Zväčšenie linuxového oddielu bez následkou

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Zväčšenie linuxového oddielu bez následkou

Příspěvek od Josko »

Ako zväčšiť oddiel "/" , systém súborov reiserfs, tak aby mi ten linux behal ďalej ? Pretože som si spravil malý root odiiel (4,2 GB).
Dalo by sa to cez live distribúciu nejakým nástrojom, akým ?
Nekontroluje linux veľkosť oddielov, že by si mi potom nenabootoval ?
Obrázek
Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
cubic
Nováček
Nováček

Příspěvek od cubic »

funguje to asi takhle:

musis mit volne misto bez oddilu za oddilem ktery chces zvetsovat, pak treba fdiskem smaznes patisnu a udelas novou vetsi - nova vetsi MUSI! zacinat na to samem sektoru jako ta stara. Data zustanou tam kde byla ale filesystem bude mit stale stejnou velikost jako ten puvodni takze pravdepodobne utilitou resize_reiserfs zvetsis filesystem na plnou velikost nove partisny, zvetsovany oddil musi byt odmountovany takze to musis udelat z nejakeho livecd, ja na to mam dvd knoppix - je tam vse, ale myslim ze i cd verze knoppixu by mela stacit

tolik strucna teorie
reiserfs jsem nezvetsoval ale ext3 jsem pomoci resize2fs takhle zvetsoval a obeslo se to bez ztraty dat

a ted jeste mala rada na zaver: ZALOHOVAT, ZALOHOVAT :)

//edited:
pokud budes jenom zvetsovat tak se cisla partisen neprecisluji a vse bude dal behat, pokud uberes nejaky oddil a zmeni se cislovani tak je potreba upravit konfigurak tveho zavadece a opet by s tim nemel byt zavazny problem
next_ghost
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

Nebo taky můžeš do /usr a /home namountovat jiný oddíly s kopií původního obsahu (po vyzkoušení funkčnosti můžeš původní data smazat a nechat je jenom na těch namountovanejch oddílech) a těch 4,2GB bude najednou spooooousta místa :wink:

Postup (/dev/hda1 = /; /dev/hda2 = budoucí /usr; /dev/hda3 = budoucí /home):
# přihlášení za roota
mount /dev/hda2 /mnt/hda2
mount /dev/hda3 /mnt/hda3
cp -r /usr/* /mnt/hda2/
cp -r /home/* /mnt/hda3/
umount /dev/hda2
umount /dev/hda3
mount /dev/hda2 /usr
mount /dev/hda3 /home
# tady udělej test domovskejch adresářů a funkčnosti všeho, co má soubory v /usr
umount /dev/hda2
umount /dev/hda3
rm -rf /usr/* /home/*
mount /dev/hda2 /usr
mount /dev/hda3 /home
# zápis /dev/hda2 a /dev/hda3 do souboru /etc/fstab (mount při spuštění systému)
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“