Potřeboval bych pomoct.
Mám PC s Opteronem 144. Když ho přetaktuju byť jenom o 200MHz, tak se úpři plné zátěži chová nestabilně.
Měl jsem to na 2600 a sám se vypímal když běžel CPU na 100% a disk s pamětí na plno dohromady. Při téhle zátěži mi to dělá už když zvednu jenom trochu napětí na procesoru nebo trochu víc frekvenci z 1,8GHz.
Grafiku mám zatím na desce jenom jednu, ale časem bych chtěl dokoupit ještě jednu 6600GT.
Zdroj mám 400SW od KDE. Koupil jsem ho i s Casem za 13 stovek.
Poraďte mi někdo, jestli mám koupit značkový 500W zdroj, nebo se smířit s tím, že to nejde přetaktovat stabilně.
Předem díky
Problémy se zdrojem
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Bedman
- Nováček

-
- Gaskoňec
- Začátečník

-
Problematika a doporučení zdroje se řeší zde:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=59810
Zde také najdeš odkaz na výpočet spotřeby PC,tak si to spočítej a porovnej. V každém případě zdroj,který máš je opravdu děsný a může býti příčinou tvých problémů /buď rád,že ti nevyhořel a nevzal sebou jiné komponenty/. Ovšem nestabilita může při přetaktování býti i úplně jinde. Chtělo by to nejdříve po maličkých krocích přetaktovávat CPU a následně zkoušet test stability /Prime95 s nastavením In-place large FFT...../ Jestliže narazíš na nestabilitu,tak zvyš napětí. Jestli ani to nepomůže,tak se vrať na poslední stabilní frekvenci. Tuto frekvenci pak delší dobu otestuj,ať vyloučíš nestabilitu CPU. Musíš prostě otestovat jednotlivé komponenty/CPU,RAM/,aby jsi věděl,která ti způsobuje pád systému. Jestliže máš podezření na zdroj,pokus se ho vyměnit a znovu přetaktovat své PC /to by bylo nejjednoduší/. Znovu ale opakuji,že tvůj zdroj je šit,a měl by jsi ho v každém případě vyměnit dříve,než ti udělá více škody než užitku.
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=59810
Zde také najdeš odkaz na výpočet spotřeby PC,tak si to spočítej a porovnej. V každém případě zdroj,který máš je opravdu děsný a může býti příčinou tvých problémů /buď rád,že ti nevyhořel a nevzal sebou jiné komponenty/. Ovšem nestabilita může při přetaktování býti i úplně jinde. Chtělo by to nejdříve po maličkých krocích přetaktovávat CPU a následně zkoušet test stability /Prime95 s nastavením In-place large FFT...../ Jestliže narazíš na nestabilitu,tak zvyš napětí. Jestli ani to nepomůže,tak se vrať na poslední stabilní frekvenci. Tuto frekvenci pak delší dobu otestuj,ať vyloučíš nestabilitu CPU. Musíš prostě otestovat jednotlivé komponenty/CPU,RAM/,aby jsi věděl,která ti způsobuje pád systému. Jestliže máš podezření na zdroj,pokus se ho vyměnit a znovu přetaktovat své PC /to by bylo nejjednoduší/. Znovu ale opakuji,že tvůj zdroj je šit,a měl by jsi ho v každém případě vyměnit dříve,než ti udělá více škody než užitku.
Athlon64 3000+/Winchester/, Artic Cooling Freezer 64 Pro,Abit AN8 Fatal1ty,2x512 MB DDR400 CL2-2-2-5-1T Kingston HyperX Ultra Low Latency/čipy Samsung TCCD/,Asus Extreme AX550 gamer edition / Radeon X550/,HDD Seagate 160 GB /řada 7200.9 SATA II/,DVD-ROM Plextor 130A,DVD-RW Asus 1608P,Teac 3,5 + čtečka paměťových karet,Sound Blaster Audigy 2 Value,Creative Inspire T5900 /5.1/,zdroj Enermax Liberty 500W,skřín AOpen H600A.
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Bedman
- Nováček

-
Jinak se mi PC jevil jako 100% stabilní jenom při základní frekvenci. Při Primu 95 mi to právě žádné chyby ani když jsem to měl na 2600MHz nehlásilo. Jenom se to samo asi co dva dny vyplo. Potom jsem přišel na to, že to dělá, když zatížím procesor s pamětí a přidám k tomu disk. Ten zdroj je asi na hovno, to nepopírám, jenom jsem si myslel, že i neznačkový 400W by to mohl utáhnout. Nemám tam toho ani moc připojeného, akorát disk a vypalovačku. No nic. Zkusim vypojit vypalovačku a taktnout, jak to dopadne.
Zatím díky za radu.
Zatím díky za radu.
- Gaskoňec
- Začátečník

-
Jen dej pozor,aby ti zdroj neodpálil nějaké komponenty.
Athlon64 3000+/Winchester/, Artic Cooling Freezer 64 Pro,Abit AN8 Fatal1ty,2x512 MB DDR400 CL2-2-2-5-1T Kingston HyperX Ultra Low Latency/čipy Samsung TCCD/,Asus Extreme AX550 gamer edition / Radeon X550/,HDD Seagate 160 GB /řada 7200.9 SATA II/,DVD-ROM Plextor 130A,DVD-RW Asus 1608P,Teac 3,5 + čtečka paměťových karet,Sound Blaster Audigy 2 Value,Creative Inspire T5900 /5.1/,zdroj Enermax Liberty 500W,skřín AOpen H600A.
- matooo
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
fakt ako zbytocne s tym len budes stracat cas s tym zdrojom to stabilne nebude asi nikdy ani ziadne normalne OC s toho nedostanes cize kup si znackovy zdroj min chieftec 410W alebo nieco lepsie keby sme vedeli aku mas zostavu tak by sme ti poradili nejaky ale to sa riesi v inej sekcii cize kup zdroj alebo si ho od niekoho pozicaj a uvidis
i7-920 D0 | ASUS P6T6 WS Revolution | 12 GB Corsair Dominator DHX | Gainward 8800GTS 512MB | 30" DELL 3008WFP LCD | Adaptec 5805Z |
SAMSUNG 840 PRO 256GB & 5x WD2003FYYS RAID10 | CM Stacker 830 NVIDIA Edition | Enermax Infinity 720W | Logitech G11 & G9 |
AIRCooling – CPU: Noctua NH-D14 | VGA: AC Accelero S1 rev.2 + 2x Noctua NF-S12-1200 | HDD: 2x XILENCE | 4x Noctua NF-S12B FLX |
SAMSUNG 840 PRO 256GB & 5x WD2003FYYS RAID10 | CM Stacker 830 NVIDIA Edition | Enermax Infinity 720W | Logitech G11 & G9 |
AIRCooling – CPU: Noctua NH-D14 | VGA: AC Accelero S1 rev.2 + 2x Noctua NF-S12-1200 | HDD: 2x XILENCE | 4x Noctua NF-S12B FLX |