intel X25M 80GB a HDD WD 320GB, ATI Radeon HD3470, BD-ROM
- hasman
- Začátečník

-
no docela prekvapil tenhle LC Power LC6480S Scorpio
http://www.crazy-oc.de/Board/include.ph ... power1.htm
http://www.crazy-oc.de/Board/include.ph ... power1.htm