Zdravím,
řeším takovou blbost. Jestli je lepší nechat otevřenou boční stranu
skříně, aby teplo mohlo volně odcházet (mám celkem tiché ventilátory
tak mi to nevadí) a nebo to nechat zavřený a narvat dovnitř další
ventilátor (vyfukovací) kromě toho ve zrdroji a tím teda asi zvýšit
podtlak ve skříni. Co bude účinější. Ptám se proto, že se mi moc
nechce vrtat do skříně plno děr a nakonec bych tomu moc nepomohl....
Díky za radu.
VBI S96J, 15,4", intel C2D 5600, 2GB, ati X1600, seagate 25OGB 5400ot....2 roky a zatím drží))
To je docela individuální. Já jsem měl ve předu dole a vzadu na hoře, aby jeden nasával a jeden vyfukoval prostě. A tak nějak se mi neosvědčili, už vzhledem k tomu že hluk to byl neúnosný a teplotní pokles minimální...
CPU: AMD Phenom X3 8750 BE (s. AM2+) 2.4GHz@2.8GHz - CoolerMaster Hyper 212; MB: Gigabyte GA-MA790X-UD4 - AMD 790X; RAM: 4x 1024MB DDR2 800MHz PC6400 A-DATA; VGA: GigaByte HD4870 (GV-R487-1GH-B) 1GB, PCI-E; HDD: 2x Seagate Barracuda ES ST3750640NS - 750GB SATA II; Seagate Barracuda 7200.10 ST3250820AS - 250GB SATA II; Western Digital Caviar RE WD1600YS - 160GB SATA II Mechanika: LG GSA-GH20NS10 DVD-R/+R, DualLayer; Case: Chieftec Smart Series, SH-01B-B-B-400, černá ; Zdroj: Chieftec GPS-400AA-101A 400W; Monitor: Samsung SyncMaster 223BW - LCD 22";
Dalis píše:Zdravím,
řeším takovou blbost. Jestli je lepší nechat otevřenou boční stranu
skříně, aby teplo mohlo volně odcházet (mám celkem tiché ventilátory
tak mi to nevadí) a nebo to nechat zavřený a narvat dovnitř další
ventilátor (vyfukovací) kromě toho ve zrdroji a tím teda asi zvýšit
podtlak ve skříni. Co bude účinější. Ptám se proto, že se mi moc
nechce vrtat do skříně plno děr a nakonec bych tomu moc nepomohl....
Díky za radu.
Taky se chystám něco podobnýho vyzkoušet:
přidám:
odsávací dozadu
nasávací dopředu dolů
do 5,25 mířící na CPU nasávací trojče TITAN
Windtunnel dělat nehodlám, mám strach z rezonancí a jsem lempl, ještěbych si zmrvil bočnici
napíšu jak jsem dopadl, výdělek ve °C hodlám důkladně proměřit ...
No myslím teda, že jeden ventilátor tomu moc nepomůže, navíc to asi nasává víc prachu do skříně než když je to odkryté. Mě klesne teplota tak o dva stupně když to odkryju jak na procesoru tak na HD. Při více ventilátorech to určitě smysl má. navíc prý hlasitost ventil. se nesčítá takže komp bude hučet tak jak nejhlučnější ventilátor tož nevím. Když se tam dají nějaké 10 dBelové (Arctic cooling- 150,-Kč (www.dxt.cz)) tak je klid jak v hrobě....
VBI S96J, 15,4", intel C2D 5600, 2GB, ati X1600, seagate 25OGB 5400ot....2 roky a zatím drží))
Určitě je lepší Windtunel já s ním mám dobré zkušenosti a na CPU mi teplota klesla asi o 5 stupnů (jak kdy je to relativní) a nejlepší je tedy opravdu zepředu nasávat a vzadu vyfukovat třeba dvouma větrákama.
caute, mam otazku, nechcel som zakladat novy prispevok tak pisem sem.
Chcem si vyvrtat dieru do case a dat tam 12cm vetrak (chcem to dat hore lebo na boku mam stol a nemalo by to zmysel). Chcel by som sa spytat ako to mam vyvrtat (inak nez vrtackou robit diery a....). A ci vobec mam ten vetrak davat alebo nie, thanks
Ono je hlavne dulezity dat do predu vetsi(vykonejsi) vetrak nez dozadu, protoze potrebujes vic do caseu dostat nez vysat, kvuli moznosti snizeni tlaku, coz by nebylo fajn kvuli odvodu tepla. Ja mam jakysi predozadni tunel ktery chladi vsechno a kdyz otevru bocnice, teplota jde nahoru. Ma odpoved zni jednoznacne: Vrtat!
QDI Advance 10E(VIA Apollo Pro 133A),VIA Cyrix III 600Mhz,256Mb 133 SdrVIA we connect...aby Vas kompl sqele hell...
Pokud chceš přidávat větráky tak to klidně udělej, ale po přidání třetího půjde hlučnost do ..., a proto ti mohu vřele doporučit Wind tunel. Teplota mi šla z 47 na 39 stupňů při zátěži. Mám Durona 1 Ghz. Ostatní větráky jsem ztlumil 47 Ohm odporem o 1000 otáček dolů, takže hlučnost je nádherná.
Ještě jednou se zeptám, tentokrát tady. Mám BOX, hučí jako svině, mám strach, že když dám windtunel, bude to ten zvuk zesilovat a navíc směřovat směrem ke mě. Jak se windtunel propjeví na hluku????
Udelal jsem tunel a otacky mi klesli asi o 300-400. Ja mam hlucnost stejnou a telplotu pri mirnem pretaktovani (fsb-150MHz) v klidu asi o 13 stupnu vice nez v mistnosti pokud cidlo neplaca nesmysly. Jojo vetrat se musi.
Jan Káňa píše:Cus kluci, hele nic proti ale co je to ten Wind tunel, dik
vind (vitr) tunel je tunel, ktery prihani vzduch z provrtane bocnice k chladici procesoru. (cerstvy chladny vzduch) coz ma za nasledek snizeni teploty procesoru a zneskodneni tepelneho zkratu vzduchu kolem procesoru
Better pizza than happy meal ||| It's better pizza than happy meal
Healthy food is made of steel ||| Better pizza than happy meal!
Taky sem si udělal takovej velice jednoduchej windtunel.
Z svého Bartona BOX+ sem sundal ventilátor , na zadní stěnu s připraveným otvorem přidělal 80 ventilátor přez odpor 80 Ohm. Vzduch ventilátoru je je směrován zezhora na chladič novodurovým kolenem o průměru 75. A teplota ? 39 v klidu , 47 po 2 hodinách hraní Vietcongu.
Ještě dva ventilátory zepředu pro HDD zaojený do série.
Teplo od CPU mi odsává zdroj Fotron.
A cena ? Ventilátory z nepoužívanýho zdroje , novodurový koleno 27Kč + prachovej filtr. Původní teploty 47/54 , při 3600 ot.
Nejlepší na tom je to ticho a nikam sem nic nevrtal .
AMD Athlon X2 7750 BLACK EDIT @3,1GHz , ASUS M3N78 pro , 4x2GB Corsair extreme 800MHz, ASUS 5770 512MB, Black Power 650W
Chlazení :Zalman ZM-WB5, ZM-NWB1, ZM-GWB3, čerpadlo AQ 1000l/h, Expanzka LQT, výměník 3x120 + 3x zalman ZM-F3 Temp: Ide: CPU 42/GPU45, Burn: CPU 48/GPU 56