hoj, chtel bych se vas vsech expertu zeptat na nazor na trochu pozmenenou cirkulaci vzduchu
napadlo me pred disky dat 12cm vetrak misto na nasavani do skrine na odsavani, vzadu by odsavani zarizoval zdroj s dvema vetraky + pod nim dva 8cm, tim by vznikal ve skrini mirny podtlak a veskery vzduch by se nasaval pres tunel na cpu a pres grill u graficke karty...
neni to nic revolucniho, ale fungovat by to mohlo ma s tim nekdo zkusenosti? nazory? dik
v podstate to nie je zle riesenie, ale aj ne taj grafike to musis nejako zariadit aby vzduch tahala. premyslal som nad niecim takym, ze by bola doska zakritovana tak, ze vyduch natiahnuty cez CPU, chipset by nemal inu cestu von, ako ist do stran medzi kritom a doskou.
to by bol vhodny doplnok k tichym skriniam pre lepsie chladenie okolitych suciastok. na HDD poriadny pasiv, nech sa okolo neho nemusi vzduch ani pohnut a je to. zostava ako vzdy zdroj, ale to je vecny problem.
kym to slape, tak je dobre
ked to zhory, je to v hajzli
- prachu se nebojim
- grafarna bude vzduch tahat urcite pac kdyz budu mit tak obrovskej objem tlacenej ven (2x8cm, 1x9cm, 1x12cm) a dovnitr jen tunel na cpu, tak se zbytek vzduchu dotahne prave pres ten grill co je hned pred grafarnou
- kdyz dam pred disky intake tak uz to bude uplne standartni, a cim bych tolik narusil proudeni?
1) Case neni vzduchotesna. Bude ti to nasavat kazdou dirou. (5*out vs 2*in)
2) Ohraty vzduch stoupa vzhuru. Tudiz fan pred disky bude vyfukovat pouze mirne ohraty vzduch od disku. Disky moc netopi. Lepe tedy vhanet cerstvy vzduch dovnitr nez ho vyfukovat.
3) Vic molekul muze prevzit vice tepla. Pretlak je tedy lepsi nez podltak.
4) Rychle dovnitr a rychle ven (Teplo samozrejmne)
no moje disky bohuzel topi hodne (pres 50C), tech dalsich der tolik nemam a ten outtake by mel byt fakt masivni od toho zdroje a dvou vetraku, pretlak vyrobim tezko ze stejnyho duvodu,
mam obavu ze kdyz budu nasavat i pres disky, tak kolem vga (referencak) bude vzduch stat...
tak jsem to otestoval a musim rict ze minimalne na procesor to ma dost kvalitni ucinek, pretaktovanej venice na 9*275mhz s boxovanym chladicem ma po nekolika hodinach prime95 38'C...