Problém tisku velkých bitmap(přes print server)

Cokoli týkající se tiskáren, skenerů a multifunkčních zařízení, papíru či náplní.
Odpovědět
Delorean
Začátečník
Začátečník

Problém tisku velkých bitmap(přes print server)

Příspěvek od Delorean »

Hledal jsem tu podobný problém, ale nenašel.
Dělal jsem malou síť: 3xPC, 1xWAN router, do něj kabel.modem, pak print server Edimax PS-3103 (1xLAN, 3xLPT), do něj plotter HP 450C a tiskárna HP Business InkJet 2800.
Vše je správně nakonfigurováno, chodí, včetně běžného tisku - tedy dokumenty, vektory, běžné obrázky. Horší je, když se pošle na tiskárnu HP2800 trošku "větší" bitmapa(jpeg), např. 3500x1600bodů. Ve frontě tisku ve Win je vidět velikost tisku např. 16MB(někdy až 64MB při větším obrázku), zpracování do fronty tisku proběhne poměrně rychle, tiskárna hned začne hlásit zpracování dat, ale dlouho to trvá(3-5 minut), než vytiskne, nebo Win po této době zahlásí, že tisk se nezdařil a někdy i vyjede z tiskárny PCL chyba(UserStream-missing data, či Kernel-illegal operator sequence). Tento problém je při tisku ze kteréhokoliv počítače v síti, i z různých aplikací. Pokud se tiskárna propojí přímo USB(má LPT i USB), tak se stejný jpeg vytiskne správně a velmi rychle.
Nakonfigurováno ve Win standardně pro tisk na TCP/IP port pr.serveru. Zkoušel jsem protokoly RAW i LPR, možnosti zařazování tisku, ovladače, vyloučení problémů v síti apod. Ale zdá se mi, že úzké hrdlo je paralelní kabel z pr.serveru, popř. pr.server nestíhá zpracovávat data - jakoby tiskárna nedostávala včas data(sama o sobě je velmi rychlá - 96MB RAM a 256MHz RISC procesor).
Nevím, jak rychlý může být přenos print server - tiskárna, nebo zda je nutný speciální kabel(u tiskárny píšou IEEE1284 obousměrný, což by měl být běžný Centronics).
Epox 8RDA3+ PRO, AMD Barton 2500+@11x166MHz/1,425V!(Prime-stable)+Spire FalconRock II, RAM celkem 1GB, HDD Samsung 250GB SATA, Sapphire Radeon 9550(250/200MHz) 128MB->9600 bios mod(475!/200MHz), DVD-RW LG GSA-4082B, Wifi AP WRT-311, Seasonic 380W, vlastní regulace všech ventilátorů podle teploty
Delorean
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delorean »

Tak problém je prozatím alespoň nalezen - print server Edimax PS-3103 podporuje pouze standardní(=pomalou) rychlost paralelního přenosu. Což je v dnešní době zarážející, je snad jedinej, kterej to neumí, bohužel jsem to před jeho koupí ještě nevěděl.
Tím pádem to jede pod 150kB/s a tiskárna ani nestihne dostat data včas(tisk.úlohy mají většinou řádově desítky MB), tak se často vůbec nevytisknou=pro práci nepoužitelný, print server půjde z domu.
Jinak stačí zjistit, že všechny zařízení po cestě(tj. tiskárna, print server a nejlépe i kabel) podporují standard IEEE1284, pak bude použit výrazně rychlejší(řádově 10x) mód paral.přenosu(většinou ECP-pro tiskárny, popř.EPP). Např. stejná tiskárna propojená paral.kabelem přímo do PC v módu ECP přenáší data okolo 1,3-1,5MB/s(srovnatelný s USB1.1).
Epox 8RDA3+ PRO, AMD Barton 2500+@11x166MHz/1,425V!(Prime-stable)+Spire FalconRock II, RAM celkem 1GB, HDD Samsung 250GB SATA, Sapphire Radeon 9550(250/200MHz) 128MB->9600 bios mod(475!/200MHz), DVD-RW LG GSA-4082B, Wifi AP WRT-311, Seasonic 380W, vlastní regulace všech ventilátorů podle teploty
Odpovědět

Zpět na „Tiskárny, skenery a multifunkční zařízení“